«Κλειδώνουν» σήμερα οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να προχωρήσουν, ή όχι, σε μειώσεις. Παράλληλα, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων.   

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και της έκρηξης της ανεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι όσο μειώνονται οι μισθοί και τα έσοδα των ταμείων, τόσο θα κόβονται και οι συντάξεις, προαναγγέλλοντας και νέες περικοπές ακόμη και εντός του 2012. Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη με την ψήφιση του εφαρμοστικού κυμαίνονται από 14 ευρώ και ξεπερνούν και τα 200 ευρώ το μήνα, θίγοντας περίπου 1 εκατ. συντάξεις. Μάλιστα οι περικοπή τους θα γίνει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου του 2012 σε 8 ισόποσες δόσεις από την σύνταξη Μαΐου.

Οι μειώσεις

Οι νέες μειώσεις κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης:

Στις επικουρικές συντάξεις από 22,3 ευρώ - 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 4 μήνες τα αναδρομικά θα είναι από 89,2 έως 800 ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις από 12 ευρώ - 144ευρώ το μήνα, δηλαδή για 4 μήνες τα αναδρομικά μπορεί να φτάνουν τα 576 ευρώ.

Κύριες συντάξεις - Στο 5,8% η επιπλέον επιβάρυνση

Οι μειώσεις επιβάλλονται επιπλέον των παρακρατήσεων που ήδη γίνονται: Στις κύριες συντάξεις από την παρακράτηση ΛΑΦΚΑ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού), πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών και των οριζόντιων μειώσεων 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Η νέα μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ και στο ΝΑΤ 7% από το πρώτο ευρώ γίνεται στα ποσά που απομένουν μετά τις παραπάνω περικοπές.

Επικουρικές συντάξεις - Επιπλέον μείωση άνω του 15%

Βαρύτερες είναι οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι νέες μειώσεις (10% στα ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω) επιβάλλονται στα μειωμένα ποσά από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω) και τις μειώσεις 15% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).

Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα είναι 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα είναι από 12 έως 204 ευρώ. Δηλαδή:

-Μέχρι τα 1.300 ευρώ δεν θα γίνει καμία μείωση
-Στα 1.400 ευρώ θα κοπούν 12 ευρώ
-Στα 1.500 ευρώ θα κοπούν 24 ευρώ
-Στα 1.600 ευρώ θα κοπούν 36 ευρώ
-Στα 1.800 ευρώ θα κοπούν 60 ευρώ, ενώ
-στις συντάξεις των 3.000 ευρώ οι απώλειες θα είναι 204 ευρώ.

Συνολικά, οι μειώσεις αφορούν σε περίπου 380.000 συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι θα δουν από τον ερχόμενο Μάιο να περικόπτονται και οι επικουρικές τους συντάξεις, από 10% έως 20%:

-Ύψους 250 ευρώ η απώλεια θα είναι 25 ευρώ
-Ύψους 300 ευρώ η απώλεια θα είναι 45 ευρώ
-Ύψους 500 ευρώ η απώλεια θα είναι 100 ευρώ
-Ύψους 1.000 ευρώ η απώλεια θα είναι 200 ευρώ.

Συνολικά, οι μειώσεις αφορούν σε περίπου 550.000 συνταξιούχους.

Κατακόρυφες μειώσεις μισθών έως και 40% από 1η Μαρτίου

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να εκδοθούν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαία μείωση μισθών έως και 40% με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και ανατροπή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Από την 1η Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και οι μειώσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 22% σε όλα τα κλιμάκια και 32% για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις επηρεάζουν τις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης (ν.2112/20). Σημειώνεται ότι «τυπικά» οι περικοπές στους μισθούς ισχύουν από την ημέρα ψήφισης του μνημονίου 14 Φεβρουαρίου.

Ακόμη ανοικτό παραμένει πως θα διαμορφωθούν τα επιδόματα που συνδέονται με την μείωση του κατώτατου μισθού μέσω του ΟΑΕΔ, όπως το επίδομα ανεργίας.

Η σημαντικότερη αλλαγή, όπως είχε αποκαλύψει το “Realmoney” είναι ότι πλέον δεν θα υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς μετά την έλευση ενός έτους και των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για το βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης» και το κλιμάκιο στο οποίο είναι ενταγμένος ο μισθωτός, ωστόσο μένει να το δούμε και εγγράφως.

Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών με την λήξη μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα δει τον μισθό της να μειώνεται κατά 10%, καθώς καταργείται το επίδομα γάμου. Ακόμη «παγώνει» οποιαδήποτε αύξηση μέσω ωριμάνσεων έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική. Είναι ωστόσο σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πιεσθούν να συμφωνήσουν (σε ατομικό επίπεδο) σε χαμηλότερες αμοιβές υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης. Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς. Τούτο καθίσταται απολύτως αδύνατο από ένα επιπλέον γεγονός. Ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο