Σαν Σήμερα: 27 Νοεμβρίου (2005: Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου)

27 Νοεμβρίου…

†Ιακώβου μάρτυρος του Πέρσου
 Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

2005: Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε άνθρωπο ολοκληρώνεται με επιτυχία στην Αμιένη:

H 38χρονη Γαλλίδα που υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο μερική μεταμόσχευση προσώπου, εξέφρασε την ελπίδα η εμπειρία της να μπορέσει να βοηθήσει άλλους να ξαναζήσουν, κατά την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον των δημοσιογράφων στο νοσοκομείο της Αμιένης (βόρεια Γαλλία), όπου υποβλήθηκε στην επέμβαση στις 27 Νοεμβρίου.   

Η γυναίκα μιλούσε με δυσκολία. Προσπάθησε να χαμογελάσει, φανερά εντυπωσιασμένη από το πλήθος των δημοσιογράφων, μολονότι η κινητικότητα του κάτω μέρους του προσώπου της δεν έχει αποκατασταθεί εντελώς. Εξέφρασε την ελπίδα πως η ιατρική αυτή πρόοδος θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλους να ξαναζήσουν, ενώ ευχαρίστησε την ιατρική ομάδα που την ανέλαβε, καθώς και την οικογένεια της δωρήτριας. Μετά την επέμβαση, έχω ένα πρόσωπο όπως όλοι, είπε διαβάζοντας από ένα κείμενο. Πρόσθεσε πως θέλει να ξαναρχίσει μια ομαλή ζωή. Στην αρχή της συνέντευξης αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το όνομά της --Ιζαμπέλ Ντινουάρ. Δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο συνωθούνταν για να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη αυτή.
Η νεαρή γυναίκα, από την περιοχή Βαλανσιέν (βόρεια Γαλλία), παραμορφώθηκε το Μάιο από τον σκύλο της και υποβλήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου (του τριγώνου μύτη-χείλη-πηγούνι). Με μια επέμβαση που διήρκεσε 15 ώρες, χειρουργοί χρησιμοποίησαν ιστούς, μύες, αρτηρίες και φλέβες από μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα για να αποκαταστήσουν το πρόσωπο της Ντινουάρ.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1868: Ο παλαίμαχος αγωνιστής από το Γύθειο, Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 Μανιατών, συνοδευόμενος και από τον γιό του Λεωνίδα, μεταβαίνει για δεύτερη φορά στο Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Κρητική Επανάσταση.

1826:
Ο άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ ανακαλύπτει τα σπίρτα.

2006:
Αρχίζει στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος Βόισλαβ Σέσελι, χωρίς την παρουσία του ίδιου, που κάνει απεργία πείνας από 10 Νοεμβρίου.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ27/11/11, 1:57 μ.μ.

    πολυ καλη δουλεια μπραβο σας παιδια.. καποια στηγμη θα ηθελα να δω και ενα αφιερομα για τις προτομες και τα αγαλματα της βεροιας. γιατι καθε μερα τα προσπερναμε στους δρομουσ και δεν ξερουμε ποιος ειναι.. να ειστε καλα και συνεχιστε την καλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο