Σαν Σήμερα: 23 Ιανουαρίου (1973: Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση)

23 Ιανουαρίου…

Γιορτάζει: Αγαθάγγελος

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1973: Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση.

Σαν Σήμερα πέθανε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ύστερα από πτώση του μικρού αεροπλάνου που πιλοτάριζε. Είχε γεννηθεί στις στις 30 Απριλίου του 1948 και ήταν γιός του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Τραυματίστηκε θανάσιμα σε αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη αμέσως μετά την απογείωση μέσα στο Αεροδρόμιο Ελληνικού (Αθήνα) και που πιθανολογήθηκε με βάσιμα στοιχεία ως εγκληματική πράξη. 

Παραμένοντας "κλινικά νεκρός", ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν στις 22 Ιανουαρίου του 1973 τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του. Ετάφη στο Σκορπιό όπου δύο αργότερα ετάφη και ο πατέρας του Αριστοτέλης καθώς και η αδερφή του Χριστίνα. Η σύντομη ζωή του αλλά και ο τραγικός- σχεδόν μυστηριώδης- θάνατός του, θυμίζουν, όπως έχει λεχθεί, «ελληνική τραγωδία».

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1948 από τον πρώτο γάμο του Αριστοτέλη με την Αθηνά (Τίνα) Λιβανού. Αν και πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Ο Αριστοτέλης, παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και τον έπαιρνε από μικρό μαζί του στις επιχειρήσεις (στις αρχές του '70 είχε αναθέσει στο γιο του τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας) δεν ενέκρινε ποτέ τη σχέση του με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ-Τίσεν. Λάτρης της ταχύτητας και της περιπέτειας, ο Αλέξανδρος είχε λατρεία στα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ενώ πιλοτάριζε ο ίδιος αεροπλάνο, κάτι που έμελλε να σταθεί μοιραίο.

"Πλήρωσε" την αδυναμία του για τα αεροπλάνα με τη ζωή του: στις 22 Ιανουαρίου του 1973 το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο Piaggio 136, κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά, διακομίστηκε στο ΚΑΤ και άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιανουαρίου του 1973 στις 19.00 το απόγευμα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε. Βρήκε τη δύναμη όμως να υποστηρίξει ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου του 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ από το θάνατο του γιου του. 

Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1556: Σημειώνεται η φονικότερη σεισμική δόνηση όλων των εποχών στην κεντρική Κίνα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 830.000 άνθρωποι.

1996: Η Ελλάδα υποβάλλει επίσημα στη Λωζάνη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο