Εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία της Ημαθίας για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δ. Νείλου

Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης και στην προκειμένη περίπτωση και της πρόληψης, αφού οι  δάσκαλοι της Ημαθίας καλούνται, συνεχώς, να ενημερώνουν σωστά, ουσιαστικά και υπεύθυνα, μαθητές και γονείς των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου που «χτυπάει» με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Ο ιός από το περυσινό καλοκαίρι, έκανε ανησυχητικά αισθητή την παρουσία του, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, όπου παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα κρούσματα κι αυτό διότι η περιοχή έχει φιλικές προς τα κουνούπια καλλιέργειες, στάσιμα νερά, προβλήματα δικτύων αποχέτευσης και γενικότερα ένα περιβάλλον που δεν «εντάσσεται» στους κανόνες υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ενημέρωση...

Χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας η Α/θμια Εκπαίδευση και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες Υγείας, ενημέρωσαν διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται να ενημερώσουν τους μαθητές, και αυτοί με τη σειρά τους το οικογενειακό τους περιβάλλον, για τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα ελέγχου αλλά κυρίως για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενόψει του καλοκαιριού που «ξυπνάνε» τα κουνούπια και αρχίζουν τη δράση τους.

Από τα σχολεία ζητείται να διαθέσουν ένα τέταρτο από το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, την ώρα ίσως της γυμναστικής, και να ενημερώνουν τους  μαθητές, έγκυρα, σωστά και ομαλά για το θέμα. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μοιράσει έντυπο υλικό σε όλα τα σχολεία, εύληπτο και εύχρηστο από τους μαθητές, με ιστοριούλες τύπου κόμικ που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση των μέτρων και θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά ώστε να ενεργοποιηθούν, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στη γειτονιά, την αυλή και στο περιβάλλον που ζουν, εφαρμόζοντας σαν παιχνίδι τους βασικούς κανόνες πρόληψης.

«Όχι στον πανικό αλλά όχι και στον μαζικό εφησυχασμό» τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και της Δ/νσης Υγείας Ημαθίας επισημαίνοντας ότι ο ιός ήρθε και δεν θα φύγει εύκολα… Γι’ αυτό και επιβάλλεται η σωστή ενημέρωση. Το έντυπο υλικό με τα φυλλάδια θα καταφθάσει σύντομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία προς διανομή και στη συνέχεια θα ενημερωθεί η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας για τον αριθμό των φυλλαδίων που μοιράστηκαν ώστε να καταγραφεί η δράση για κάθε σχολείο.

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό, δίνοντας το στίγμα της συνάντησης, ο διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος, τον οποίο κάλεσε στο βήμα η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Έφη Αντωνιάδου. «Επειδή το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου μπήκε στη ζωή μας ανησυχεί τον κόσμο και δημιουργεί πολλά ερωτήματα, και επειδή το σχολείο ως ένας ευρύς κοινωνικός θεσμός μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο ασπίδα προστασίας, αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης και διάχυσης της σχετικής γνώσης οργανώσαμε αυτή την ενημερωτική συνάντηση με την ελπίδα ότι οι εισηγήσεις των ειδικών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης τόσο για τους μαθητές, όσο και για τις οικογένειές τους» τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι «όλοι οι εκπαιδευτικοί της Ημαθίας θα είναι στη διάθεση της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων σε κάθε προσπάθεια που θα προφυλάσσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους από την επικίνδυνη επιδημία».

Στο κλείσιμο της συνάντησης ο κ. Διαμαντόπουλος ζήτησε από τους Δ/ντές να υλοποιήσουν άμεσα τα μέτρα πρόληψης στο χώρο του σχολείου τους και με τη συμμετοχή των μαθητών, να προγραμματίσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα την εφαρμογή κατάλληλων δράσεων στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας και να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους γονέων για τα μέτρα πρόληψης που πρόκειται να ληφθούν και να ζητήσουν τη συνδρομή τους στο θέμα αυτό.

Την επιστημονική ενημέρωση έκαναν, ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κωστόπουλος και η επισκέπτρια υγείας Ευαγγελία Μυλωνά, ενώ για τη μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος σε τοπικό επίπεδο, αντιπεριφέρειας Ημαθίας και δήμων, ενημέρωσαν ο επόπτης Δημόσιας Υγείας Κώστας Ζησίογλου και η Διευθύντρια Υγείας Σοφία Λένου. Παρόντες ήταν και σχολικοί σύμβουλοι

Πρακτικές οδηγίες

Πρακτικοί κανόνες και οδηγίες πρόληψης κατ’ οίκον, στις κοινότητες και σε επίπεδο προσωπικής προστασίας, παρουσιάστηκαν με διαφάνειες, για να αντιληφθεί εύκολα ο καθένας, πώς να αντιμετωπίσει τον κύριο διαβιβαστή του ιού, το κουνούπι culex δηλαδή, το λεγόμενο αστικό κουνούπι, που διαθέτει ικανότητα πτήσης 1,5 Km και τσιμπάει από τη δύση του ήλιου (σούρουπο) και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με υψηλότερο σημείο επίδοσης τις ώρες 01.00-03.00 τα ξημερώματα.

Καταγράψαμε λοιπόν τις βασικότερες οδηγίες προς γνώση και αποφυγή του ενοχλητικού και επικίνδυνου εντόμου, και προς ενημέρωση των αναγνωστών μας:

-Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν γεννιούνται και μεγαλώνουν στο μπαλκόνι και στις αυλές μας.
-Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους.
-Σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
-Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. στα πιατάκια από τις γλάστρες).
-Απομάκρυνση των συσσωρευμένων λυμάτων (νερά αποχέτευσης, βιομηχανικά απόβλητα).
-Αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού που τρέχουν.
-Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια κ.ά.).
-Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα οχημάτων που συσσωρεύουν στάσιμα νερά..
-Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
-Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
-Αν έχουμε πισίνα, να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
-Να δίνουμε κλίση στον κήπο (όπου είναι δυνατόν) για να απομακρύνονται τα νερά.
-Τακτικό κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων και των φυλλωσιών (καταφύγια των ενήλικων κουνουπιών).
-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
-Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων.
-Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, γούρνες κ.λπ.
-Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής.
Πρόληψη στην κοινότητα
-Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
-Να μη γίνεται αλόγιστη χρήση του νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί, γιατί τα περισσότερο νερό παραμένει δημιουργώντας εστίες.
-Αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη νεκρών πτηνών.
-Στα νεκροταφεία να βάζουμε άνθη συνθετικά (όχι βάζα με νερό).
-Ενδιαφέρον και ενεργοποίηση για τις ενέργειες των Δημοτικών Αρχών.
Πρόληψη προσωπικής προστασίας
-Χρήση εντομοαπωθητικού.
-Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με πολλά κουνούπια καθώς και σε χώρους με βρέφη μικρότερα των δύο-τριών μηνών.
-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
-Κατάλληλα ρούχα (ανοιχτόχρωμα και φαρδιά) που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.
 
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία ενώ στην Ημαθία ο αριθμός των πολιτών που ασθένησαν από τον ιό ανήλθε στους 39, ποσοστό δηλαδή 27,06%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο