Καθαιρείται από την θέση του Περιφερειάρχη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης!

Νεότερα

Απόφαση - κόλαφος του πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό  για παράβαση καθήκοντος, κατά τη θητεία του στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Ψωμιάδης καταδικάζεται σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.


Όπως δήλωσε στη Voria.gr o γ.γ αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, μόλις ο ίδιος λάβει την απόφαση του Εφετείου στα χέρια του, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί εντός του επομένου διαστήματος, θα θέσει τον κ. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια η καταδικαστική απόφαση θα διαβιβαστεί στον υπουργό Εσωτερικών για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας αναμένεται να τεθεί σε αργία από τον υπουργό Εσωτερικών ακόμη και στην (βέβαιη) περίπτωση που προσφύγει στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης. Η πλευρά Ψωμιάδη, πάντως, υποστηρίζει ότι πρέπει να διατηρήσει το αξίωμά του ως περιφερειάρχης, διότι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ακόμα κι αν επικυρωθεί με αμετάκλητη απόφαση του Άρειου Πάγου, διεπράχθη με άλλη ιδιότητα, όταν δηλαδή ήταν νομάρχης.
Αν ο κ.Ψωμιάδης εκπέσει αμετάκλητα του αξιώματός του, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα προκύψει μετά από ψηφοφορία μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δεδομένου ότι είναι αιρετοί, αλλά όχι οι αντιπεριφερειάρχες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά από καταγγελία υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης για υπερβολική μείωση προστίμων σε πρατηριούχο(από 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ). Ο περιφερειάρχης πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Η πολύκροτη δίκη διήρκησε περίπου έξι ώρες αφού ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 15:30. Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης κατά του κ.Ψωμιάδη, ζητώντας την ενοχή του αφού όπως τόνισε  «από τα στοιχεία προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη».
Παράλληλα, όπως σημείωσε υπήρχε και το στοιχείο του δόλου για το οποίο επικαλέστηκε δήλωση του τότε αντινομάρχη, κ. Τσαμασλή, ο οποίος είχε καταθέσει ότι «πρόκειται για δικό μας παιδί που αδικήθηκε από άλλους».

Η απολογία

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης στην απολογία του υποστήριξε πως «έδρασα καθ’ όλα νόμιμα» και απέρριψε τις κατηγορίες περί δόλου καθώς όπως είπε δεν είχε καμία προσωπική επαφή με τον εν λόγω άνθρωπο.
«Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και τον νομικό σύμβουλο της νομαρχίας» τόνισε και πρόσθεσε:
«Έδρασα όπως θεώρησα ότι είναι ανθρώπινα σωστό. Έλαβα υπόψη την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη του πρατηρίου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και γι’ αυτό προχώρησα στη μείωση του προστίμου. Εξάλλου, το κατώτατο όριο ήταν τα 145 ευρώ και εγώ το μείωσα στα 1.000 ευρώ. Επτά φορές επάνω από το κατώτατο όριο».
Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε δεν γνώριζε για τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είχαν καθορίσει ήδη από το 2004 το ύψος των προστίμων για το συγκεκριμένο πρατήριο, καθώς όπως τόνισε αυτό έπρεπε να το ελέγξει η αρμόδια υπηρεσία.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Υπέρ του περιφερειάρχη κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσαμασλής και ο νομικός σύμβουλος της νομαρχίας κ. Δράσας.
Στην κατάθεσή του ο κ. Καραπαναγιωτίδης υπογράμμισε πως «αν ήμουν εγώ νομάρχης θα έβαζα πρόστιμο 150 ευρώ. Ο κ. Ψωμιάδης έπραξε σωστά. Είναι γνωστό το έργο που έχει επιτελέσει, καθώς και το γεγονός ότι έχει μια ανθρώπινη πλευρά για να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Τσαμασλής υποστήριξε ότι «κινηθήκαμε μέσα στα όρια του νόμου. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι τα στοιχεία έδειξαν ότι επρόκειτο για νόθευση του πετρελαίου σε ποσοστό 2-4%. Γι’αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν μας και την κατάσταση της υγείας του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κρίναμε ότι το πρόστιμο μπορεί να κατέβει στο επίπεδο των 1.000 ευρώ».
Όπως τόνισε ο κ. Τσαμασλής, οι λόγοι που τους οδήγησαν στην μείωση των προστίμων ήταν τόσο συναισθηματικοί όσο και υπηρεσιακοί, καθώς όπως είπε έπρεπε και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και να «ελαφρύνουν» κάποιον ο οποίος την επόμενη ημέρα μπορεί να μην ήταν στη ζωή.
Παράλληλα, ο κ. Τσαμασλής άφησε αιχμές κατά του πρώην νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, λέγοντας «αμφιβάλλω αν είδε τι υπέγραφε», επισημαίνοντας ότι φιλοσοφία της διοίκησης του κ. Παπαδόπουλου είναι πλήρως αντίθετη με τη δική τους, καθώς στόχος της διοίκησης Ψωμιάδη είναι «να συνετίσουμε τον παραβάτη επιβάλλοντας του πρόστιμο και όχι να τον εξοντώσουμε οικονομικά».
Ο κ. Δράσας ανέφερε πως «κινηθήκαμε μέσα στα νομικά πλαίσια, αφού μας δινόταν αυτή η δυνατότητα».
Στο πλευρό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκονταν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες της παράταξής του, όπως η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης. Πρόεδρος της συνεδρίασης ήταν ο κ. Κ. Βαμβακίδης.

Χωρίς δηλώσεις

Ο κ. Ψωμιάδης αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα φανερά εκνευρισμένος και καταβεβλημένος, αφού περίμενε η σημερινή απόφαση του Εφετείου να είναι υπέρ του. Μετά τη λήξη της δίκης «φυγαδεύτηκε» σε άλλο όροφο του δικαστικού μεγάρου από αυτόν που εξελίχθηκε η διαδικασία, χωρίς πάντως να ανταλλάξει ούτε μία κουβέντα ακόμη και με τους πιο στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου για να τού συμπαρασταθούν.
Πάντως ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας απέφυγε ακόμη και να φύγει από την κεντρική είσοδο του κτηρίου, από το οποίο αποχώρησε περίπου μισή ώρα μετά, από την πίσω πόρτα.

Πηγή: voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/4/11, 5:16 μ.μ.

    Μέσα στην φυλακή όχι μόνο σε παύση αν είναι ένοχος που έτσι τον έκριναν. Πόσο ανεξάρτητοι είναι οι δικαστές το έχουν αποδείξει. Α και κάτι άλλο πότε θα κλείσουν στην ψειρού και κανένα δικαστή;
    Αλλά ξέχασα η παύση είναι η μέγιστη τιμωρία για τους ελίτ. Μη τους τιμωρείτε τόσο αυστηρά λίγη επιείκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/4/11, 8:03 μ.μ.

    Υπέρ του περιφερειάρχη κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσαμασλής και ο νομικός σύμβουλος της νομαρχίας κ. Δράσας.
    Στην κατάθεσή του ο κ. Καραπαναγιωτίδης υπογράμμισε πως «αν ήμουν εγώ νομάρχης θα έβαζα πρόστιμο 150 ευρώ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/4/11, 12:28 π.μ.

    ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΕΚΡΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ.....ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΑΥΤΟ ΕΚΡΙΝΕ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο