Προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο δασόκτημα Σελίου

Για την πορεία του Αιολικού Πάρκου που θα εγκαταστήσει η  Acciona Energiaki, εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της Αιολικής Ενέργειας, στο δασόκτημα του Σελίου ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Δασοκτήματος Σελίου, τα στελέχη της Εταιρίας.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μετά την έγκρισή της, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για την τελική ευθεία του έργου και την αδειοδότησή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Συνεταιρισμός Σελίου και η Acciona Energiaki είχαν υπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2009 Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης Ακινήτου, ώστε να παραχωρηθεί μέρος του δασοκτήματος Σελίου στην ισπανική εταιρία για να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο.

Το έργο μελλοντικά θα αναπτυχθεί σε έκταση 120.000 στρεμμάτων, 86.000 από τα οποία ανήκουν στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου, ενώ τα υπόλοιπα σε ιδιώτες και άλλους φορείς. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 107 ανεμογεννήτριες ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες μέχρι και 30.000 κατοίκων. Ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 514 MW.

Στη διάρκεια της κατασκευής του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν 200 περίπου άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα απασχολείται μόνιμο προσωπικό 15 ατόμων. Σημειώνεται ότι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρίας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου προβλέπεται να διατίθεται, ως αντισταθμιστικό όφελος, στους τοπικούς Δήμους, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ετησίως ως μίσθωμα για την παραχώρηση της γης.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της μεγαλεπήβολης επένδυσης, αναμένεται να γίνει με ίδια κεφάλαια, δανεισμό και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μέσω αναπτυξιακού νόμου.

Πηγή: Εφημ. "Λαός"

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/7/11, 12:07 μ.μ.

    Ωραία! δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο όμορφο βουνό μας, δρόμοι, δρομάκια, μπαζόματα, χαράξεις, καταστροφές κάθε είδους, πλήρης και ολοκληρωτική αλλοίωση του φυσικού τοπίου για πάντα! όλα στο βωμό του χρήματος για 100 ψωροχιλιάρικα το χρόνο και ένας θεός ξέρει πόσο θα πληρώνουμε αυτό το ρεύμα, γιατί οι ξένοι για την ψυχή της μάνας τους και το καλό της Ελλάδας δεν το κάνουν αυτό το έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό νέο! 200 θέσεις εργασίας και φυσικά ένα τεράστιο βήμα προς την εκμετάλλευση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας. Δεν γνωρίζω άλλα ίσως μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
    3+3=6% αν συνυπολογίσουμε και την επένδυση της Gamesa στην Καστανιά και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα ώστε να μπουν οι βάσεις για έναν ενεργειακά αυτόνομο Δήμο, κάτι που φυσικά έχει και τεράστια οικονομικά οφέλη!
    Επίσης το ετήσιο μίσθωμα είναι πολύ σεβαστό ποσό άλλα επειδή δεν γνωρίζω πολλά για το φορέα δεν τοποθετούμαι παραπάνω.
    Επίσης θεαματικός είναι ο αριθμός της παραγόμενης ενέργειας και το πλήθος κόσμου που δύναται να καλύψει, κάτι που μόνο θετικά σημαίνει για μια περιοχή που ας μην ξεχνάμε σίγουρα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα "εκτρώματα" της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
    Πραγματικά ένα πολύ καλό νέο...

    ΥΓ: Οι τιμές πώλησης του ρεύματος είναι φιξ ποσά και δίνονται από τη ΔΕΗ προς τους επιχειρηματίες. Επίσης, ένας μελλοντικός "ανταγωνισμός" στην πώληση ρεύματος μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στους καταναλωτές. Βασικοί κανόνες της οικονομίας από την αρχή του ανθρώπινου γένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/7/11, 9:55 μ.μ.

    Φίλε Ανώνυμε 12:07,αν ταξιδεψεις στο εξωτερικό,είναι γεμάτο με αιολικές γεννήτριες.
    Και προσωπικά με είναι πολύ πιο καλαίσθητο να βλέπω τα "φουρφούρια" αυτά παρά να βλέπω τα φουγάρα και να αναπνέω τη μπόχα από το λιγνίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρ.Παπαθ.2/7/11, 1:54 μ.μ.

    Τα αιολικά πάρκα δεν καταστρέφουν το περιβάλλον αλλά μάλλον το αναβαθμίζουν σε σχέση πάντα με το λιγνίτη . είναι πολύ καλλίτερα από όποια άλλη μορφή ενέργειας ,μήπως ο ανώνυμος 12,07 θα ήθελε ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας ? .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/7/11, 8:09 μ.μ.

    Το οτι το Βερμιο ειναι περιοχη Νατουρα βεβαια , δεν τους ενδιαφερει καθολου. Το οτι θα ανοιχτουν χιλιομετρα δρομου σε περιοχες απατητες μεχρι τωρα ουτε αυτο τους ενδιαφερει. Οι εταιρειες που κατασκευαζουν τις ανεμογεννητριες διαφημιζουν την ευκολη προσελευση των επισκεπτων ( βλεπετε τζιπακιδες και κυνηγοιπλεον σε καθε γωνια των βουνων ) ως οικοτουριστικη αναπτυξη. Ουτε βεβαια νοιαζονται για τις κλιματικες αλλαγες , αλλά μονο για τα οποια χρηματα θα παρουν απο τις ανεμογεννητριες.Μεχρι στιγμης εχουν δρομολογηθει 207 ανεμογεννητιες. Οι καινουργιες σε ποιο αριθμο θα τις φτασουν?

    Για τους φιλους που μιλανε για την αιολικη εναντι των αλλων μορφων ενεργειων μια ερωτηση. Ειδατε πουθενα να μειωνεται η παραγωγη ενεργειας απο καρβουνο μετα την τοποθετηση αιολικων ? Πουθενα.
    Σε μια χωρα σαν την Ελλαδα τι λετε να ειναι ποιο προσιτο οι ανεμογεννητριες ή τα φωτοβολταικα?
    3%+3%= 6 της 200 κι οχι της % Κωστα.Δεν διαφωνω με τις ανεμογεννητριες αλλα μηπως ειναι παρα μα παρα πολλες για το Βερμιο και οτι αυτο σημαινει για την χλωρια της και την πανιδα της? Μη τα βλεπετε επιτλεουε ολα σαν χρημα και σαν ψηφους ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/7/11, 8:11 μ.μ.

    γιατι χαιρεστε που η τιμη της ανανεωσιμης ενεργειας θα ειναι 5 πλασια της αλλης? μηπως γιατι ο δημος και η πελατεια του θα πληρωνονται απο την τσεπη του υπολοιπου ημαθιωτικου λαου και θα πουλατε και φιλοπεριβαλλοντικο προφιλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/7/11, 8:30 μ.μ.

    30.000 κατοικοι = 107 ανεμογγενητριες
    150.000 οι κατοικοι του νομου =
    535 ανεμογεννητριες και θαμαστε ενεργιακα αυτονομοι. Ητοι δεν θα πληρωνουμε ρευμα ? Μαλλον ε? Αφου θα υπαρχουν και εσοδα στον Δημο αυτα τα εσοδα θα ειναι επαρκει για να καλυπτεται η πληρωμη του ρευματος των νοικοκυριων ε; Σε μια τετοια εποχη κρισεως η πολιτεια βυθιζει την ΔΕΗ προς οφελος ξενων επενδυτων και μιας πελατιακης πολιτικης διακυβερνησης του τοπου. Τα φραγματα της ΔΕΗ και τα λιγνιτικα εργοστασια της ΔΕΗ σε τινος τα χερια θα περασουν;
    Η πρασινη( οικολογικη) πολιτικη , εγινε πολυ γρηγορα πρασινη μπιζνα και το μονο που θα μεινει στο τελος θα ειναι μια αποικιακη εκπμεταλλευση της ελληνικης ενεργειας εις βαρος του ελληνικου λαου. Α ναι το ξεχασα θα παρουν χρηματα οι δημοι και ο συνεταιρισμος του Σελιου.Από 100.000 το χρονο απο 150.000? και ο κοσμακης θα πληρωνει το ρευμα στην 5 πλασια τιμη . Αρε σοσιαλισμε δεν ηξερα οτι κρυβεις τοση βαρβαροτητα μεσα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο