Παπανδρέου: Δίνουμε μάχη για να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις

Ανησυχία προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία υπονόησε ότι η καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Οκτωβρίου δεν είναι δεδομένες. Η δήλωση επανέφερε στην επιφάνεια τα σενάρια περί στάσης πληρωμών.
«Δίνουμε τη μάχη για να μπορούμε να καταβάλουμε αδιαλείπτως τους μισθούς και τις συντάξεις και η μάχη συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει «αδιαπραγμάτευτα» στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τέτοιο δικαίωμα» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη.

Μιλώντας συχνά σε πρώτο πρόσωπο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα. Να μην έχουμε ελλείμματα». Όπως ανέφερε, το 2009 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ, το 2010 το έλλειμμα κατέβηκε στα 11 δισ. ευρώ, και αν φέτος το πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμοστεί με συνέπεια, το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ για να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Έκανε λόγο για ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου που «δίνουν μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις αυτές «αλλάζουν την προοπτική της χώρας μας προς το καλύτερο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου. Θα κάνω όποια αλλαγή χρειάζεται για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Τίποτα δεν μας συγχωρείται. Δεν μας συγχωρείται ούτε 1 ευρώ απόκλιση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι κάθε άλλη επιλογή από το να καταφέρουμε τους στόχους μας είναι δρόμος επισφαλής και επικίνδυνος «Είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι ομόφωνα να προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις αρνήθηκε ότι θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα μειωθεί στο μισό ο μισθός των δημόσιων υπάλληλων.

«Εφόσον είμαστε συνεπείς, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ είναι επαρκή για το 2011 και το 2012. Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή δεν θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε. Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της που συμφωνούν με τη συνεννόηση, αλλά «δυστυχώς η ηγεσία της δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις στις προσπάθειες για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από την φοροδιαφυγή. Πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε να την περιορίσουμε» παρατήρησε.

Απαντώντας μάλιστα σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μέτρων, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν η χώρα ήταν σε πόλεμο, δεν θα ζητούσαμε από τους Έλληνες χρήματα για όπλα; Η κατάσταση της χώρας είναι όμοια με πόλεμο».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στο στο σχέδιο εξαγωγών ενέργειας «Ήλιος» στη Γερμανία. «Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας» επισήμανε.

Όσον αφορά την απόφαση της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει τις έρευνες, τις συμφωνίες είτε για ΑΟΖ είτε για αγωγούς και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει. "Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βελτιώσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όποια σχέση είναι η βάση του διεθνούς δικαίου" τόνισε.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε νωρίτερα την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης μετά το τέλος του υπουργικού, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν να κάνουν με την τελευταία αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο