Σε προσωρινή αργία από σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Υπέγραψε τελικά ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος την απόφαση, που θέτει σε προσωρινή αργία τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, που επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. 

Όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Σώκος, η απόφαση έχει «φύγει» ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από στιγμή σε στιγμή θα κοινοποιηθεί στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση: «Θέτουμε σε αργία τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθέν, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητας του Περιφερειάρχη που απέκτησε με την παραπάνω ορκωμοσία του».

«Δεν πρόκειται να φύγω, δεν πρόκειται να με φιμώσουν»

Να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, παρά το γεγονός ότι είναι σε προσωρινή αργία δήλωσε, λίγο πριν την έκδοση της απόφασης, ο κ. Ψωμιάδης. «Δεν πρόκειται να φύγω από την Περιφέρεια. Θα παραμείνω εδώ, χωρίς να έχω τον τίτλο του Περιφερειάρχη - το δικαίωμα να υπογράφω. Από εδώ μόνον ο λαός μπορεί να με διώξει. Ο λαός με έστειλε πριν έξι μήνες - κανείς δεν μπορεί να έρθει να με πάρει από εδώ. Εξάλλου, δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτε. Έχουμε τον Άρειο Πάγο», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΤ3. Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να μιλά για τα προβλήματα της κοινωνίας, κατά του μνημονίου, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, για τη Μακεδονία. «Δεν πρόκειται ούτε να με φιμώσουν, ούτε να με τρομοκρατήσουν, ούτε να με εξοντώσουν πολιτικά», επισήμανε. Αύριο το πρωί, πάντως, ο κ. Ψωμιάδης προκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, που τον θέτει σε προσωρινή αργία.

Προσωρινά, πάντως, καθήκοντα περιφερειάρχη θα ασκεί, ως αναπληρωτής περιφερειάρχης, ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης. Από την πλευρά του, πάντως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης αναμένεται μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, διαφορετικά καθίσταται αμετάκλητη. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, θα συνεδριάσει η ομάδα των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Ψωμιάδη για να εκλέξει τον νέο περιφερειάρχη. Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα έχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η ΝΔ στηρίξει Ψωμιάδη

«Η εξέλιξη έπρεπε και μπορούσε να αποτραπεί από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει πνεύμα ρεβανσιστικό. Η Νέα Δημοκρατία συμπαραστέκεται στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος η ελληνικό δικαιοσύνη θα τον δικαιώσει» δήλωσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αργία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης:

ΘΕΜΑ: Θέση σε αργία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους.

                                                                             ΑΠΟΦΑΣΗ
                                                              O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                              ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1.Το άρθρο 6 του N. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Του Π.Δ. 142/2010 (ΦΕΚ 235 Α΄/27-12-2010) «Οργανισμός Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης»
3. Την υπ’αριθμ. 684/2011 (ΦΕΚ 88 Β’ 31-1-2011) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης: «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής πράξεων και εγγράφων «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης» στον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας και στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων αυτής».
4. Τις διατάξεις του άρθρου 236 του Ν. 3852/2010, ιδιαίτερα δε αυτές των παραγράφων 1, περίπτωση υπό στοιχείο γ’ και 2 περιπτώσεις υπό στοιχεία β.α και β.β. με τις οποίες ορίζεται αφενός ότι « 1. Οι περιφερειάρχες, … εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους: α. … β. … γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφα­ση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε … ο­ποιαδήποτε ποινή για … παράβα­ση καθήκοντος. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.», αφετέρου δε ότι « β.α. Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου …, ο Ελε­γκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε ε­πιβληθέν.» και ότι « β.β. Για τους … περιφερειάρχες, ως καταδικαστική απόφαση, σε πρώτο βαθμό θεωρείται αυτή που εκδίδεται από το Τριμελές Ποινικό Εφετείο, σύμφωνα με το άρθρο 111 παράγραφος 7 του Κώδικα Ποινι­κής Δικονομίας».

5. Τη διάταξη του άρθρου 238, παράγραφος 1, τελευταίο εδάφιο του Ν. 3852/2010 σύμφωνα με την οποία την αρμοδιότητα του Ελεγκτή Νομιμότητας που προβλέπεται από το άρθρο 236 του ίδιου νόμου ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

6. Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Π.Δ. 30/1996 (Α’ 21), ιδιαίτερα δε εκείνες των παραγράφων 1, 9 περίπτωση γ’ και 10 δυνάμει των οποίων ορίζεται, αντίστοιχα, ότι «1. Στο Νομάρχη … επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις της αργίας και της έκπτωσης, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του νόμου αυτού.», ότι « 9. Ο Νομάρχης, και τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους: α) …, β)…, γ) αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή … στα πλημμελήματα της …, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, εφόσον το τελευταίο στρέφεται κατά Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης … .», και ότι « 10. Ο Νομάρχης και τα μέλη του Ν.Σ. τίθενται υποχρεωτικά σε αργία από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, αν … έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα αυτά. … .».

7. Ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης του Χαραλάμπους ασκεί τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από τη σχετική του εκλογή κατά τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 σύμφωνα με το από 19.12.2010 Πρακτικό Ορκωμοσίας του.

8. Την 908/2009 απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία περιήλθε στην Υπηρεσία μας στις 11-01-2011, με το 13839/30-12-2010 έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ο Παναγιώτης Ψωμιάδης του Χαραλάμπους κηρύχθηκε ένοχος της τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος γιατί, ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης, παρά το Νόμο εξέδωσε την 16/168/11-1-2005 απόφαση με την οποία μεταρρύθμισε πέντε (5) αποφάσεις προηγουμένου Νομάρχη Θεσσαλονίκης με τις οποίες είχαν επιβληθεί σε βάρος του πρατηριούχου Χρήστου Καραγιαννίδη του Γεωργίου ισάριθμα πρόστιμα συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, εξ αιτίας νοθείας καυσίμων, με συνέπεια το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων να περιοριστεί στα 5.000 ευρώ.

9. Το 668/11-03-2011 έγγραφό μας προς το Γραφείο Νομικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης με το οποίο θέσαμε το ερώτημα αν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να τεθεί σε αργία εξ αιτίας της καταδίκης του για παράβαση καθήκοντος για πράξη που τέλεσε ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ενόψει των δεδομένων ότι η 908/2009 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης εξεδόθη προ της θέσεως σε ισχύ του Ν. 3852/2010 και ότι η πρωτόδικη καταδίκη δεν αποτέλεσε κώλυμα για τη συμμετοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους ως υποψηφίου Περιφερειάρχη στις σχετικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010.

10. Το 4322/17-3-2011 έγγραφο του Προϊσταμένου του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το οποίο ερωτήματα, παρόμοια με τα τιθέμενα, έχουν απαντηθεί με την 104/2009 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

11. Την υπόψη Γνωμοδότηση με την οποία γίνονται δεκτά τα ακόλουθα κρίσιμα ζητήματα:

«βi. Η θέση του αιρετού οργάνου σε αργία συναρτάται, μεν, και με την ποινική καταδίκη δεν επιβάλλεται, όμως, ως κύρωση για το διαπραχθέν αδίκημα, αλλά συνιστά διοικητικό μέτρο, που αποσκοπεί στη διασφάλιση του αδιαβλήτου των ενεργειών της Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής και εντεύθεν υπηρετεί λόγους δημοσίου συμφέροντος. Περαιτέρω, δεν συγκροτεί πειθαρχική κύρωση, ούτε εγείρει θέμα ασυμβατότητας προς το άρθρο 102 του Συντάγματος, αντίθεσης προς τις διατάξεις των άρθρων 6 παρ. 1 και 2 της ΕΣΔΑ, καθώς και του άρθρου 2 του 7ου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε, ακόμη, αντιστρατεύεται την αρχή της αναλογικότητας (ΣτΕ 27/2008, 4335/1996, 974/1994, 3228/1982, 3801/1978 και Γνωμ. Γ’ Τμ. Ν.Σ.Κ. 606/2005).

ii. … iii. Το γεγονός, ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης της θητείας που διανύει, ήδη, το αιρετό όργανο ως δήμαρχος (κατά την προηγούμενη θητεία είχε την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου) και εδράζεται, ομοίως, σε προγενέστερα πραγματικά περιστατικά, δεν ασκεί αρνητική επιρροή, εφόσον οι προμνημονευθείσες διατάξεις δεν συναρτούν την επιβολή της αργίας με τα χρονικά όρια της δημοτικής περιόδου, η δε επιβολή της σκοπεί, όπως προμνημονεύθηκε στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος (πρβλ. ΣτΕ 2964/2002, Γνωμοδότηση Β’ Τμήματος Ν.Σ.Κ. 683/2000 και ατομική Γνωμοδ. 436/2004). Υπό τυχόν αντίθετη εκδοχή όχι μόνον η προστασία του δημοσίου συμφέροντος θα αναιρείτο, αλλά, περαιτέρω, θα συναρτάτο με το συμπτωματικό γεγονός του χρονικού σημείου της εκδίκασης της υπόθεσης, το οποίο, εφόσον, απέχει ικανό χρονικό διάστημα από τη λήξη της αντίστοιχης θητείας, θα παρείχε έδαφος αδρανοποίησης ή καταστρατήγησης της επιβολής του διοικητικού μέτρου της αργίας.

iv. Έχει γίνει δεκτό, ότι η καταδίκη αιρετού οργάνου με πρωτόδικη απόφαση ποινικού δικαστηρίου εκδοθείσα προ της ισχύος της διατάξεως του άρθρου 146 παρ.2 του Ν.3463/2006 (ισχύων Δ.Κ.Κ.) για αδίκημα περιγραφόμενο στο άρθρο 187 παρ.2 του Π.Δ. 410/1995 (προϊσχύσας Κ.Δ.Δ.) γεννά υποχρέωση του οικείου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας να θέσει αυτόν σε κατάσταση αργίας (Γνωμοδότηση Γ’ Τμήματος Ν.Σ.Κ. 410/2006).».

12. Την 4213/09-6-2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή.

13. Την 943-944/07-4-2011 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία περιήλθε στην Υπηρεσία μας στις 03-06-2011 με το 6616/02-6-2011 έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία η έφεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους κατά της 908/2009 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε.

14. Τη διάταξη του άρθρου 16 παράγραφος 1 του Ν. 2946/2001 (Α’ 224) σύμφωνα με την οποία ποσοστό 50% των εισπραττόμενων πάσης φύσεως προστίμων που επιβάλλονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αποτελεί έκτακτο έσοδο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποδίδεται σε αυτές κατά τα οριζόμενα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

15. Ότι ο μη σύννομος περιορισμός των επιβληθέντων προστίμων σε βάρος του Χρήστου Καραγιαννίδη του Γεωργίου δεν ωφέλησε, μόνο, παράνομα τον τελευταίο αλλά και έβλαψε, εξ ίσου παράνομα, τα συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης υπό την έννοια ότι το παρ’ αυτής δικαιούμενο ποσοστό επί των επιβληθέντων προστίμων περιορίστηκε από το ποσό των 89.000 ευρώ σ’ εκείνο των 5.000 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Θέτουμε σε αργία τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθέν, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.

Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητας του Περιφερειάρχη που απέκτησε με την παραπάνω ορκωμοσία του.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ

Πηγή: voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο