ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό - Μάιος Ιούνιος οι μήνες των νεοσσών

Ακόμα ένα περιστατικό με άγρια πουλιά κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011. 

Την τελευταία εβδομάδα είχαμε ακόμα τρία περιστατικά.


 Ένα στο Πανόραμα Βέροιας με ένα γυδοβύζι τι οποίο κατά πάσα πιθανότητα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και είχε κάταγμα στην μια ωμοπλάτη και τύφλωση στο ένα μάτι. Στάλθηκε για περίθαλψη στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Παράρτημα  Θεσσαλονίκης.  
Ένας νεοσσός κουκουβάγιας που έπεσε από τα κεραμίδια μέσα στο Ξενοδοχείο Βέροια. Ευτυχώς δεν έφερε κανένα τραύμα και ξανατοποθετήθηκε στην φωλιά τουκαι σφραγίστικε η τρύπα από όπου έπεσε στο εσωτερικό του Ξενοδοχείου. Ευχαριστούμε την κ. Μπαμπίνα Έλενα εκπαιδευτικό που μας ειδοποίησε για το γυδοβύζι και την Διεύθυνση του Ξενοδοχέίου Βέροια που μας ειδοποίησε για την μικρή κουκουβάγια.  
Το τρίτο περιστατικό αφορούσε σε έναν νεοσσό σπουργιτάκι στο κτήριο της Νομαρχίας  το οποίο όμως δυστυχώς δεν άντεξε την πτώση του και τέλος σήμερα  ( Δευτέρα 30 Μαΐου ) από το χωριό Διαβατό πήραμε δυο νανομπουφάκια. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου σε δέντρο της αυλή του είχαν γεννηθεί, δεν τα ήθελε στην αυλή του γιατί του κουτσουλούσαν τα μάρμαρα και τα είχε κλεισμένα για 3 μέρες σε ένα κλουβί. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να τον πείσουμε δεν ήθελε να τα αφήσουμε εκεί, ελεύθερα στα δέντρα της αυλής του, όπου για λίγες μέρες ακόμα οι γονείς τους θα τα φρόντιζαν και θα τους έδιναν το σημαντικότερο μάθημα της ζωής τους αυτό του κυνηγιού, της εύρεσης τροφής, της ανεξαρτητοποίησής τους. Πάλι καλά που μας ειδοποίησε δηλαδή, διότι είχε σκοπό να τα απομακρύνει αρκετά, κάτι που θα σήμαινε το σίγουρο θάνατό τους. Η κοντινότερη συστάδα δέντρων στην περιοχή που θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε για να τα εντοπίσουν οι γονείς τους ήταν στην εκκλησία του χωριού, όπου όμως μάθαμε ότι παιδιά με αεροβόλα σκότωσαν κάποια άλλα νανομπουφάκια που έκαναν "το λάθος" να γεννηθούν εκεί. Ταυτόχρονα θέλουμε να καταγγείλουμε και το ρίξιμο φόλας στο χωριό με αποτέλεσμα να θανατωθούν πολλά σκυλιά. 
Οι νανόμπουφοι είναι από τα ποιο θαρραλέα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά και φωλιάζουν πολύ κοντά στον άνθρωπο. Πολύ συχνά συναντούμε τις φωλιές τους  σε ψηλά δέντρα, σε αγροικίες αλλά και στις αυλές των σχολείων και των εκκλησιών. Είναι προστατευόμενο είδος. Οι κρισιμότερες ώρες της ζωής τους είναι όταν αρχίσουν να πρωτοπετάνε όπου είναι πολύ ευάλωτα και εύκολα μπορεί να πέσουν θύματα . Αν σε αυτή τη στιγμή της ζωής αποκοπούν από τους γονείς τους δεν θα εκπαιδευτούν να κυνηγάνε και θα είναι ανίκανα να επιβιώσουν μόνα τους στην φύση.
Είναι πολύ καλοί κυνηγοί αρουραίων και ποντικών. Δεν επιτίθενται σε οικόσιτα (κότες περιστέρια κ.λ.π.). Είναι κρίμα οι άνθρωποι να εξοντώνουν ένα τόσο φιλικό προς τον άνθρωπο είδος.

Πάντα τέτοια εποχή έχουμε πολλές κλίσεις  για νεοσσούς που πέφτουν από τις φωλιές τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι από άγνοια , τα παίρνουν στο σπίτι τους και προσπαθούν να τα ταΐσουν χωρίς όμως γνωρίζουν όμως ούτε τον τρόπο, ούτε την κατάλληλη τροφή. Πολύ δε περισσότερο δεν γνωρίζουν ότι ειδικά στα αρπακτικά πουλιά η απομάκρυνση από την φωλιά τους ή κάτω από την φωλιά τους και ειδικά αν δεν είναι τραυματισμένα, ισοδυναμεί με « αναπηρία» μιας και τα μικρά αρπακτικά αν δεν μάθουν από τους γονείς τους να κυνηγάνε δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μόνο τους στην φύση , και άρα ή θα πρέπει να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους φυλακισμένα ή θα πεθάνουν.

κείμενο: Χαρης Κουρουζίδης 
φωτογραφίες νανομπουφων: Αντώνης Μομπαϊτζής.
φωτογραφια γυδοβύζι από: http://carolinabirds.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο