Δημοτική Κοινότητα Βέροιας: Καμία κατάλληλη παιδική χαρά στη Βέροια

Σημαντικά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της Βέροιας, τέθηκαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, όπως το θέμα των παιδικών χαρών της πόλης, των περιπτέρων κ.α.  

Καμία κατάλληλη παιδική χαρά στη Βέροια

Για το θέμα των παιδικών χαρών της πόλης, η κατάσταση είναι από απογοητευτική έως απαράδεκτη, καθώς καμία παιδική χαρά της Βέροιας δεν πληροί τις προδιαγραφές των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τα δεδομένα για τις ασφαλείας παιδικές χαρές.

Το παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ηλίας Τσιαμήτρος, ο οποίος εισηγήθηκε στους συναδέλφους του να προτείνει η Δημοτική Κοινότητα την εκκίνηση διαδικασίας για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών της πόλης, αφού βεβαίως γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ωστόσο, όπως πολλά άλλα θέματα, η υπόθεση κολλάει στα… οικονομικά, καθώς ο δήμος δεν έχει – κατά την δήλωση των αρμοδίων – την δυνατότητα να παρέμβει στις παιδικές χαρές για να διασφαλιστεί η υγεία των εκατοντάδων παιδιών που τις χρησιμοποιούν.

Εύλογη ήταν, λοιπόν, η απορία ενός πολίτη που ζήτησε να μάθει πόσο μεγάλο είναι αυτό το κόστος και εμποδίζει τον Δήμο να παρέμβει για να προστατέψει τα παιδιά της πόλης, προτείνοντας – με δεδομένη την ανικανότητα του δήμου να παρέμβει – να αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και υγείας των παιδιών τους.
Αυστηρές συστάσεις στους περιπτεράδες

Με την παρουσία πολλών περιπτερούχων της Βέροιας, συζητήθηκε επίσης το φαινόμενο ορισμένων περιπτώσεων που καταστρατηγούνται οι όροι λειτουργίας των περιπτέρων της πόλης, με την ανάπτυξη προϊόντων πέρα από τον προβλεπόμενο χώρο, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και της πώλησης ειδών που δεν προβλέπονται (μέχρι και για τελάρα με ροδάκινα υπήρχαν καταγγελίες).

Με αφορμή τους ελέγχους που γίνονται το τελευταίο διάστημα από την δημοτική αστυνομία (συχνά με άκομψο τρόπο κατά τα λεγόμενα ορισμένων περιπτεράδων) και αφού διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν στη συνεδρίαση για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Αυτό που προέκυψε τελικά είναι ότι θα μπορούσε να υπάρχει ανοχή σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις (όπως πχ σε περίπτερα που πουλάνε τον πανελλαδικής κυκλοφορία Τύπο), αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διάβαση των πεζών και η τήρηση των προβλεπόμενων όρων για τα είδη που πωλούνται.

Σχετικά με την αναχρονιστική χωροταξία τους, ήταν κοινά αποδεκτό πως σε πολλές περιπτώσεις κάποια περίπτερα δημιουργούν πρόβλημα στα πεζοδρόμια, κάτι για το οποίο φυσικά δεν ευθύνονται οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των παρόντων περιπτερούχων, θα επιδειχθεί περισσότερη προσοχή στην ανάπτυξη των προϊόντων και την διασφάλιση της νομιμότητας.

Πηγή: Εφημ. "Λαός", συντάκτης Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/10/11, 12:11 μ.μ.

    Χωρίς να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, θεωρώ ότι μερικές παιδικές χαρές που έγιναν την τελευταία 3ετία (τσερμένι, Προμηθέας, Καπετανίδη κτλ) όχι απλά φαίνεται να τηρούν προυποθέσεις ασφαλείας, άλλα το αναγράφουν κιόλας απο αυτά που ξέρω. Φυσικά υπάρχουν και πολλές ακόμα που πρέπει να εξελιχτούν ,άλλα με τα χλωρά μερικές φορές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας είχατε συνηθίσει σε «υπερβολές» αγαπητέ κ. Βουδούρη και ο τίτλος αυτής σας της δημοσίευσης με ξένισε.
    Η αλήθεια: στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βεροίας αναφέρθηκε πως σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές της Βέροιας δεν πληρούν αυτή τη στιγμή τις προδιαγραφές της υπουργικής απόφασης του 2009. Η ίδια όμως απόφαση δίνει περιθώριο μέχρι τις 31-12-2012 στους Δήμους για να μεριμνήσουν ώστε όλες οι παιδικές τους χαρές να εναρμονιστούν με αυτές τις προδιαγραφές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην πόλη μας αρκετές καινούριες παιδικές χαρές (ανάμεσά τους και αυτές που αναφέρει ο αναγνώστης σας παραπάνω) που με ελάχιστες παρεμβάσεις και χρήματα θα μπορούσαν και από αύριο κιόλας να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης. Υπάρχουν δυστυχώς και πολλές άλλες (παλαιότερες κυρίως) που θα χρειαστούν πολλές παρεμβάσεις και πολλά χρήματα. Η Δημοτική Κοινότητα Βεροίας λοιπόν αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί τη δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε όλες (ει δυνατόν) οι υπάρχουσες παιδικές χαρές της πόλης να πιστοποιηθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υπουργικής απόφασης.
    Η ουσία: το γεγονός πως μια παιδική χαρά δεν πληροί τις προδιαγραφές μιας μεταγενέστερης υπουργικής απόφασης δεν την καθιστά υποχρεωτικά «ακατάλληλη» όπως λέτε στο δημοσίευμά σας. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο δόθηκε από το νομοθέτη η άνετη διορία των 3 ετών για την εν λειτουργία προσαρμογή και πιστοποίηση των παιδικών χαρών. Ο εκσυγχρονισμός μιας υποδομής είναι ευπρόσδεκτος και απαραίτητος πολλές φορές, χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά πως η προϋπάρχουσα υποδομή είναι «ακατάλληλη». Θεωρώ λοιπόν «υπερβολικό» των τίτλο της δημοσίευσής σας. Θα μπορούσα να έγραφα και παραπλανητικό αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν θα ήταν στις προθέσεις σας.
    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας
    Με εκτίμηση
    Ηλίας Τσιαμήτρος
    Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βεροίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΚΗΣ che ΨΩΜΙΑΔΗΣ15/10/11, 2:13 π.μ.

    πεστε μου σας παρακαλω κυριε "συνηγορε του διαβολου" μια πολισυχναστη κεντρικη παιδικη χαρα που να πληρη της προηποθεσεις.. αυτεσ που αναφερετε βρισκονται "εκτως" πολεως και εξυπηρετουν τισ γυρω περιοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο