Διετές ειδικό τέλος στα ακίνητα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος - 4 ευρώ/τμ μέσω ΔΕΗ

Ειδικό τέλος επί των ακινήτων για το 2011 και το 2012, που θα αγγίξει μεσοσταθμικά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναζητώντας περίπου 2 δισ. ευρώ. Το μέτρο αποφασίστηκε προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και κλείδωσε μετά από τη μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μακεδονίας Παλάς. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ και θα κινείται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ. «Το μόνο μέτρο άμεσης καθολικής εφαρμογής αλλά κλιμακωμένο δίκαια είναι ένα ειδικό τέλος στη χτισμένη επιφάνεια», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό και να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

"Αναγνωρίζουμε ότι όλα τα βάρη πέφτουν μαζί, αλλά πρόκειται για δύο κρίσιμους και κολασμένους μήνες, γιατί 16 κοινοβούλια πρέπει να αποφασίσουν για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου περικόπτεται ένας μηνιαίος μισθός σε όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους. «Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Απηύθυνε ακόμη κάλεσμα στους εφοπλιστές να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανακοίνωσε, επιπλέον, πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. «Έως τις 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου», ανακοίνωσε.

"Αντιμετωπίζουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση", τόνισε ξεκινώντας τις ανακοινώσεις ο κ.Βενιζέλος. "Αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν έχουν σχέση με την επίσκεψη της τρόικας και την 5η αναθεώρηση του προγράμματος. Είμαστε σε επαφή με τον επίτροπο Ολι Ρεν. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία μας με την Τρόικα. Αλλα είναι αυτά που έχουν μεσολαβήσει. Όπως η στάση ορισμένων κρατών – μελών που έχουν σημαντικό ρόλο στην Ευρωζώνη. Όπως ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές. Όπως το Plan B, που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Πρέπει να στερήσουμε από όλους τα επιχειρήματα, να μην αποτελέσουμε πρόσχημα για αρνητικές εξελίξεις", επεσήμανε.

«Θέλουμε 1 % του ΑΕΠ, 2 δισ.ευρώ και κάτι για να πετύχουμε τον στόχο μας», σημείωσε και απέδωσε την αποτυχία στο στόχο του ελλείμματος στην απουσία φορολογικής διοίκησης. Όπως είπε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον φορολογικό μηχανισμό θα αρχίσουν να αποδίδουν από τις  αρχές του 2012. «Έχουμε ύφεση πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει προβλέψει και η τρόικα. Προκειμένου να πάρουμε ανάσα και μετά λόγου γνώσεως πήρε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση για πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας και για το 2011 και για το 2012. Δηλαδή, ο στόχος μας είναι για το 2011 έλλειμμα στο 17,1 δισ. ευρώ και για το 2012 14,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων. Στο ξέφωτο του πρωτογενών πλεονασμάτων θα βγούμε τον Μάρτιο του 2012. Κι αυτή θα είναι μια αποστομωτική απάντηση προς όλους», τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ , το 2010 ήταν 11,2 δισ.ευρώ  και το 2011 θα είναι στα 1,8 δισ. ευρω

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη «επαρκούν για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους». "Αν εφαρμόσουμε τους στόχους μας, το 2012 θα έχουμε 3 δις πρωτογενές πλεόνασμα", εξήγησε.

Επεσήμανε ακόμη πως «υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν κάνει τα χαμηλότερα κυρίως εισοδήματα. Θα καλέσουμε  τον εφοπλιστικό κόσμο για να εξετάσουμε πως θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια», ενώ έστειλε το μήνυμα πως «χρειαζόμαστε μια φυγή προς τα εμπρός και η φυγή αυτή είναι στο χέρι μας».

Τέλος, ανέφερε πως για τα νέα μέτρα έχει ενημερωθεί και από τον πρωθυπουργό και από τον ίδιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. «Γιατί χρειάζεται εθνική συστράτευση. Και ήταν εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο της συνομιλίας με τον κ. Σαμαρά. Συμφωνήσαμε αργότερα μέσα στην ημέρα να μιλήσουμε ξανά για την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού», τόνισε.

Πηγή: voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο