Οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου για τα νοσοκομεία της Ημαθίας

Τις προτάσεις και τις ενστάσεις για το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας κατέθεσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, δια στόματος του προέδρου του Πρόδρομου Ισαακίδη,  με την παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείο Βέροιας Μίλτου Κοϊμτζή, του εκπροσώπου των νοσοκομειακών γιατρών της Νάουσας Πρόδρομος Προδρομίδης και του εκπροσώπου των γιατρών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας Γιάννη Πετράκη.

Ο κ. Ισαακίδης εξέφρασε την διαμαρτυρία του για τους χειρισμούς στο θέμα, καθώς, όπως είπε, τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, ως οι μόνοι που – κατά τον κ. Ισαακίδη – μπορούν να έχουν τεκμηριωμένη άποψη, αφού γνωρίζουν εκ των έσω το σύστημα υγείας.

Σχετικά με την πρόταση της επιτροπής Λιαρόπουλου, η οποία αναστάτωσε την κοινωνία και τον ιατρικό κόσμο της Ημαθίας, ο πρόεδρος του ΙΣΗ σχολίασε πως δεν περιέχει κανένα κριτήριο ούτε για την υγεία, ούτε για την ποιότητα της παρεχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ούτε όμως και οικονομικό. Η πρόταση, όπως είπε ο πρόεδρος, φάσκει και αντιφάσκει και αποδεικνύει πως αυτοί που την συνέταξαν δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα. Πριν προχωρήσει στην πρόταση του ΙΣΗ για το θέμα των νοσοκομείων, ο κ. Ισαακίδης ξεκαθάρισε πως ο Σύλλογος απορρίπτει κάθε διαδικασία που έγινε για το θέμα από τους μη σχετικούς φορείς.

Η πρόταση του ΙΣΗ για τις αλλαγές στα Νοσοκομεία

Μεταφέροντας την απόφαση του Ιατρικού κόσμου της Ημαθίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε τις παρακάτω προτάσεις:

-Ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας
-Συγχώνευση των υποστηρικτικών – διοικητικών υπηρεσιών (λογιστήριο, τεχνική υπηρεσία, τμήμα προσωπικού κ.α.)
-Συνέχιση, ως έχουν όλων των κλινικών των δύο νοσοκομείων πλην των ορισμένων κλινικών που αναφέρονται παρακάτω
-Μεταφορά Κλινικής ΩΡΛ από τη Νάουσα στη Βέροια και ανάπτυξή της
-Μεταφορά Οφθαλμολογικής Κλινικής από τη Βέροια στη Νάουσα και ανάπτυξη της
-Μεταφορά Γυναικολογικής – Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής από τη Νάουσα στη Βέροια και περαιτέρω ανάπτυξή της
-Δημιουργία Πνευμονολογικού Τμήματος στη Νάουσα
-Δημιουργία Νευρολογικού Τμήματος στη Βέροια
-Οι «βασικές» κλινικές (χειρουργική, παθολογική, καρδιολογική), αλλά και οι κλινικές και τμήματα ορθοπεδικό, ουρολογικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, να παραμείνουν ανεπηρέαστα
-Δημιουργία Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης στη Νάουσα
-Τα τακτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων να γίνονται και στα δύο νοσοκομεία, αναλογικά
 
Στην ουσία, από τα υφιστάμενα τμήματα ο ΙΣΗ προτείνει να συγχωνευθούν οι κλινικές ΩΡΛ (με έδρα τη Βέροια), Γυναικολογική – Μαιευτική και Παιδιατρική (με έδρα τη Βέροια) και Οφθαλμολογική (με έδρα τη Νάουσα), καθώς και οι υποστηρικτικές – διοικητικές υπηρεσίες.

Με τις παραπάνω προτάσεις, ο ΙΣΗ πιστεύει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα βελτιωθούν και κάθε διαφορετική προσέγγιση (πχ κατάργηση ορθοπεδικής κλινικής από κάποιο νοσοκομείο) θα «ακρωτηριάσει» τα νοσοκομεία.
Όσον αφορά την κοινή διοίκηση, ο κ. Ισαακίδης τόνισε πως περισσότερα από δύο νοσοκομεία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν μπορούν να τελούν υπό κοινή διοίκηση, καθώς το μόνο που θα γίνει (όπως έγινε με τις Υγειονομικές Περιφέρειες) θα είναι να προστεθεί ακόμη ένα «γρανάζι» στην γραφειοκρατία.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βέροιας Μίλτος Κοϊμτζής, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει νοσοκομείο χωρίς την λειτουργία Ορθοπεδικής – Τραυματολογικής Κλινικής, σημειώνοντας παράλληλα πως η κατάσταση των ορθοπεδικών κλινικών της Ημαθίας είναι άριστη.

Μάλιστα, ο κ. Κοϊμτζής έκανε ειδική αναφορά στα σχέδια που υπήρξαν για την δημιουργία κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο κτίριο της «Βέτλανς», δίπλα από το νοσοκομείο της Νάουσας, τονίζοντας τόσο τα ιατρικά, όσο και τα κοινωνικά οφέλη από ένα τέτοιο γεγονός («ιατρικός τουρισμός», φθηνότερη και ίσως ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών κ.α.).

Εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών της Νάουσας, ο Πρόδρομος Προδρομίδης τόνισε κατ’ αρχάς πως δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ των Δήμων, Δημάρχων, Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ωστόσο η Νάουσα αντέδρασε, μετά τα δημοσιεύματα και τις φήμες που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του νοσοκομείου της, «υπερασπιζόμενη το αυτονόητο», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο και ενυπόγραφο έγγραφο που να αποδεικνύει πως υπήρξε πρόταση προς το Υπουργείο από κανένα φορέα ή πρόσωπο από την Ημαθία και την Πέλλα, απαντώντας – στον βαθμό που είναι σε θέση να γνωρίζει – στα όσα ακούγονται περί άμεσης εμπλοκής του διοικητή του νοσοκομείου της Νάουσας στην κατάρτιση της πρότασης που είδε το φως της δημοσιότητας.

Τέλος, εκ μέρους των γιατρών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας μίλησε ο Γιάννης Πετράκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε στατιστική μελέτη που αποδεικνύει πως τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα της Ημαθίας, όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά δεν επαρκούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο