Παραδοσιακές Συνταγές: Μύδια γεμιστά

Επιμέλεια στήλης: 
Γιάννης Ιωαννίδης

Μια πολύ ωραία νηστίσιμη συνταγή από την Χαλκιδική.

Οι ρίζες της συνταγής αυτής κρατάνε από την Κωνσταντινούπολη.


Συστατικά συνταγής
· 2 κιλά μύδια
· 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· ¾ κούπας ελαιόλαδο
· ¾ της κούπας ρύζι Καρολίνα
· ½ κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
· ¼ της κούπας άνηθο
· 3 κουταλιές της σούπας σταφίδα
· 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
· 2 κούπες λευκό κρασί
· 2 κούπες ζωμό λαχανικών
· Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής
Βάζουμε τις σταφίδες στο κρασί για να μαριναριστούν, τουλάχιστον για μισή ώρα. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και κρατάμε το κρασί. Πλένουμε τα μύδια πολύ καλά και με ένα μεταλλικό βουρτσάκι ξύνουμε το κέλυφος με προσοχή για να φύγουν οι ίνες που βρίσκονται πάνω στο κέλυφος. Σε ένα σκεύος βάζουμε το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε τα μύδια και τα αφήνουμε μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε όλα τα κλειστά. Αφαιρούμε από το σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ½ ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο. Ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας.

Γεμίζουμε τα μύδια και τα κλείνουμε δένοντας τα με ένα κομμάτι σπάγκου. Αραδιάζουμε σε ένα φαρδύ σκεύος και καλύπτουμε με ένα πιάτο για να κρατούνται στη θέση τους την ώρα που βράζουν. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, με κλειστό το καπάκι του σκεύους για 35-40 λεπτά. Σερβίρουμε τα μύδια ζεστά και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού. 

Καλή επιτυχία και... καλή σας όρεξη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο