Στα 6,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως η ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Στα 6,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως υπολογίζεται το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση των βουλευτών της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση -διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες- ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης να εμπλακεί η Ελλάδας στις επιχειρήσεις, κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και επειδή με τη συμμετοχή μας δίνουμε το «παρών» στη νέα εποχή.

Επίσης, είπε ότι οι Έλληνες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν, καθώς όλες οι νηοψίες είναι συναινετικές, με την άδεια των λιβυκών αρχών.

Στήριξη από ΝΔ

Απόλυτη στήριξη στην κυβερνητική απόφαση συμμετοχής στις επιχειρήσεις εξέφρασε η πλευρά της ΝΔ, αν και σημειώθηκε από τους ομιλητές της -Δ. Αβραμόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ.Τζίμας, Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης- ότι «παρά τις εκλεκτικές σχέσεις και του κυβερνώντος κόμματος με το καθεστώς Καντάφι, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και καθυστέρησε να πάρει πρωτοβουλίες».

Το ερώτημα που ετέθη από όλους τους ομιλητές της ΝΔ ήταν αν έχουν σταθμιστεί τα οφέλη από τη συμμετοχή αυτή, όπως η εξασφάλιση κάποιων δεσμεύσεων για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί και προς τις οποίες υπάρχει αξίωση και αποζημιώσεων από το παρελθόν.

Επιφυλακτικοί παρουσιάστηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο -Οδ. Βουδούρης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Π. Οικονόμου- τονίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή υπαγορεύεται αποκλειστικά από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς τι συμμαχίες μας, ενώ διερωτήθηκαν -ο κ. Οικονόμου- αν υπάρχει κάποιο ενεργητικό σχέδιο για επίκληση της συμμετοχής για την αντίστοιχη περίπτωση του Κυπριακού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν αποκομίζει η Τουρκία σημαντικότερα οφέλη και «πόντους» από την Ελλάδα και πως εύλογο είναι όλοι να προσδοκούν στην επόμενη ημέρα.

Αντίθετοι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρη αντίθεση με τις επιχειρήσεις εξέφρασαν οι αγορητές του ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλη) και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε κυνική την ομιλία του υπουργού, αλλά και την συμφωνία του κ. Αβραμόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν σε ανθρωπιστικούς λόγους, ή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά βεβαίως αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο του πετρελαίου στο «σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής».
Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι συνιστά μόνιμη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «βαφτίζεται πολιτική εθνικού συμφέροντος, η νοοτροπία να τα έχουμε καλά με τους ισχυρούς», ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν αποφασίστηκε παρόμοια επέμβαση στη Γάζα, μόλις χθες που βομβαρδίστηκε.
Ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης (ΣΥΡΙΖΑ) διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο μετρήσιμο και χειροπιαστό οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή μας, όταν η Τουρκία αρχικά παρουσιάστηκε απρόθυμη για να εμφανιστεί στη συνέχεια πρόθυμη.

Πηγή: in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο