Εντοπίστηκαν νέα μολυσμένα κουνούπια με τον Ιό του Δυτ. Νείλου σε Κλειδί και Λουτρό

Κ. Καραπαναγιωτίδης: «Όχι πανικός - εφησυχασμός, ναι στη λήψη μέτρων»

Νέο γύρο ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με την προφύλαξη του πληθυσμού από τον Ιό του Δυτικού Νείλου πραγματοποιεί από χθες η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μετά την κοινοποίηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες εγγράφου από το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την εύρεση κουνουπιών που βρέθηκαν θετικά στον Ιό, στις περιοχές του Κλειδίου και του Λουτρού Ημαθίας, καθώς και σε περιοχές γειτονικών νομών.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον Ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε ότι στις παγίδες του Δικτύου Επιτήρησης Κουνουπιών, βρέθηκαν δέκα νέα θετικά δείγματα με τον Ιό στο Κλειδί και στον Λουτρό Ημαθίας, στο Φύλλο Καρδίτσας, στην Εσωβάλτα, Καλή και Παραλίμνη Πέλλας, στο Πολύκαστρο και Νέο Γυναικόκαστρο Κιλκίς, στο Νέο Αγιονέρι και στο Βαρικό Πιερίας. Θετικό δείγμα εντοπίστηκε επίσης και σε κοτόπουλο σε κλωβό, στον οικισμό του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης.

Κ. Καραπαναγιωτίδης: «Όχι πανικός, αλλά απαραίτητη η λήψη μέτρων»
Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν στις «επικίνδυνες» ζώνες, όπου ούτως ή άλλως οι ψεκασμοί είναι εντατικοί και οι έλεγχοι ενδελεχείς. Ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Λ» ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, «α ο καθένας από εμάς δεν πάρει μέτρα, όσοι ψεκασμοί και να πραγματοποιηθούν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα…», θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους πολίτες που ενδεχομένως διατηρούν – εσκεμμένα ή μη – εστίας αναπαραγωγής κουνουπιών (βόθρους, στάσιμα νερά κ.α.).
Όπως επίσης δήλωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, αν και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα μέτρα πρόληψης κατά του Ιού σε όλη την Ημαθία, έχει δώσει εντολή από χθες στους επόπτες υγείας και τη νομίατρο να ξαναβρεθούν στις περιοχές μεταξύ Λουτρού και Κλειδίου, στον μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Ημαθίας, ώστε να ενημερώσουν εκ νέου για τους κινδύνους, αλλά και τα μέτρα πρόληψης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, το γεγονός ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα σε άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμό, προς κάθε κατεύθυνση. Από τους Δήμους και τις Δημοτικές – Τοπικές Κοινότητες, μέχρι τους πολίτες μεμονομένα.

Πόσο ανταποκρίθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και διοικήσεις στις εκκλήσεις;

Ένα βασικό θέμα και παράλληλα «παράπονο» που κατά καιρούς εκφράζεται, είναι ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη ή δέουσα ανταπόκριση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων στις συλλογικές δράσεις καταπολέμησης του φαινομένου. Στην αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν κάποιες συσκέψεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, ωστόσο θεωρείται αμφίβολο αν το μήνυμα έχει περάσει στην συνείδηση των πολιτών, ακόμα και στους αιρετούς.
Η ευθύνη που έχουν οι Δήμοι και πιο συγκεκριμένα οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες είναι μεγάλη, καθώς δεν αρκεί μόνο να γίνονται ψεκασμοί ή να εντοπίζονται και να αναφέρονται πιθανές εστίες μόλυνσης σε δημόσιους χώρους. Βασικό και απαραίτητο είναι να εντοπιστεί κάθε πιθανή εστία σε κάθε σπίτι ή οικόπεδο.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο Δήμου. Έτσι, καλείται το κάθε χωριό, η κάθε κωμόπολη και πόλη, μέσα από τους αιρετούς, υπαλλήλους, αλλά και τους συλλογικούς φορείς (πολιτιστικούς, εθελοντικούς, ακόμα και αθλητικούς συλλόγους) να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα αυτό και να δράσουν αποτελεσματικά, ώστε να καταγραφούν όσο είναι δυνατόν περισσότερες πιθανές εστίες μόλυνσης.
Προφανώς, είναι θέμα που αφορά όλους, καθώς τα κουνούπια δεν είναι στάσιμα, ούτε ξεχωρίζουν… ιδιοκτησίες. Εξαπλώνονται όπως και όπου βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες.
Από την άλλη, δεν πρέπει να διαφεύγει πως «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», αφού προβλέπεται οι Δήμοι να οδηγούν ακόμα και στον Εισαγγελέα άτομα που με τις πράξεις τους (ή μη πράξεις τους) προκαλούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο