"Ήταν σάπιο το λεωφορείο" λένε γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη

“Το λεωφορείο ήταν σάπιο. Ποιος πατέρας, αν το ήξερε, θα άφηνε το 15χρονο παιδί του να ανέβει;” Η κραυγή αγανάκτησης γονέων των άτυχων μαθητών του λυκείου Μακροχωρίου, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ακούστηκε προχθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. 
 
“Δεν ξέρω ποιοι φταίνε, εγώ θέλω να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, το λεωφορείο ήταν ακατάλληλο”, κατέθεσε ως πολιτικώς ενάγων ο Δημήτρης Τραπεζανλής, που έχασε τη 15χρονη κόρη του. Εμφανώς συγκινημένος αλλά και οργισμένος βρέθηκε απέναντι στα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του ΚΤΕΛ Ημαθίας και δύο υπαλλήλων της διεύθυνσης Συγκοινωνιών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άφησαν να κυκλοφορεί το μοιραίο λεωφορείο, ενώ έπρεπε να έχει αποσυρθεί.
Ο κ. Τραπεζανλής στην κατάθεσή του περιέγραψε ότι βρήκε το κουράγιο τρεις ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα να μπει στο λεωφορείο για να συγκεντρώσει πράγματα των παιδιών. “Έψαχνα να βρω το κινητό και μία φωτογραφική μηχανή της κόρης μου, να δω πώς πέρασαν τα παιδιά στην εκδρομή, αλλά έβρισκα μέλη των σωμάτων τους”, περιέγραψε βαθιά συγκινημένος.
Τόνισε ότι, όταν έφτασε μέσω της καμπίνας του οχήματος στον χώρο των αποσκευών από μία τρύπα που είχε ανοίξει, “έπεφταν σκουριές στο κεφάλι μου, το δείχνουν και οι φωτογραφίες ότι είχε οξειδώσεις παντού”. Θεώρησε πως η ακαταλληλότητα του λεωφορείου συνέβαλε ουσιαστικά στον θάνατο των μαθητών του λυκείου τη μοιραία νύχτα του Απριλίου του 2003.
“Τις ίδιες αντοχές έχει ένα καινούργιο λεωφορείο με ένα παλιό που δεν έπρεπε να κυκλοφορεί;”, διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Σταφυλλίδης, που έχασε τη 16χρονη κόρη του.

“Γνώριζαν τα πρόβλημα”

“Αυτοί που το κυκλοφορούσαν γνώριζαν ότι είχε πρόβλημα. Έπρεπε να θάψουμε τα παιδιά μας για το βρουν”, συμπλήρωσε. Περιέγραψε μάλιστα ότι ο ίδιος συνόδεψε το παιδί του στο λεωφορείο, όταν άρχισε η εκδρομή του λυκείου. “Ηταν βαμμένο και γυαλισμένο, αλλά εγώ που μπήκα τρεις μήνες αργότερα βρήκα σκουριές στις βάσεις των καθισμάτων”, τόνισε.
Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση μεταξύ γονέων και συνηγόρων κατηγορουμένων για τον ισχυρισμό των πρώτων ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν για την παλαιότητα του λεωφορείου. “Εγώ έθαψα το παιδί μου. Μέχρι τώρα ακούω για δικαιώματα και τα ονόματα των παιδιών των κατηγορουμένων. Το δικό μου δεν ακούστηκε πουθενά”, είπε ο κ. Τραπεζανλής. Χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του λεωφορείου, το οποίο πουλήθηκε στο ΚΤΕΛ το 1997 αντί 24.000.000 δραχμών μαζί με την άδεια, όταν το κόστος αγοράς ήταν μόνο 3.000.000 δραχμές. Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως δεν γνώριζε για τις οικονομικές συναλλαγές και ότι αυτά τα είχε αναλάβει ο συνεργάτης του, με τον οποίο οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί και βρίσκονται στα δικαστήρια.
Το δικαστήριο, που διέκοψε για να συνεχιστεί η δίκη την επόμενη Δευτέρα, αποφάσισε να κληθούν και άλλοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο πραγματογνώμονας του δυστυχήματος που εντόπισε τόσο την παλαιότητα όσο και τον επιπρόσθετο αριθμό πλαισίου του λεωφορείου.

Πηγή: Εφημ. "Μακεδονία" - Συντάκτης: Κώστας Καντούρης

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/6/11, 11:41 π.μ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ,ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Η ΟΧΙ? ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΕΛΕΟΣ,ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ,ΕΡΩΤΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπική μου γνώμη εἶναι ὅτι οὐδόλως ἔπαιξε ῥόλο στὸ δυστύχημα ἡ παλαιότης τοῦ λεωφορείου (ὁ ὁρισμὸς τῆς ὁποίας κατὰ τὸν νόμο δὲν με βρίσκει σύμφωνο, ἐξ ἄλλου). Ὁ Θεὸς ν' ἀναπαύσῃ τὶς ψυχὲς τῶν παιδιῶν ποὺ πῆρε πρόωρα κοντά Του. Δὲν πρόκειται νὰ γυρίσουν ὅμως πίσω ἐπειδὴ θὰ τιμωρηθοῦν ἄδικα κἄποιοι ἀθῶοι. Θὰ συμβούλευα δὲ τοὺς συνηγόρους τῶν γονέων (εἴτε πρόκειται γιὰ δικηγόρους εἴτε γιὰ δημοσιογράφους, γνωστούς, συγγενεῖς καὶ φίλους ἢ ἄλλους καλοθελητές) νὰ μὴ ψάχνουν γιὰ ἀποδιοπομπαῖο τράγο στὰ Κ.Τ.Ε.Λ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/6/11, 7:02 μ.μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΥΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/6/11, 11:33 μ.μ.

    Συμφωνω απολυτα ότι η παλαιότητα του λεωφορείου δεν έπαιξε κανενα ρολο στο μοιραιο συμβαν!απορώ κι εγώ γιατι τα εχουν βάλει όλοι με το κτελ. αν ηταν καινούργιο και έπεφτε ολόκληρη νταλίκα με υπέρβαρο όπως και συνέβη τι διαφορετικό θα είχε γίνει? μήπως δεν μπορούν να δείρουν τον γαιδαρο και δέρνουν το σαμάρι?
    και πράγματι γιατί να τιμωρηθούν κάποιοι αθώοι άδικα? μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/6/11, 1:37 μ.μ.

    Υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους έτσι?? Όσοι ήταν να τιμωρηθούν,τιμωρήθηκαν..Για ποιο λόγο να τρέχουν τα ΚΤΕΛ στα δικαστήρια? Ναι,να τιμωρηθούν για την όποια παράβαση, όμως το να ζητάς χρήματα συνέχεια στην τελική εγείρει ερωτήματα...Γίνεται να κοστολογήσεις την ανθρώπινη ζωή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο