Αναλυτικό ρεπορτάζ από την μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. Βέροιας στις 26/9

Μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν αρκετά σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, πραγματοποίησε από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μέχρι τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.
Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που τέθηκαν, ήταν το αίτημα μαθητών για την διεύρυνση της δωρεάν μεταφοράς τους ανεξαρτήτως απόστασης και η φημολογούμενη απομάκρυνση του Χημείου και του Τελωνείου της Βέροιας, ενώ αρκετά ήταν και τα θέματα που τέθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής, τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Δήμου, τον προϋπολογισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. 
 
Για τη μεταφορά των μαθητών

Αντιπροσωπεία μαθητών σχολείων της Βέροιας βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε επιστολή την οποία υπογράφουν δεκάδες μαθητές, μέσω της οποίας ζητούν την επέκταση των δωρεάν δρομολογίων για όλες τις αποστάσεις, χωρίς να υπάρχει κατώτερο όριο χιλιομετρικών αποστάσεων. Εκ μέρους των μαθητών, τον λόγο έλαβε ο μαθητής Γιάννης Κυριαζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο παραπάνω αίτημα.

Το θέμα εισήχθη προς γενικευμένη συζήτηση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημοτικούς συμβούλους που έλαβαν τον λόγο να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα και να καταγγείλουν τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έθεσαν αυτά τα όρια. Επ' αυτού, μίλησαν οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιωάννα Σοφρόνωφ, Γιώργος Μελιόπουλος, Αργύρης Γκαμπέσης, Αντώνης Καγκελίδης, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Σουμπέκας και η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να εξαντληθεί από την υπηρεσία και την σχολική επιτροπή κάθε περιθώριο, μήπως και υπάρξει τελικά δυνατότητα, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να ικανοποιηθεί το αίτημα, ενώ παράλληλα δηλώθηκε ότι το Σώμα συμμερίζεται τις απόψεις των μαθητών.

Για την μεταφορά Χημείου – Τελωνείου

Η Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στον οποίο έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μεταφοράς της Χημικής Υπηρεσίας και του Τελωνείου Βέροιας από τη Βέροια στην Σκύδρα. Όπως ανέφερε η ίδια, ο υπουργός την διαβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απομάκρυνση χωρίς προγενέστερη συζήτηση με τις τοπικές αρχές.

Για να ισχυροποιηθεί η θέση του Δήμου Βέροιας σε αυτά τα ζητήματα, η Δήμαρχος έθεσε προς έγκριση ψήφισμα, το οποίο αφενός εκφράζει την κάθετη αντίρρηση του Σώματος στην μεταφορά και αφετέρου, προτείνει ως λύση την δωρεάν φιλοξενία των υπηρεσιών αυτών σε χώρους που θα εξασφαλίσει ο δήμος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Αν και δεν το είπε ξεκάθαρα, η Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί πως ένας από αυτούς τους χώρους βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βέροιας.

Έντονα επικριτικός για την αντιμετώπιση του θέματος από την Δήμαρχο εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος την κατηγόρησε για τους χειρισμούς της και για το γεγονός ότι, κατά την επίσκεψή της στον υπουργό, δεν ζήτησε την συνδρομή του ημαθιώτη υφυπουργού Άγγελου Τόλκα και των υπόλοιπων δύο κυβερνητικών βουλευτών, Τάσου Σιδηρόπουλου και Θανάση Γικόνογλου, ακόμα και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να ενισχυθεί το αίτημα του Δήμου.

Απαντώντας η Δήμαρχος τόνισε ότι θεώρησε καλύτερο να κατέβει μόνη της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο υφυπουργός και οι βουλευτές προέβησαν και οι ίδιοι στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατά τις τοποθετήσεις επί τους θέματος, ο μεν Λάζαρος Τσαβδαρίδης πρότεινε να κανονιστεί κοινή επίσκεψη με τον Άγγελο Τόλκα, που είναι εν ενεργεία μέλος της Κυβέρνησης, ώστε να «πατήσει πόδι» στους συναδέλφους του, ο δε Χρήστος Τσιούντας αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας με αυτή την αφορμή.

Από την ελάσσονα μειοψηφία, ο Γιώργος Μελιόπουλος σημείωσε πως η συρρίκνωση αρχικά και το κλείσιμο εν τέλει αυτών των υπηρεσιών, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικό το προς έγκριση ψήφισμα, σημειώνοντας ότι με αυτό γίνεται προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών όσων στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Ο Αργύρης Γκαμπέσης ανέφερε πως το θέμα της μεταφοράς έχει χρόνια που ακούγεται, χρόνια υπάρχει η αγωνία στους εργαζομένους και σε όσους εξυπηρετούνται από αυτές τις υπηρεσίες. Τόνισε δε, πως πρέπει επιτέλους να βρεθούν λύσεις, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους του ότι στο μέλλον, αν δεν ενεργοποιηθούν οι πολιτικοί και τοπικοί φορείς, θα φύγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες από την Ημαθία και θα πάνε σε γειτονικούς νομούς. Τελικά, το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ενημέρωση για θέματα του Δήμου

Κατά την τακτική ενημέρωση της Δημάρχου για θέματα του Δήμου, η κα Ουσουλτζόγλου έθεσε προς έγκριση, πέρα από το θέμα για την μεταφορά του Χημείου και Τελωνείου της Βέροιας, ψήφισμα και υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως είπε, έχει ήδη στείλει έγγραφο, ως Δήμαρχος, προς τον Υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ωστόσο σημείωσε πως η απόφαση του Σώματος θα είναι πιο ισχυρή.

Επίσης ενημέρωσε για την δέσμευση, για κοινό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου και, μεταξύ άλλων, είπε πως θα ζητηθούν τα κτίρια που είχαν παραχωρηθεί για την στέγαση της Αγροφυλακής στο Μακροχώρι και του προγράμματος «Δια Βίου Μάθησης», στα παλιά σφαγεία της Βέροιας, καθώς η μεν αγροφυλακή καταργήθηκε, το δε πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί.

Προ Ημερήσιας Διάταξης Θέματα 

Στη συζήτηση που προηγήθηκε των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, υπήρξε ιδιαίτερη συμμετοχή, με 15 δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους να λαμβάνουν τον λόγο.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ανέφερε ότι θα ζητήσει αναλυτική κατάσταση για το κόστος της διοίκησης στον Δήμο Βέροιας, για να «διαπιστωθεί πόσο σφίγγεται ο δήμος», όπως είπε. Έθεσε επίσης το θέμα της μεταφοράς του Χημείου και Τελωνείου και αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προσπάθεια προβολής της πόλης, καμία διαφημιστική καμπάνια, δεν λειτουργεί κανένας χώρος υποδοχής και οι τουρίστες δεν ξέρουν που να πάνε. Όπως είπε κλείνοντας «η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με την διαχείριση της λακκούβας».

Η Ιωάννα Σοφρόνωφ έθεσε ερώτηση για το εάν ζητήθηκε από τον Δήμο να δώσει λίστα με πλεονάζον προσωπικό, για να ενταχθεί στο καθεστώς της εφεδρείας, ρώτησε για το πότε και αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αναφέρθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης της εγκατάστασης λατομείου από την ΟΜΥΑ Ελλάς Α.Ε. στην περιοχή του Ξηρολιβάδου, στις 23 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πρότεινε να υπάρξει η αλληλεγγύη του Δημοτικού Συμβουλίου σε όσους αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλλει η Κυβέρνηση.

Ο Βασίλης Γιαννουλάκης αναφέρθηκε σε μία σημαντική πρόβλεψη του νόμου 3852/2010, του γνωστού «Καλλικράτη» που προβλέπει τρίμηνης έκθεσης προς το δημοτικό συμβούλιο της πορείας εφαρμογής του προϋπολογισμού, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Αργύρης Γκαμπέσης ρώτησε για τον θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη» και αν θα ξαναγίνουν διαδικασίες για την ανάδειξή του, για τον εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού δρόμου στην οδό Μητροπόλεως, ζήτησε την βελτίωση της εισόδου στο άτυπο δημοτικό παρκινγκ κάτω από την Εληά και ζήτησε από τους αιρετούς να δίνουν το καλό παράδειγμα οδικής συμπεριφοράς.

Η Βαρβάρα Σταυροπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του Δήμου με σχολεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων, σε διάφορες ημέρες και περιοχές του Δήμου, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Χρήστος Τσιούντας αναφέρθηκε στο θέμα της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην «θέση 12», αναφέροντας πως δεν υπάρχει θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή της.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος ρώτησε για το έργο του δρόμου Σέλι – Άνω Σέλι, καταγγέλοντας πως ενώ το έργο έχει σταματήσει, κάποιοι το παρέλαβαν και θεώρησαν πως έγιναν έργα αξίας 952.000 ευρώ, ποσό που αποδόθηκε στον εργολάβο, ενώ στην ουσία η τιμή των εκτελεσθέντων εργασιών είναι κατά πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μικρότερη.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της παράνομης αφισοκόλλησης, τονίζοντας πως «πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε», ενώ ενημέρωσε πως τις Κυριακές θα διακοπούν τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ στην Κοζάνη.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες προς την τελευταία διοίκηση του Δήμου Απ. Παύλου σχετικά με την επιλεκτική αποπληρωμή οφειλών που είχε ο πρώην δήμος, ενώ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί τους επόμενους μήνες θα είναι πλασματικός, επειδή συνέχεια έρχονται τιμολόγια που δεν ήταν καταχωρημένα, εξώδικα από εργολάβους και άλλες εκκρεμότητες και αφορούν οφειλές, κυρίως, του πρώην δήμου Απ. Παύλου.

Ο Απόστολος Νεστορόπουλος απάντησε στα όσα κατήγγειλε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, αναφέροντας πως παρέλαβε μεγάλο χρέος και προσπάθησε να εξοφλήσει ό,τι μπορούσε, όπως κάθε συνάδελφός του.

Ο Δημήτρης Δάσκαλος  ενημέρωσε ότι το έργο της αποχεύτευσης Μακροχωρίου επρόκειτο να δημοπρατηθεί χθες (Τρίτη 27/9), ενώ για το έργο της αποχεύτευσης σε Πατρίδα και Σέλι ανέφερε ότι τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται προς υπογραφή στο γραφείο του αναπληρωτή Περιφερειάρχης Διονύση Ψωμιάδη.

Ο Γιάννης Χειμώνας (πρόεδρος Τ.Κ. Σφηκιάς) επεσήμανε ότι οι μαθητές περιμένουν μία ώρα πριν και μία ώρα μετά το ωράριο του σχολείου για να μεταφερθούν.

Τέλος, ο Γιώργος Μελιόπουλος αναφέρθηκε στις ζημιές που προκάλεσε η νεροποντή της περασμένης εβδομάδας, ρώτησε αν έχουν αποκατασταθεί και αν υπάρχει μέριμνα για να μην ξανασυμβούν, ενώ κατήγγειλε πως κάποιοι γονείς πιέζονται να συνδράμουν οικονομικά για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά τους.

Απαντήσεις της Δημάρχου

Απαντώντας στα παραπάνω η Δήμαρχος ανέφερε πως ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης μιλάει γενικά και αόριστα, ενώ στην Ιωάννα Σοφρόνωφ απάντησε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για την εργασιακή εφεδρεία, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πληρωθούν κανονικά και υπάρχει δέσμευση του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου ότι θα δοθεί σύντομα λύση. Για το θέμα της ΟΜΥΑ και του λατομείου του Ξηρολιβάδου τόνισε πως ο δήμος ήταν αυτός που σταμάτησε τις ενέργειες και παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Για την παρατήρηση του Βασίλη Γιαννουλάκη ανέφερε ότι ήταν πολύ εύστοχη, όπως εύστοχα είναι όλα τα ζητήματα που θέτει, στον Αργύρη Γκαμπέση απάντησε πως θα γίνει προσπάθεια για να βρεθεί κοινά αποδεκτό πρόσωπο για τον θεσμό του «Συμπαραστάτη», για την Μητροπόλεως ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σε πρόσφατη συνάντηση με την Γ.Γ. Πολιτισμού και φορείς της αρχαιολογίας και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Απαντήσεις έδωσε επίσης στον Χρήστο Τσιούντα, αναφέροντας πως έχουν γίνει ολόκληρες συσκέψεις και ανοιχτές διαδικασίες επί του θέματος, ενώ στον πρόεδρο της Σφηκιάς απάντησε πως το θέμα θα λυθεί άμεσα, καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου των ΚΤΕΛ, για το ενδεχόμενο να παραχωρήσει ο Δήμος το μικρό λεωφορείο που διαθέτει στα ΚΤΕΛ Ημαθίας, ώστε να γίνονται πιο τακτικά οι μεταφορές των μαθητών.

Επί του τελευταίου θέματος, η δήμαρχος λίγο αργότερα έλαβε την θετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου των ΚΤΕΛ για την παραχώρηση και έθεσε το θέμα προς ψήφιση. Τελικά, με τις επιφυλάξεις του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, αποφασίστηκε η παραχώρηση.
 
Πηγή: Εφημ. "Λαός" (συντάκτης: Νίκος Βουδούρης)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο