Κατα πλειοψηφία η σύμβαση για τη μελέτη δυο Σταθμών Μεταφόρτωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου, του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας (ΕΣΔΑ) και της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για την «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ωρίμανση των έργων μεταφόρτωσης και  μεταφοράς αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφερειακή ενότητα», με σκοπό την κατασκευή δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) ενός στη Νάουσα και ενός στην Αλεξάνδρεια. (Σημειώνεται ότι τις μελέτες αναλαμβάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας στη θέση της παλαιάς ΤΥΔΚ).
Όπως είπε η Δήμαρχος, εισηγούμενη το θέμα, η δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης και η προμήθεια κινητού εξοπλισμού θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων όταν θα κλείσουν οι χωματερές της Ημαθίας.

Πριν τη συζήτηση του θέματος το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας Νίκος Ασλάνογλου, ο οποίος είπε ότι στην ουσία το θέμα αφορά την «κάτω από το τραπέζι» συμφωνία του Δήμου για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη «θέση 12», αφού η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρία προϋποθέτει την ύπαρξη των σταθμών μεταφόρτωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει απόφαση για μέρος εργασιών που βρίσκονται στο πλαίσιο της κατασκευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, η οποία προβλέπει κατασκευή μονάδας καύσης SRF, αφού έχει λάβει ήδη δύο αρνητικές αποφάσεις για την κατασκευή της στη θέση 12.

Απαντώντας η Δήμαρχος κατηγόρησε τον εκπρόσωπο της «Οικολογικής Ομάδας» ότι εκπροσωπεί μια μονοπρόσωπη οργάνωση, η οποία κατέχει αυθαίρετα παράνομο κτίσμα στις όχθες του Αλιάκμονα και διαβεβαίωσε το Σώμα ότι η κατασκευή των ΣΜΑ γίνεται με μόνο σκοπό τη λύση του ζητήματος της διάθεσης απορριμμάτων, πριν τον Ιούνιο που λήγει η προθεσμία της Ε.Ε και αρχίζει η επιβολή των προστίμων.

Ο κ. Τσαβδραρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσό (60.000 ευρω) είναι μεγάλο για μια σύμβαση που προβλέπει την απασχόληση Τεχνικού Συμβούλου, τη στιγμή που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αναλαμβάνει να εκπονήσει το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Βοργιατζίδης είπε ότι η κατασκευή των δύο ΣΜΑ δεν αποτελεί μέρος των έργων για την ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, καθώς ο Δήμος Βέροιας προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση κινητών σταθμών μεταφόρτωσης για την μεταφορά των απορριμμάτων της Βέροιας.

Η κ. Σοφρόνωφ υποστήριξε ότι η υπογραφή της σύμβασης προετοιμάζει την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και του εργοστασίου καύσης και ότι η Δήμαρχος προσπαθεί να περάσει αυτή την απόφαση «δια της πλαγίας οδού». Χαρακτήρισε τη μελέτη για την κατασκευή των ΣΜΑ ως «μελέτη φασόν» και είπε ότι ανάλογες μελέτες γίνονται σ΄όλη την Ελλάδα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ο κ. Κάκαρης και ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσαν ότι ψηφίζουν με την προϋπόθεση ότι το έργο δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κατασκευής της Μονάδας διότι αντιτίθενται στη χωροθέτησή της στη θέση 12. Απαντώντας στην επιφύλαξη του κ. Τσαβδαρίδη, ο κ. Βοργιατζίδης είπε ότι η πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου γίνεται για να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες και ότι ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στο ¼ του ποσού που θα έπαιρνε ο ανάδοχος, αν γινόταν διαγωνισμός.

Τη συζήτηση του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων και της κατασκευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ως τακτικό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε η κ. Σοφρόνωφ, ενώ και ο κ. Τσιούντας ζήτησε να ξεκαθαρίσει το θέμα της μονάδας διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση, και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποί του στον ΕΣΔΑ τάσσονται υπέρ της κατασκευής της μονάδας εκεί.

«Καιγόμαστε για τον Ιούνιο» είπε η Δήμαρχος επαναφέροντας την απειλή των προστίμων. «Τότε η υπάρχουσα χωματερή πρέπει να περιφραχθεί και να κλείσει. Το θέμα της κατασκευής της μονάδας δεν έχει τελειώσει, βρίσκεται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας» κατέληξε θέλοντας να τονίσει ότι η κατασκευή των ΣΜΑ δεν έχει σχέση με τη Μονάδα Επεξεργασίας, κάτι το οποίο τόνισε και ο κ. Βοργιατζίδης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε εξάλλου η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΕΣΔΑ Ημαθίας για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας. Πρόκειται για το υπάρχον σύστημα ανακύκλωσης το οποίο υλοποιεί τώρα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης έως ότου το αναλάβει  ο Δήμος.

Για την επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η συζήτηση των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων και η διαδικασία των ερωτήσεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Η Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την επίσκεψη της ίδιας και των επικεφαλής των παρατάξεων στο Υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουν να μην ισχύσει η απόφαση για συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων Σφηκιάς και Ριζωμάτων. Στο Υπουργείο συναντήθηκαν με την διευθύντρια του γραφείου της κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της διευθύντριας του γραφείου της Υφυπουργού, το σχολείο της Σφηκιάς θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει και όπως είπε η Δήμαρχος,  τις ίδιες  πληροφορίες έλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ίδια ανώτερη υπάλληλο, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Ουσουλτζόγλου, την επίσκεψη στο Υπουργείο χαρακτήριζε πνεύμα σύμπνοιας σαν αυτό που υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας ΄90, όταν γίνονταν κινήσεις  για μεγάλα θέματα (Συνέδριο για τη Μακεδονία, Μουσείο στη Βεργίνα, Χώρος Τεχνών κλπ), παρ΄όλα αυτά η ίδια δήλωσε ότι «κρατά μικρό καλάθι». Η κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων λειτούργησαν σε πνεύμα ομοψυχίας και σύμπνοιας και αυτό το πνεύμα και όχι οι «κοκορομαχίες» είναι αυτό που αναζητά ο κόσμος, σε μια εποχή που τα προβλήματά του είναι πολλά και σοβαρά. 

Στην ενημέρωση της Δημάρχου άσκησαν κριτική οι ίδιοι οι αρχηγοί των παρατάξεων, καθώς ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να προγραμματισθεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με την υπουργό ή την υφυπουργό σε  μια οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα, πρόταση που η Δήμαρχος δέχτηκε.

Προ ημερησίας διατάξεως

•Για το αποχετευτικό της Βεργίνας ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Δημήτρης Δάσκαλος. Συγκεκριμένα είπε ότι για να ξεκινήσει το έργο πρέπει προηγουμένως να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας το έργο της αποχέτευσης του πρώην Δήμου Μελίκης ο οποίος είχε προχωρήσει σε σύμπραξη με τον π. Δήμο Βεργίνας για τη δημιουργία Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης. (Τα έργα αυτά έχουν περάσει στη δικαιοδοσία των Δήμων Αλεξάνδρειας και Βέροιας με τους οποίους συνενώθηκαν αντίστοιχα η Μελίκη και η Βεργίνα. Ο κ. Δάσκαλος είπε ότι βρέθηκαν οι μελέτες που είχε εκπονήσει ο ανάδοχος του έργου, ο οποίος δέχτηκε να κάνει την επικαιροποίησή τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

•Η κ. Σαββαΐδου αναφέρθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο και πρότεινε τη λειτουργία του όχι μόνο τις γιορτές, αλλά μια φορά το μήνα, προκειμένου να γίνει ουσιαστικότερη η προσφορά του προς τους δημότες για να μη φαίνεται σαν «ελεημοσύνη».

•Για τα τραπεζοκαθίσματα έκανε λόγο ο Βασίλης Γιαννουλάκης, επαναφέροντας το θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει όλες τις Δημοτικές Αρχές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κ. Γιαννουλάκης πρότεινε την πεζοδρόμηση της οδού Εληάς για κάποιες ώρες μερικές  μέρες την εβδομάδα. Ο κ. Γκαμπέσης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (Βεργίνα, Βυζαντινές εκκλησίες) για να υποστηριχθεί ο τουρισμός. Ο ίδιος έθεσε θέμα καθαριότητας, μίλησε για τους πεζούς που ταλαιπωρούνται από την ελεύθερη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και πρότεινε την στέγαση των περιπτέρων σε καταστήματα. Απαντώντας η Δήμαρχος είπε ότι εντός των ημερών θα έχει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών της περιοχής για να συζητήσουν για άλλη μια φορά τρόπους που θα διευκολύνουν τους πεζούς.

Η κ. Ουσουλτζόγλου πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων θα λύσει η οικιστική ανάπλαση που περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο του Δήμου, καθώς προβλέπει ανάλογες παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Η ίδια μελέτη δίνει λύση και στο πρόβλημα των περιπτέρων τα οποία προβλέπεται να απομακρυνθούν από περιοχές όπου καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των πεζοδρομίων.

•Για τη χρηματοδότηση της κυκλοφοριακής μελέτης και για το αν συμμετείχε με γνώμη το Τ.Ε.Ε. ρώτησε ο Απόστολος Νεστορόπουλος. Απαντώντας η Δήμαρχος είπε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη χρηματοδοτήθηκε με «προσωπικό αγώνα και πολύ τρέξιμο» με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 2010. «Το Τ.Ε.Ε. δυστυχώς δεν κατέθεσε καμία πρόταση και έχω παράπονο, διότι περισσότερο κινείται για να μην γίνουν πράγματα παρά για να γίνουν» είπε.

•Την αναγκαιότητα να καθαριστεί το Άλσος Παπάγου για να μην κινδυνεύσει από πυρκαγιά τώρα το καλοκαίρι επεσήμανε η κ. Σοφρόνωφ. Ο π. Δήμαρχος Δοβρά και Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Τσιούντας είπε πως στο Άλσος Τριλόφου έγιναν πέρσι παρεμβάσεις από το Δήμο, την ΔΕΗ και το Δασαρχείο, χρειάζεται όμως κι άλλες για να γίνει επισκέψιμο. Η Δήμαρχος απαντώντας είπε ότι το Άλσος Παπάγου καθαρίστηκε πέρσι από τα συνεργεία του Δήμου και εθελοντές και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και φέτος. Όπως είπε, για την ευαισθητοποίση των εθελοντών θα γίνει ειδική καμπάνια, ενώ για τον καθαρισμό του Άλσους θα ζητηθεί η συμβολή και των γονέων των δύο βρεφονηπιακών σταθμών που βρίσκονται στο Άλσος Παπάγου.

•Αρκετές ήταν οι παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν να έχουν στη διάθεσή τους τα εισηγητικά για τα θέματα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τρεις μέρες τουλάχιστον πριν τη συνεδρίαση. Στο αίτημα συμφώνησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θέτει «κόκκινη γραμμή» στην  υποβολή των θεμάτων την Τετάρτη την προηγούμενης της συνεδρίασης εβδομάδας.

•Για τη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Κάκαρης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την τύχη των ΔΗΠΕΘΕ. Ο ίδιος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να στηρίξει το θεσμό, στην περίπτωση που γίνει λόγος για συρρίκνωση ή κατάργησή τους.

Πηγή: Εφημερίδα "Λαός", της Α.Σ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο