ΕΑΣ Βέροιας και Νάουσας: «Οι αγρότες πληρώνουν απλά την παροχή υπηρεσιών, με το ελάχιστο κοστολόγιο»

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στις ΕΑΣ Βέροιας και Νάουσας, ενώ οι ανακοινώσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη που προτρέπει τους αγρότες «να απαιτούν την δωρεάν υποβολή της δήλωσης» έφεραν αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο που δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι ισχύει τελικά για τις χρεώσεις του. 

 Από την πλευρά των ΕΑΣ (σε κάποιες από τις οποίες έβαλε φραγή το Υπουργείο στην on line σύνδεσή τους με τον ΟΠΕΚΕΠΕ) υπήρξε έντονη αντίδραση υποστηρίζοντας την αρχική τους απόφαση για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών.

Τι συμβαίνει όμως στην Ημαθία και τι λένε οι Διοικήσεις των δύο Ενώσεων που ανέλαβαν την διαδικασία; Μιλήσαμε χθες με τους διευθυντές της Βέροιας και της Νάουσας οι οποίοι, εναρμονισμένοι με την γενική απόφαση των ΕΑΣ, δήλωσαν ότι αυτή η θέση του υπουργού αποπροσανατολίζει τον κόσμο και ότι οι παραγωγοί πληρώνουν ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες όχι μόνο για τον όγκο δουλειάς των δηλώσεων αλλά και για την παρακολούθηση του συστήματος όλο το χρόνο.

Ο Δ/ντης της ΕΑΣ Βέροιας
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Βέροιας κ. Μάκης Γεωργιάδης απαντώντας σχετικά με την εισφορά των αγροτών και με την διαδικασία που ακολουθείται, δήλωσε στο «Λαό»:
«Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προκύπτουν από τη σύμβαση ενεργοποίησης δικαιωμάτων 2011 δεν εισπράττουμε καμία αμοιβή. Η ανάληψη του έργου, από υπαιτιότητα άλλων και όχι των ΕΑΣ, έγινε μετά το πέρας των καταληκτικών ημερομηνιών και ο χρόνος που απομένει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων 2011 είναι πλέον ασφυκτικός, ελλοχεύει δε ο κίνδυνος απώλειας των ενισχύσεων των παραγωγών. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν και πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις των παραγωγών του Νομού μας που συνολικά αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Για την παροχή υπηρεσιών, πέραν των υποχρεώσεων που ορίζει η σύμβαση ενεργοποίησης, υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση ώστε να εξυπηρετούνται οι παραγωγοί άμεσα και αποτελεσματικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κρίθηκε αναγκαία η χρησιμοποίηση υπερδιπλάσιου προσωπικού και έτσι το έργο θα υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος απώλειας των ενισχύσεων.

Συνεργεία παραλαβής των αιτήσεων και όλου του απαιτούμενου υλικού, που αφορά την ενεργοποίηση, στάλθηκε σε όλα τα μήκη της ζώνης ευθύνης της ΕΑΣ Βέροιας. Γίνεται εντοπισμός αγροτεμαχίων και παρέχονται συμβουλές για το πώς και τι πρέπει να δηλώσει κάθε παραγωγός. Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων δεν είναι ένα έργο που αρχίζει και περατώνεται με την υποβολή της χειρόγραφης δήλωσης των παραγωγών αλλά συνεχίζει να υποστηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μέχρι την τελική είσπραξη των ενισχύσεων από τους παραγωγούς. Είναι σίγουρο ότι η ΕΑΣ Βέροιας, το έχει αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν, με τις ενέργειες της διασφαλίζει το έργο αυτό της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στο μέγιστο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι την περσινή χρονιά καταφέραμε αυτό το δύσκολο έργο να το περατώσουμε με απόλυτη επιτυχία και εισπράχθηκαν οι ενισχύσεις από τους παραγωγούς μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έθετε το Υπουργείο».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάουσας
Εκ μέρους της ΕΑΣ Νάουσας ο κ. Δημήτρης Μίχος τόνισε, ερωτηθείς για το θέμα, ότι «οι ΕΑΣ κάνουν ότι είναι δυνατόν να μην χάσει ο αγροτικός κόσμος τις επιδοτήσεις, με το μικρότερο δυνατόν κόστος». Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα που κάναμε το έργο, μπαίναμε μέσα… Φέτος αυτή η δουλειά είναι τριπλάσια σε όγκο από τις προηγούμενες χρονιές. Εμείς φροντίζουμε να μη χάσει ο κόσμος τα χρήματά του, με το πιο μικρό κοστολόγιο». Σε ερώτησή μας, για το κόστος και το ύψος των χρημάτων που καλείται να πληρώσει ο αγρότης, απάντησε ότι αυτό ξεκινάει από 20 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τα στρέμματα και το ποσό των επιδοτήσεων που παίρνει ο καθένας. «Πρόκειται για το ελάχιστο κοστολόγιο για την παροχή των υπηρεσιών που δεν περιορίζονται στις δηλώσεις αλλά παρεμβαίνουν και παρακολουθούν το σύστημα όλο το χρόνο. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους αγρότες ότι είναι ζήτημα πραγματικών αριθμών… ή επιβιώνουμε ή μας κλείνουν το μαγαζί. Η χρέωση αυτή δεν είναι αμοιβή, είναι εργασίες παροχής υπηρεσιών και οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, επιβίωσης…» κατέληξε ο κ. Μίχος.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αύριο στην Αθήνα για να εξεταστεί, τόσο η αντίδραση του Υπουργείου όσο και οι θέσεις των ΕΑΣ, οι οποίες, κατά έγκυρες πληροφορίες, απέστειλαν αναφορά στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου γίνεται μνεία μεταξύ άλλων και στην γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία «η ανάληψη της δαπάνης υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, δεν είναι δυνατή από το κράτος», δίνοντας το δικαίωμα στις ΕΑΣ και ΠΑΣΕΓΕΣ «να καθορίσουν το κοστολόγιο παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών».

Διάσταση απόψεων λοιπόν μεταξύ Υπουργείου και Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με τους αγρότες –παραγωγούς να προβληματίζονται για μια φορά ακόμη, ποιος δρόμος και ποια κατεύθυνση θα είναι τελικά αυτή που θα τους οδηγήσει στην περιβόητη αναβάθμιση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Πηγή: Εφημ. "Λαός" - Συντάκτης: Σ. Γκ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο