Πολιτική σκληρής λιτότητας στο Δήμο Βέροιας

Χρονιά σκληρής λιτότητας θα είναι το 2011 για τον δήμο Βέροιας. Αυτό προκύπτει από την συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ. «Να ξεχάσουμε τα οικονομικά στοιχεία προηγουμένων ετών, τότε κλαίγαμε…άδαρτοι. Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα» παρατήρησε στην εισήγησή της η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Το ύψος του προϋπολογισμού του νέου μεγάλου δήμου Βέροιας φτάνει τα 70.493.876 ευρώ αλλά σε αυτόν εντάχθηκαν μόνο συνεχιζόμενα έργα προηγουμένων ετών κι έργα με υπογεγραμμένες συμβάσεις κι έργα που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Κανένα άλλο νέο.

Η εισήγηση της δημάρχου

Στην εισήγησή της η δήμαρχος Βέροιας σημείωσε τα εξής: "Είμαστε η άτυχη δημοτική αρχή, που υλοποιούμε τον Καλλικράτη στο ξεκίνημά του, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, μέσα σε περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης -που είναι φυσικό να προκαλεί- παράλληλα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά και μέσα σε περιβάλλον, όπου οι προκλήσεις του ΕΣΠΑ, παρά τους αργούς ρυθμούς εξέλιξής του, σε συνδυασμό με το Επενδυτικό Πρόγραμμα που σχεδιάσαμε, σηματοδοτούν την πλέον δύσκολη, αλλά ενδεχόμενα και την πιο ενδιαφέρουσα δημοτική θητεία των τελευταίων δεκαετιών.

Παρουσιάζοντας τον φετινό προϋπολογισμό, οι προβλέψεις των κωδικών εξόδων για το έτος 2011 διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Ως προς τους κωδικούς μισθοδοσίας, οι προβλέψεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα λόγω του ότι συνταξιοδοτήθηκε ένας αριθμός υπαλλήλων μας, το έτος 2010.

2. Ως προς τους κωδικούς δημοσίων σχέσεων, οι προβλέψεις μας είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με την γενικότερη οικονομική κατάσταση του δήμου μας και την πολιτική λιτότητας που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

3. Ως προς τους κωδικούς προμηθειών και ανάθεσης εργασιών, οι προβλέψεις κινήθηκαν στα απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

4. Ως προς τα έργα, οι προβλέψεις κινήθηκαν βάσει του τεχνικού προγράμματος για τα συνεχιζόμενα και νέα έργα ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

5. Ως προς τους κωδικούς σύμβασης έργων, οι οι προβλέψεις κινήθηκαν βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

6. Ως προς τον κωδικό των ΠΟΕ (Πληρωμές Οικονομικού Έτους ή στους κωδικούς του τρέχοντος έτους), αυτά συμπεριληφθήκαν στους τρέχοντες κωδικούς σύμφωνα με το ΠΔ 113/2010.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πληθώρα προκλήσεων, αλλά και πιεστικών προβλημάτων.

    * πρώτον, γιατί η οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας ασφαλώς είναι στα δυσκολότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών .
    * δεύτερον, γιατί εκτός της οικονομικής κρίσης φτάνουν και στο Δήμο μας - όπως και σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση - οι αλλαγές του Καλλικράτη
    * τρίτον, γιατί ανεξάρτητα από αυτά τα δύο, ο Δήμος μας πρέπει να έχει μια σταθερή και αναπτυξιακή πορεία .
    * τέταρτον, γιατί οφείλουμε να φροντίσουμε άμεσα, για την σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Βέροιας, ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον αυτό που άλλοι Δήμοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία θα υποστούν, την εφαρμογή δηλαδή, του άρθρου 262 του Ν. 3852/2010 την υπαγωγή του δηλαδή, σε καθεστώς αναγκαστικής εξυγίανσης, που σημαίνει, την επί τετραετία ανυπαρξία οποιασδήποτε δραστηριότητας, πλην αυτής που αφορά στην αποπληρωμή των χρεών και πληρωμής των ανελαστικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός πάντοτε κινείτο σε δύο βασικούς άξονες: α) τις οικονομικές μας δυνατότητες και β) τις πολιτικές προτεραιότητες. Κινείται σταθερά και στους άξονες του τεχνικού προγράμματος, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο μέτρο του δυνατού - με δεδομένο ότι είμαστε μια νέα ενιαία δημοτική αρχή για πρώτη χρονιά κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, δράσεις και λειτουργίες, που είναι αναγκαίες για το Μεγάλο Δήμο μας.

Και οφείλω να προσθέσω με έμφαση, ότι το 2011 θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα και με τη μορφή του εθελοντισμού ή των χορηγιών. Με διαφάνεια και υπέρ μόνο, των συμφερόντων της πόλης μας.

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βρισκόμαστε θα δώσουμε προτεραιότητα στη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Αυτό όμως, που θέλω να τονίσω είναι, σε κάθε περίπτωση λόγω της συρρίκνωσης των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι), το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή ως οφείλει, θα καταβάλλει προσπάθειες και θα αντιταχθεί σε κάθε ενέργεια ή απόφαση που στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ότι θα ακολουθήσουμε αλλά και θα εφαρμόσουμε πολιτική προτεραιότητα πρώτης γραμμής, μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες, και βρίσκοντας τρόπους να αυξάνουμε τις δαπάνες για την παιδεία την κοινωνική πολιτική, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την τρίτη ηλικία και για την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια.

Αυτές είναι ξεκάθαρα οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2011. Είναι πολύ εύκολο να παίζεις με τους αριθμούς όταν θέλεις να εξαπατήσεις. Να έχεις πρόβλεψη αντί για ένα ευρώ, πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος να έρχεται ο απολογισμός και να λες μηδέν. Αλλά αυτό δεν υπηρετεί την αξιοπιστία, που αποτελεί βασική μας αρχή και μέλημα.

Ο προϋπολογισμός, είναι ένα σοβαρό εργαλείο, δεν είναι έκθεση ιδεών αλλά και δεν θα πρέπει να αποτελεί σημείο αντιπαραθέσεων. Γιατί απεικονίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου Βέροιας, όπως αυτός σήμερα υπάρχει μετά και την συνένωση των πρώην όμορων δήμων.

Είναι ρεαλιστικός, προσγειωμένος σε πραγματικά και ασφαλή έξοδα και παρουσιάζει πώς αυτά τα κατανέμει ανάλογα με την πολιτική φιλοσοφία που έχει. Πρώτα είναι οι αποδοχές των εργαζομένων, μετά είναι η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός και η παιδεία. Η καθαριότητα είναι σαφώς πρώτη γιατί έχει τον αυτόνομο δικό της προϋπολογισμό από ανταποδοτικά τέλη.

Σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις:

    * ο ενιαίος πλέον Δήμος Βέροιας οφείλει σε Τράπεζες 8.300.000,00 ευρώ, με μια ετήσια τοκοχρεωλυτική δαπάνη να αγγίζει τα 1.040.000,00 εκ. ευρώ
    * οι υποχρεώσεις προς Τρίτους ανέρχονται στο ποσό των 8.000.000,00 ευρώ περίπου. Επίσης, οι υποχρεώσεις των Νομικών Προσώπων υπολογίζονται: 638.951,67€ τρέχουσες υποχρεώσεις και 624.000,00€ σε δάνεια.

Για να μπορέσει ο δήμος μας να αποπληρώνει οφείλουμε να ακολουθήσουμε συνετή διαχείριση και προγραμματισμό δαπανών. Τα ανταποδοτικά, όλα για την καθαριότητα. Προγραμματίστηκαν και οι προσλήψεις του νέου προσωπικού (με δίμηνα η και οκτάμηνα ), ενώ συνεχίζεται και η συντήρηση του στόλου μας. Εξετάζουμε τη λύση με leasing και ασφαλώς θα είναι με τις εταιρείες - μέσω διεθνούς διαγωνισμού - όπου θα έχουν και την ευθύνη για τη συντήρηση. Για να τελειώσει για πάντα η όποια σκιά και οι ψίθυροι ... για τα ανταλλακτικά, για τα καύσιμα κ.λ.π.

Με την προσπάθεια για την καθαριότητα, όλοι οι συμπολίτες μας, θα δουν εγκαίρως τα απορριμματοφόρα και τους καθαριστές να κινούνται με έναν νέο ενιαίο προγραμματισμό, ενώ πρωταρχικό στόχο αποτελεί και και απόδοση καρπών της καμπάνιας ενημέρωσης που θα προηγηθεί των κατασταλτικών μέτρων κατά των παραβατών. Παράλληλα, δεν θα σταματήσουμε να ασκούμε συνεχή πίεση στην κυβέρνηση για αύξηση των πιστώσεων προς τον δήμο. Επίσης ότι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΣΚ) και είναι εντός των διοικητικών ορίων του ενιαίου δήμου Βέροιας, ο δήμος το διεκδικεί γιατί ανήκει σ’ αυτόν.

Για την Σχολική Εκπαίδευση, θα προσπαθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε συμπληρωματικά τις νέες Σχολικές Επιτροπές, έτσι ώστε τα Σχολεία μας, να μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς σοβαρά τουλάχιστον προβλήματα. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος μας στόχος είναι η ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ που θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των δημοτών μας, για τα επόμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια!

Ήδη κατατέθηκαν προτάσεις για σχολείο στον Αγ. Γεώργιο, το 4ο νηπιαγωγείο, προσθήκες στο 2ο δημοτικό σχολείο Βέροιας και στο 1ο δημοτικό σχολείο Μακροχωρίου και επέκταση στο Μουσικό σχολείο Βέροιας.

Αναπτύσσουμε ισόρροπα, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας - όπως στο αστικό κέντρο, τις καλές υπηρεσίες, που ήδη προσφέρονται στα ΚΑΠΗ καθώς και τα Κοινωνικά προγράμματα με στόχο να εξυπηρετηθούν ανάλογα, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας.

Για τους νέους μας που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό, θα υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας:

    * στροφή στον μαζικό αθλητισμό, και προσπάθεια απ' τον Σεπτέμβρη του 2011, να ενταχθούμε σε σειρά επιδοτούμενων από την Πολιτεία Αθλητικών προγραμμάτων, που θα αφορούν σε όλες τις ηλικίες
    * ταυτόχρονα θα ανακατανέμουμε δραστηριότητες και θα νοικοκυρέψουμε βελτιώνοντας τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, που ήδη παρουσιάζουν μια σημαντική κίνηση από ομάδες συμπολιτών μας.

Για την Οδοποιία και τον Ηλεκτροφωτισμό, οι πόροι μας είναι περιορισμένοι. Γίνεται σημαντική προσπάθεια μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση ή σε περιοχές όπου υπάρχει το στοιχείο του υπερβολικού φωτισμού. Ειδικά στους δρόμους, αφού δοθεί προτεραιότητα στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, θα γίνει σοβαρή προσπάθεια, για την ασφαλτόστρωση κάποιων απολύτως αναγκαίων νέων δρόμων, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια σημαντικού αριθμού δημοτών.

Ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην κοίτη Τριποτάμου, μέχρις ότου προχωρήσει και υλοποιηθεί το μεγάλο, αλλά απολύτως αναγκαίο Αντιπλημμυρικό Έργο, που πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Για τον Φωτισμό επίσης σημαντικών οδών στον ενιαίο Δήμο, εξελίσσεται ήδη πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών, με στόχο να αρχίσει η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και προοδευτικά η αντικατάσταση με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Για το χωροταξικό και τα Σχέδια Πόλης, ξεκίνησε ήδη μεγάλη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή τους , χρηματοδότηση σύνταξης νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Ενιαίο Δήμο, και ολοκλήρωση των σχετικών βεβαιωτικών καταλόγων, ώστε να μπορούμε να αποζημιώσουμε ιδιοκτήτες μελλοντικών κοινόχρηστων χώρων.

Οι στόχοι της διοίκησης πλέον, μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, η περικοπή των δαπανών και η ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης διαφυγόντων εσόδων. Παράλληλα, δεσμεύομαι πως δεν θα μειωθούν στο παραμικρό οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. "οι πλασματικοί προϋπολογισμοί ανήκουν στο παρελθόν",

Καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες, που περιστέλλει τις περιττές- σε περίοδο ύφεσης- δαπάνες. Ως Δήμαρχος ακολουθώ ήδη αυτήν την οδό και οι δαπάνες που ήταν στο όνομά μου ελαχιστοποιούνται. Από εμάς πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική λιτότητας ώστε να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας και να μην τραυματίσουμε επιπλέον την ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία μας.. Να ασκήσουμε μια πολιτική που υπηρετεί τον πολίτη και την πόλη και κανέναν άλλον.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι η Δημοτική Αρχή, αναζητώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους, θα προβεί στην είσπραξη των οφειλόμενων. Όπως γίνεται φανερό, θα προσπαθήσουμε αφ' ενός μεν, να ορθολογικοποιήσουμε και να νοικοκυρέψουμε τις λειτουργίες του Δήμου μας, αφ' ετέρου δε, με κρίσιμα αναπτυξιακά έργα, να δώσουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική ανάτασης και ανάπτυξης, σ' αυτήν την τετραετία.

Τέλος, αλλά καθόλου τελευταίο σε σημασία, θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, μαζικούς και πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, σε στοχευμένες δραστηριότητες, ώστε να δώσουμε τις αναγκαίες ανάσες οικονομικής, αναπτυξιακής και πολιτισμικής ανάτασης στους συμπολίτες μας, που τόσο τις έχουν ανάγκη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε".

Τα χρέη των καποδιστριακών δήμων

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Βέροιας Κώστας Τσιλογιάννης αναφέρθηκε στα χρέη που μετέφεραν στο νέο μεγάλο δήμο, οι άλλοι τέσσερις καποδιστριακοί δήμοι που συνενώθηκαν. Τα χρέη αυτά είναι:

    * Απόστολος Παύλος: 1.876.539 ευρώ
    * Βεργίνα: 1.711.789 ευρώ
    * Μακεδονίδα: 1.878.044 ευρώ
    * Δοβρά: 453.390 ευρώ

Ο κ. Τσιλογιάννης ανέφερε ακόμη ότι στον πρώην δήμο Βεργίνας υπάρχουν περίπου 100.000 οφειλές χωρίς αποφάσεις των οργάνων του δήμου. Επίσης ο οικονομικός διευθυντής του δήμου Βέροιας τόνισε ότι ο πρώην δήμος Βέροιας εισέπραξε μόνο το 10% των βεβαιωμένων εσόδων του και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Γιαννουλάκης παρατήρησε ότι η διοίκηση Ουσουλτζόγλου διπλασίασε το ύψος των ανείσπρακτων εσόδων του δήμου.

Σκληρή κριτική από την μειοψηφία

Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας άσκησαν σκληρή κριτική στο σχέδιο προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Ο κ. Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό φτηνή αντιγραφή  περασμένων ετών και παρατήρησε ότι μεταφέρονται έργα από χρονιά σε χρονιά χωρίς να υλοποιούνται. Η κ. Σοφρόνωφ κατηγόρησε την δήμαρχο για υποκρισία και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "γράμμα στον Θεό". Ο κ. Τσούντας είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός και διαμαρτυρήθηκε για τα λίγα έργα που προβλέπει για τον πρώην δήμο Δοβρά. Ο κ. Νεστορόπουλος δήλωσε ότι τα χρέη του Αποστόλου Παύλου είναι των προηγούμενων, από την δική του, διοικήσεων και παρατήρησε την δημοτική αρχή για αδυναμία είσπραξης των εσόδων του δήμου. Ο κ. Γιαννουλάκης ήταν σκληρός με την δήμαρχο. Σημείωσε ότι ποτέ δεν παραδέχθηκε τα λάθη της, σημείωσε ότι πάντα γι αυτήν έφταιγαν οι άλλοι, πρόσθεσε ότι παρά την κρίση έδινε μεγάλες υποσχέσεις προεκλογικά και τέλος ότι το μόνο που άλλαξε ήταν να τοποθετήσει τους πρώην αντιδημάρχους της σε θέσεις προέδρων. Η Χρύσα Σαββαΐδου πρότεινε να αξιοποιήσει ο δήμος όλα του τα πλεονεκτήματα και να κατασκευάσει ανταποδοτικά στους δημότες έργα.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκαν με τοποθετήσεις τους οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γιώργος Μιχαηλίδης, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Βαρβάρα Σταυροπούλου, Μαρία Παπαϊωάννου, Δημήτρης Δάσκαλος και Παύλος Παυλίδης.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/4/11, 10:27 π.μ.

    Ενδιαφέρον τα οσα δήλωσε η δήμαρχος,αλλά δεν θα πληρώσουνε οι δημότες της Βέροιας τα σπασμένα αλλων δημοτικών διαμερισμάτων.Αυτοί που χρωστούν να τα βρούνε,και η δημοτική αρχή να τελειώνει επιτέλους τις μισές δουλειές που έχει ανοίξει και μετά να τάξει για άλλα.Κορόϊδα πιαστήκαμε φτάνει να είστε συνεπείς και όχι αερολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/4/11, 1:07 μ.μ.

    Έχουμε ότι μας αξίζει.
    Αυτήν επιλέξαμε, ανάλογα θα πληρώσουμε.
    Όσο το κομματικό παρακράτος είναι η μόνη αρχή και εξουσία, έχουμε πολλά ακόμη να υποστούμε.
    Αντικειμενικά, ας μου πει κάποιος τι έγινε μέχρι σήμερα και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο