Πρόσκληση για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού

Από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και επικεφαλής της Επιτροπής για τα εκατόχρονα από την ελευθέρωση της Βέροιας Νίκο Μαυροκεφαλίδη, εκδόθηκε η παρακάτω πρόσκληση – δημόσια επιστολή, σχετικά με τη συλλογή αρχειακού φωτογραφικού υλικού από την περίοδο της Απελευθέρωσης της Βέροιας από τον τουρκικό ζυγό, το 1912.  

Στην επιστολή αναφέρεται:

Συνδημότισσες και συνδημότες,
η ορισθείσα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Οργανωτική Επιτροπή για τα εκατόχρονα από την απελευθέρωση  της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, σχεδιάζει επετειακές  εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του 2012.  Στα πλαίσια  των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, σημαντική θέση έχει και η προσπάθεια αποτύπωσης της εκατόχρονης ιστορικής περιόδου της Βέροιας και των περιχώρων της, μέσα από φωτογραφικό υλικό.

Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του Δήμου μας έχουν στα οικογενειακά τους αρχεία αποθησαυρισμένα ανεκτίμητα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν, όταν συντεθούν, να αποτυπώσουν μέσα από ένα φωτογραφικό πανοραμικό -λεύκωμα την  κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική,  πολιτική  και εν τέλει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας  των τελευταίων εκατό χρόνων.
Κάθε φωτογραφία μπορεί να αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα που μας είναι αναγκαία, για να συνθέσουμε  μέσα από τη δύναμη της εικόνας και μια άλλη οπτική της τοπικής  μας ιστορίας. 

 Η Οργανωτική Επιτροπή  καλεί τους δημότες μας να συμμετάσχουν σ’αυτήν τη σημαντική προσπάθειά της, για να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί φωτογραφικό υλικό που αφορά την 100χρονη ιστορία της πόλης, από το 1912 μέχρι σήμερα, προκειμένου  να εκδοθεί φωτογραφικό-ιστορικό λεύκωμα της πόλης και των περιχώρων της, για την περίοδο 1912-2012, ως άλλη μία παρακαταθήκη στις  επερχόμενες γενιές των επόμενων εκατόχρονων.

Καλούμε και παρακαλούμε τους δημότες μας να συνδράμουν σ’ αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα. Να προσέρχονται στο Δημαρχείο (1ο όροφο-Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων)  με τις φωτογραφίες που διαθέτουν, σε όποια κατηγορία ή κατηγορίες από τις προαναφερθείσες κι αν ανήκουν. Το υλικό την ίδια στιγμή  θα ψηφιοποιείται και θα επιστρέφεται άμεσα  στον κάτοχό  του. Κρίνεται απολύτως αναγκαίο  κάθε φωτογραφία που προσκομίζεται να συνοδεύεται από  στοιχεία που την περιγράφουν (π.χ. ημερομηνία φωτογράφησης, περιεχόμενο που αφορά τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις καταστάσεις που φαίνονται στη φωτογραφία κ.ά.)

Αν πάλι κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να αποστείλει ψηφιακά φωτογραφίες που κατέχει (με περιγραφή του περιεχομένου τους, όπως προαναφέρθηκε) στην ηλεκτρονική δ/νση:presver@otenet.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, καλείτε στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Δήμου Βέροιας 23313-50617 καθημερινά από 07:00 έως 15:00 και στο τηλέφωνο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου 23313-50511.

Επιπρόσθετα παρακαλούμε τους  συνδημότες και τις συνδημότισσες έχουν στην κατοχή τους υλικό που αφορά στη λαογραφία (σκεύη, φορεσιές, παλιά παιχνίδια, κτλ), την ιστορία (παλιές στρατιωτικές στολές, παράσημα, έγγραφα, εξοπλισμό, κτλ) αλλά και μηχανήματα ήχου και εικόνας (παλιά ραδιόφωνα, παλιά στερεοφωνικά, παλιές φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, κτλ) να τα εισφέρουν εφόσον επιθυμούν στο Δήμο για να εμπλουτιστούν έτσι τα σχετικά Μουσεία που αυτός προτίθεται να λειτουργήσει. Παρακαλούνται όσοι διαθέτουν παρόμοιο υλικό να επικοινωνήσουν με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δ. Βέροιας (ΚΕΠΑ, Α. Αντωνιάδη 19, 59100, Βέροια, τηλ. 2331078100/101, κ. Στάντζιο Αθανάσιο).

Προσδοκούμε  στην άμεση ανταπόκριση και συνέργειά σας.


Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου
Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο