Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Η μελέτη ωρίμανσης για την αξιοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων του Δήμου Βέροιας και ειδικότερα της Σφηκιάς, καθώς και η εκμίσθωση του δημοτικού αναψυκτηρίου της Εληάς, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου, στη Βεργίνα.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε την παρουσίαση της μελέτης ωρίμανσης (στρατηγικού σχεδίου) για την ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, ενώ στο δεύτερο μέρος, που ξεκίνησε στις 8 μ.μ., μετά από μισάωρο διάλειμμα, αφορούσε την συνεδρίαση επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.


Στην αρχή της συνεδρίασης, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους δημοτικούς συμβούλους, αναπαριστώντας το δρώμενο «χελιδονίσματα».
Στη συνέχεια, η Δήμαρχος έκανε μία μακροσκελή εισήγηση σχετικά με το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την Βεργίνα και, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε πως γίνονται ενέργειες για την αδελφοποίηση του Δήμου Βέροιας με την Προύσα της Μ. Ασίας, από όπου καταγόταν ο Μανόλης Ανδρόνικος.
Πρόγαση για υπερσύγχρονο Μουσείο...

Ακολούθως, η προϊσταμένη της ΙΖ ΕΠΚΑ Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο που συνέταξε η υπηρεσία της, υπό την καθοδήγηση της ίδιας  με σκοπό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορά την συνολική αξιοποίηση, ανάδειξη και συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, από την Βεργίνα μέχρι τα Παλατίτσια, με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και της εμπειρίας των ανθρώπων που ασχολούνται με την αρχαιολογική σκαπάνη και την ιστορική έρευνα.

Μέσα από την πρόταση, προβλέπεται η κατασκευή υπερσύγχρονου μουσείου, παράλληλα με το ψηφιακό – εικονικό μουσείο (ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι πολίτες όλου του κόσμου), με σημείο αναφοράς τον Μέγα Αλέξανδρο. Επίσης, κατασκευή στεγάστρων, ώστε να διαφυλαχθούν τα αναδειχθέντα αρχαία, δημιουργία διαδρομών, ανάδειξη της αρχαίας νεκρόπολης, απαλλοτριώσεις ή ανταλλαγές εκτάσεων ώστε να συνεχιστεί η αρχαιολογική σκαπάνη κλπ.

Εν ολίγοις, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας ο επισκέπτης θα μπορεί να περάσει δημιουργικά, αλλά και ευχάριστά, πολλές ώρες, επισκεπτόμενος αφενός τα σημαντικότατα αρχαία ευρήματα, αλλά απολαμβάνοντας και την φυσική ομορφιά του χώρου, πάντα με την συνδρομή ψηφιακών μέσων, ώστε να του παρέχεται όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για την ιστορία της περιοχής.
Συζήτηση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Διαμαρτυρία και συζήτηση για τις συγχωνεύσεις

Με πανό κατέκλυσαν την αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Βεργίνας οι μαθητές, γονείς και κάτοικοι της Σφηκιάς, για να διαμαρτυρηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, για την αναγγελθείσα συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Σφηκίας με το Σχολείο των Ριζωμάτων.
Στη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, η μοναδική άποψη που εκφράστηκε ήταν η αντίθεση στο κλείσιμο του σχολείου, καθώς η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της ορεινής της θέσης (δυσκολία στη μεταφορά, άσχημες καιρικές συνθήκες, ακαταλληλότητα του σχολείου στο οποίο μεταφέρονται κλπ).

Μάλιστα, θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα που υπάρχει από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου δήλωσε κατηγορηματικά πως αν το υπουργείο δεν ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Σφηκιάς, για το μη κλείσιμο του σχολείου, θα παραιτηθεί, καθώς, όπως είπε, «δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται στη θέση αυτή».


Σκληρός στις εκφράσεις του ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε εξωπραγματικούς, που «ζούνε στη γυάλα τους», αυτούς που αποφάσισαν, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, το κλείσιμο του σχολείου, «αναιρώντας», όπως πρόσθεσε, τις ίδιες τις προϋποθέσεις που το Υπουργείο έθεσε για τις συγχωνεύσεις. Όπως επίσης πρόσθεσε, είναι οξύμωρο ότι ένα άλλο σχολείο, στον ίδιο ορεινό όγκο και περιοχή, αυτό του Δασκίου, δεν έκλεισε, επειδή οι λόγοι της μη συγχώνευσης ίσχυσαν σε εκείνη την περίπτωση...

Την αντίθεσή της για τη συγχώνευση του δημοτικού σχολείου της Σφηκιάς, αλλά και για τις υπόλοιπες αλλαγές, την υποβάθμιση σε μονοθέσιο του Δημοτικού του Δασκίου και την συγχώνευση του 1ου και 7ου Γυμνασίου της Βέροιας, εξέφρασε η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Σοφρόνωφ.

Την συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και της ίδιας προσωπικά, σχετικά με το αίτημα των κατοίκων της Σφηκιάς, μετέφερε στη συνεδρίαση η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά, η οποία άλλωστε κατάγεται από την περιοχή και, όπως τόνισε, γνωρίζει από κοντά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Τελικά, αποφασίστηκε να κλεισθεί ραντεβού στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε αντιπροσωπεία από τον Δήμο Βέροιας, με τη Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και τους τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και αντιπροσωπεία γονέων και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να εκφράζουν την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των πολιτικών φορέων στην απόφαση αυτή.

Με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης η εκμίσθωση της «Εληάς»

Με απευθείας ανάθεση, μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες με το σύστημα κλειστών προσφορών, θα γίνει η εκμίσθωση του δημοτικού αναψυκτηρίου της Εληάς, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Μαρτίου, που έγινε - για πρώτη φορά - στη Βεργίνα.

Η μειοψηφία, ωστόσο, κατηγόρησε την διοίκηση του Δήμου Βέροιας για προχειρότητα στις διαδικασίες της εκμίσθωσης και για αυτό τον λόγο, η μεν παράταξη Τσαβδαρίδη ψήφισε λευκό (επειδή δεν είχαν ενημερωθεί οι Σύμβουλοι για τους όρους της δημοπράτησης, όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης), ενώ οι κυρίες Σοφρόνωφ και Σαββαΐδου ψήφισαν κατά της απευθείας εκμίσθωσης.
Έτσι, αποφασίστηκε να γίνει η διαδικασία με απευθείας ανάθεση, με τους ίδιους όρους που υπήρχαν και στις προηγούμενες προκηρύξεις, με 20 ψήφους υπέρ (της παράταξης Ουσουλτζόγλου), 13 λευκά (της παράταξης Τσαβδαρίδη) και 2 κατά (της Ιωάννας Σοφρόνωφ και Χρύσας Σαββαΐδου).
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο και οι διαδικασίες πλέον θα είναι πιο συνοπτικές, καθώς ο δήμος θα μπορεί να νοικιάσει την επιχείρηση σε όποιον κρίνει πως έχει την καλύτερη πρόταση, αν βέβαια υπάρξει ενδιαφερόμενος.

Απόρριψη της πρότασης για ψήφισμα συμπαράστασης στο λαό της Λιβύης

Με 17 ψήφους υπέρ και 22 κατά ή λευκά, απορρίφθηκε η πρόταση της Ιωάννας Σοφρόνωφ για να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για την αιματοχυσία που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον Λιβυκό λαό. Το κείμενο του ψηφίσματος κατήγγειλε την επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Λιβύη, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στην δράση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, γεγονός που οδήγησε τους πολλούς από τους συμβούλους να το καταψηφίσουν.

Ωστόσο, δεν αντιπροτάθηκε ανάλογο κείμενο – ψήφισμα που να περιλαμβάνει και την καταδίκη, ενδεχομένως, του Λίβυου ηγέτη και έτσι, το Σώμα αποφάσισε απλά να μην λάβει καμία θέση για τον πόλεμο που γίνεται στην γειτονική χώρα της Ελλάδας, με τη συμμετοχή μάλιστα της χώρας μας σε αυτόν. 


Από την εφημ. "Λαός"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο