Δημοτική Κοινότητα Βέροιας: Συζήτηση για καθαριότητα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο εμπορικό κέντρο

Το θέμα της Καθαριότητας της Βέροιας έφερε προς συζήτηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλίας Τσιαμήτρος, στη συνεδρίαση του Οργάνου την περασμένης Παρασκευή, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος, αλλά και να τεθούν ερωτήσεις προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεόδωρο Θεοδωρίδη.  

Ο Ηλίας Τσιαμήτρος έθεσε στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση των κάδων, για την αποκομοιδή των απορριμμάτων και συνολικά για την καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους της Βέροιας. Μάλιστα, θέλοντας να στηλιτεύσει την κακή νοοτροπία των πολιτών, ο πρόεδρος ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

Στην οδό Καπετάν Άγρα, η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και ζήτησε νωρίς το πρωί από την υπηρεσία καθαριότητας να παρέμβει. Όταν το μεσημέρι επέστρεψε στο σημείο, αντίκρισε την ίδια κατάσταση, με πεταμένα σκουπίδια παντού. Αρχικά θεώρησε πως δεν πήγε κανείς να καθαρίσει, αλλά προς έκπληξή του, πληροφορήθηκε από καταστηματάρχη της οδού πως πέρασαν οδοκαθαριστές στις 11 το πρωί και καθάρισαν. Ήταν η ώρα 3 το μεσημέρι και η κατάσταση ήταν ίδια με το πρωί…. Μέσα σε 4 τέσσερεις ώρες!

Απαντώντας στα ερωτήματα του προέδρου, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν παρεμβάσεις για την αγορά καπακιών και άλλων εξαρτημάτων στους μεταλλικούς κάδους, ενώ ενημέρωσε τους συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας πως δεν θα προχωρήσει ο δήμος σε αγορά πλαστικών κάδων, καθώς δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, παρά «πολιτικά ρουσφέτια», όπως είχε πει στο παρελθόν.

Επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει καταρτιστεί ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, επικαιροποιημένος και σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και στο ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και κάποια απορριμματοφόρα μένουν μέχρι την επόμενη μέρα φορτωμένα.

Ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε επίσης μια σημαντική  παράμετρο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αν και δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά του συναδέλφου του Κώστα Βοργιαζίδη. Όπως είπε, ενώ υποτίθεται ότι οι δήμοι είχαν καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 για το κλείσιμο των χωματερών, πλέον συζητιέται η διορία μέχρι το τέλος του 2012…

Κατά τον κ. Θεοδωρίδη, μπορεί για κάποιους ο δήμος να φαίνεται το «κορόιδο» της υπόθεσης που προσπάθησε (και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε) να φανεί συνεπής στις Κοινοτικές Οδηγίες, ωστόσο η σταδιακή αποκατάσταση του αίσχους των χωματερών είναι προς όφελος των πολιτών, έστω και αν κάποια κονδύλια που προορίζονταν για την καθαριότητα εντός των κατοικημένων περιοχών διατέθηκε για την μεταφορά.

Τέλος, την τρέχουσα εβδομάδα θα λήξει το θέμα των δύο press containers που προτίθεται να μισθώσει ή να αγοράσει ο δήμος, ώστε να μειώνεται σημαντικά ο όγκος των μεταφερόμενων απορριμμάτων.

Συζήτηση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρομημένες περιοχές

Το θέμα που είχε αναπεμφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Δημοτική Κοινότητα συζητήθηκε επίσης το απόγευμα της Παρασκευής.
Η εισήγηση του προέδρου ήταν η ίδια με την προηγούμενη φορά και ανέφερε πως πρέπει να επιτρέπεται η εκχώρηση άδειας λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις πεζοδρομημένες περιοχές του εμπορικού κέντρου της Βέροιας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Κοντογουλίδης και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Λάζαρος Κουμπουλίδης, εξέφρασαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την ικανότητα του Δήμου να εξασφαλίσει την νόμιμη λειτουργία τους, για αυτό ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως ανέφεραν, αν μεταφερθεί το χάος που επικρατεί χρόνια τώρα σε άλλα σημεία της πόλης που επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, ο εμπορικός κόσμος θα «σβήσει», καθώς θα αρχίσει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, κατασκευών κ.α., που θα κρύβουν τις βιτρίνες, θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πελάτες τους και γενικά θα υποβαθμίσει την περιοχή. Επιπλέον, με την λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, ο εκφράστηκε η πεποίθηση ότι θα ενοίκια θα ανέβουν στα ύψη, γεγονός που θα αποτελέσει ακόμη ένα πλήγμα στον εμπορικό κόσμο.

Μάλιστα, ο κ. Κοντογουλίδης δήλωσε πως αν ληφθεί τέτοια απόφαση, ο Εμπορικός Σύλλογος θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αναίρεσή της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηλίας Τσιαμήτρος, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε πως με τη δεδομένη κατάσταση ο πεζόδρομος του εμπορικού κέντρου μετά τις 9 το βράδυ είναι ερημωμένος και φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ζωή στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των εμπορικών και των υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο