Οι φάσεις της «εφεδρείας»…

Σε εργασιακή εφεδρεία τίθενται από σήμερα περίπου 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Σε πρώτη φάση από αυτούς, περίπου οι 4.000 θα δουν σε πρώτη φάση την πόρτα της «εφεδρείας» και θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, αυτοί που είναι άνω των 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας θα μπαίνουν στον προθάλαμο της απόλυσης, με απολαβές επί δύο έτη μόνο το 60% του μισθού τους. 

Όσοι από αυτούς δεν καταφέρουν να εργαστούν σε δύο χρόνια θα βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη.   
Εκτιμάται οτι φέτος οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων συνταξιοδοτήσεων, θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Σε δεύτερη φάση της εφεδρείας θα αρχίσει από την Πρωτοχρονιά και μέχρι το τέλος του 2013 η αναδιαμόρφωση του Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί. Οι μετατάξεις προσωπικού, συγχωνεύσεις και αλλαγές στις υπηρεσίες έχουν ως στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ένα μικρότερο και αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο. Πάρα πολλές υπηρεσίες θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν με τους υπαλλήλους να απολύονται. Μέχρι το 2014, όπως έχει απαιτήσει η τρόικα, στο Δημόσιο θα υπηρετούν 150.000 υπάλληλοι λιγότεροι.

Βασικό κομμάτι της εφεδρείας είναι αυτοί που εξαιρούνται, στους οποίους ανήκουν, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του Υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι πυροσβέστες, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενταχθεί σε εφεδρεία, οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%, οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά και τέλος οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα της υπαγωγής δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε καθεστώς εφεδρείας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρόκειται να εκδώσει το μεσημέρι σχετική εγκύκλιο.

Λ.Μ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο