Πολιστικές διαδρομές από την Ε.Μ.Ι.Π.Η.: Εκδρομή σε Κων/πολη και Προύσα

Στα πλαίσια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) εγαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί και να γνωρίσει τόπους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνδέονται με την Ημαθία. 
 Η αρχή γίνεται με ένα 5νθήμερο ταξίδι (18-22/4/2012) στις πόλεις Προύσα και Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν πτυχές ενός άλλου πολιτισμού.   

Για την Ημαθία η Προύσα αποτελεί την πατρογονική εστία πολλών Ημαθιωτών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε αυτήν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, ενώ η Κωνσταντινούπολη πέρα από την Πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους αποτελεί τον τόπο όπου έδρασαν πολλοί επιφανείς Βεροιείς.
 
 Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα του ταξιδιού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η Ημέρα: ΕΛΛΑΔΑ-ΠΡΟΥΣΑ - (Τετάρτη 18.04)
Αναχώρηση στις 05.00 με προορισμό πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους , την Προύσα. Περνώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση φτάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων. Μετά τoν έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων, επισκεπτόμαστε τα καταστήματα DUTY FREE SHOPS – EVEREST για αγορές, καφέ και περνώντας την γέφυρα των Κήπων, φτάνουμε στον τούρκικο συνοριακό σταθμό των Υψάλων. Μπαίνοντας στην Ανατολική Θράκη και περνώντας έξω από την Κεσσάνη, φθάνουμε στην Καλλίπολη(Gelibolu) από όπου θα πάρουμε φέρυ-μπόουτ για την Αρχαία Λάμψακο (Lapseki) περνώντας  τα στενά των Δαρδανελίων. Άφιξη στην Προύσα χτισμένη στις καταπράσινες πλαγίες του όρους Όλυμπος της Βιθυνίας. Επίσκεψη στην πλούσια αγορά της με τα γνωστά ωραία μεταξωτά, μπουρνούζια και πετσέτες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση


2η Ημέρα: ΠΡΟΥΣΑ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ - (Πέμπτη 19.04)
Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το συμβολικό μνημείο του Καραγκιόζη. Στην συνέχεια αναχώρηση για Κων/πόλη περνώντας με το καράβι από Topcular στην Αρέτσου (Eskihisar). Φτάνουμε στην Ασιατική Κωνσταντινούπολη. Από την περιοχή Bostanci θα αναχωρήσουμε για την προαιρετική εκδρομή μας, στα καταπράσινα Πριγκηπόνησα. Προορισμός μας αρχικά το τρίτο νησί των Πριγκιποννήσων, η Χάλκη, με την ομώνυμη Θεολογική Σχολή να δεσπόζει στο λόφο του νησιού (λόφος της Ελπίδας). Περιήγηση των εγκαταστάσεων της Σχόλης καθώς και της Μονής της Αγίας Τριάδος. Στην συνέχεια μετάβαση στο μεγαλύτερο νησί των Πριγκιποννήσων, την Πρίγκηπο. Με τα γραφικά παιτόνια που υπάρχουν στο νησί, σας προτείνουμε να κάνετε το γύρο του νησιού, θαυμάζοντας τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και την φυσική ομορφιά του και όσοι επιθυμείτε μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης, το μοναστήρι του Αγ.Γεώργιου του Κουδουνά ,που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού, απ’ όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα όλων των νησιών. Επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.


3η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - (Παρασκευή 20.04)
Μετά το πρωινό, κάνοντας έναν οδικό περίπλου των χερσαίων τειχών του Θεοδοσίου, επισκεπτόμαστε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με το θαυματουργό αγίασμα και τους τάφους των Πατριαρχών, αρχιερέων και ευεργετών της Πόλης. Μετάβαση στον 1ο και σημαντικότερο λόφο της Βυζαντινής Επτάλοφης Πόλης, όπου θα δούμε τον Μέγα Ιππόδρομο, με τους 3 οβελίσκους (ο ένας Αιγυπτιακός που μεταφέρθηκε από τον Μ. Θεοδόσιο, ο δεύτερος από τους Δελφούς που μεταφέρθηκε από τον Μ. Κωνσταντίνο στην Πόλη και ο τρίτος του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου), θα επισκεφθούμε το αξεπέραστο Βυζαντινό Μνημείο την Αγία Σοφία (η εκκλησία του Ιουστινιανού, είναι η Τρίτη εκκλησία, κτίστηκε σε 5 χρόνια 532 μ.Χ – 537 μ.Χ). Εν συνεχεία επίσκεψη στο Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, μοναδικό κατασκεύασμα κοντά στην Αγία Σοφία που χρησίμευε σαν Υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης και κοσμήθηκε με πολυάριθμους κίονες από λεηλατημένους και κατεστραμμένους αρχαιοελληνικούς ναούς. Θα δείτε την κολώνα με το κεφάλι της Γοργόνας, την κολώνα με τα δάκρυα κ.α. Συνεχίζουμε με το ανάκτορο Topkapi, όπου θα επισκεφθούμε τις κουζίνες των ανακτόρων στις οποίες περιλαμβάνονται μοναδικές συλλογές αγγείων και κινέζικων, το κυρίως ανάκτορο, και τέλος το θησαυροφυλάκιο με μοναδικές συλλογές κοσμημάτων που ανήκαν στους Οθωμανούς Σουλτάνους. Ακολουθεί προαιρετική κρουαζιέρα στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, όπου από θαλάσσης, θα θαυμάσουμε τα παλιά χωριά αλλά και τις σύγχρονες αριστοκρατικές συνοικίες, φτάνοντας μέχρι την δεύτερη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου. Μετά την ξενάγηση χρόνος ελεύθερος για γεύμα εξ ιδίων, στο κέντρο της Πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ προαιρετική διασκέδαση με δείπνο σε νυχτερινό κέντρο με χορούς και τραγούδια από περιοχές της Ανατολής. Διανυκτέρευση.


4η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - (Σάββατο 21.04)
Πρωινό και αναχώρηση στις 08.30 από το ξενοδοχείο για να επισκεφθούμε το τελευταίο θερινό ανάκτορο των Οθωμανών Σουλτάνων, το Dolma Bahce, παλάτι χτισμένο από τον Αβδούλ Μετζίτ σε στυλ μπαρόκ και ροκοκό. Συνεχίζοντας θα περάσουμε από το υδραγωγείο του Ουάλεντος και την περιοχή Fatih, όπου βρίσκεται το ομώνυμο τέμενος, στη θέση του οποίου υπήρχε ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, για να καταλήξουμε στη Μονή της Χώρας (Kariye Camii) με τα υπέροχα ψηφιδωτά και τις μοναδικές νωπογραφίες. Ακολουθώντας διαδρομή παράλληλη με τις ακτές του Κερατίου Κόλπου, θα καταλήξουμε στην περιοχή του Φαναριού, εκεί όπου φιλοξενείται το συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Ι.Π.Ναός του Αγίου Γεώργιου με τις σπάνιες ιστορικές εικόνες και τις λειψανοθήκες Αγίων της Εκκλησίας μας. Η περιήγηση της σημερινής ημέρας ολοκληρώνεται με τις επισκέψεις μας στις κλειστές αγορές της Πόλης, την Αιγυπτιακή Αγορά (Misir Carsisi) με τους περίφημους παστουρμάδες και την ποικιλία των μπαχαρικών και ξηρών καρπών και το ΚapaliCarsi, με τα 4.000 καταστήματα, όπου θα έχετε ελεύθερο χρόνο για ψώνια σε δερμάτινα είδη, αλάβαστρα, είδη δώρων, αντίκες κ.α. χωρίς φυσικά να παραλείψουμε το απαραίτητο «παζάρι». Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ προαιρετική βόλτα και δείπνο στη φημισμένη γραφική περιοχή του Kumkapi με τις ψαροταβέρνες.


5η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΕΛΛΑΔΑ - (Κυριακή 22.04)
Πρωινό και αναχώρηση 08:30 από το ξενοδοχείο με τις αποσκευές μας, για να επισκεφθούμε, στο σημείο συνάντησης των χερσαίων τειχών με τα τείχη του Κερατίου Κόλπου, την Εκκλησία της Παναγιάς των Βλαχερνών, όπου εψάλλει για πρώτη φορά το 626 μ.Χ ο Ακάθιστος Ύμνος ως δέηση ευχαριστίας προς την Παναγία. Στη συνέχεια παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, στάση για φαγητό, άφιξη στα σύνορα τελωνειακός έλεγχος και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν, φτάνουμε στην πόλη μας γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις.

Τιμή κατ΄ άτομο: 240€ σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο.

Σημειώσεις:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
· Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπερυψωμένο κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας.
· 03 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4* στην Κωνσταντινούπολη στο ιστορικό κέντρο.
· 01 Διανυκτέρευση σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 5* στην Προύσα.
· Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Καλλίπολη-Λάμψακο-Γιάλοβα-Αρετσού.
· Πρωινό καθημερινά σε μπουφέ στα ξενοδοχεία.
· 01 Δείπνο στο ξενοδοχείο στην Προύσα. 
· Ξεναγήσεις από επίσημο ελληνόφωνο ξεναγό στην Κωνσταντινούπολη.
· Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας.
· Επαγγελματική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης


Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει:
· Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων .
· Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα).
· Τις κρουαζιέρες σε Βόσπορο και Πριγκηπόνησα.
· Τις ιππήλατες άμαξες στα Πριγκηπόνησα.
· Και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα της εκδρομής ως προαιρετικό.


Διευκρινήσεις προγράμματος:

Καθώς, το πρόγραμμα της εκδρομής μας, περιλαμβάνει  επισκέψεις σε αξιόλογα μνημεία της Πόλης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
· Κατά την διάρκεια του προγράμματος, μέρος των ξεναγήσεων & περιηγήσεων θα πραγματοποιηθεί με πεζοπορία, για αυτό σας συνιστούμε να φοράτε άνετα υποδήματα και να είστε εφοδιασμένοι με αδιάβροχο ή ομπρέλα.
· Το Λιμάνι Yeni Kapi είναι εργοτάξιο και είναι ορατό μόνο πάνω από το λεωφορείο.
· Τα τρίκλινα δωμάτια είναι δίκλινα με προσθήκη πτυσσόμενου κρεβατιού.
· Παιδί 02-12 ετών σε δίκλινο δωμάτιο με έναν εκ των δυο γονέων δεν δικαιούται έκπτωση.
· Τα μονόκλινα δωμάτια έχουν επιβάρυνση.

· Ώρες λειτουργίας και είσοδοι επίσημων μουσείων:

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: 20 TL + 2.5 TL ακουστικά ξενάγησης(09:00-16:00) εκτός Δευτέρας
TOP-KAPI: 20 TL  (09:00-16:00) εκτός Δευτέρας
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: 15 TL (09:30-16:30) εκτός Τετάρτης
DOLMABAHCE SARAY: 30TL Selamlik
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ: 10TL

* Οι τιμές των εισόδων είναι αυτές που ισχύουν έως σήμερα 30/01/2012. Μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών εισόδου στα μνημεία κατά το έτος 2012.
· Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης.
· Κατά την ημέρα διαμόρφωσης του προγράμματος δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι ημέρες & ώρες τυχόν συναντήσεων της Εταιρείας καθώς και η ακρόαση από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Το πρόγραμμα είναι δυνατόν να εκτελεστεί και με διαφορετική σειρά, ή να παραληφθεί κάτι εάν το επιβάλουν οι συνθήκες ή αργίες, ή ο αρχηγός – συνοδός της εκδρομής κρίνει ότι αυτό θα είναι προς όφελος των εκδρομέων.

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής:

ηλεκτρονική σελίδα: emiph.blogspot.com
e - mail: emipi@ymail.com
Τηλ: 23310 65482
Κιν: 6946 901531
Κιν: 6979 059993

Δημοσίευση σχολίου

0 ΣχόλιαΚάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο