Περιβαλλοντικά Θέματα: Δάσος, μία πολύτιμη πηγή ζωής


Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης 
 
Με αφορμή την αλόγιστη καταστροφή των δασών (δασικές πυρκαγιές τα καλοκαίρια, λαθροϋλοτομίες τον χειμώνα) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, θα ήθελα να αναδείξω την σημασία τους τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.  

Οι ωφέλειες του δάσους μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στις άμεσες και στις έμμεσες. Στις άμεσες ωφέλειες, σίγουρα ανήκει η παραγωγή ξύλου. Το ξύλο των δασών αποτελεί έναν τρόπο θέρμανσης για τον άνθρωπο, ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα και η προμήθεια πετρελαίου είναι σχεδόν αδύνατη. Επίσης, οι βιομηχανίες επίπλων για την κατασκευή αυτών, χρησιμοποιούν διάφορα είδη ξυλείας. Ακόμη, το δάσος αποτελεί φυσικό περιβάλλον για το μεγαλύτερος μέρος της ελληνικής πανίδας προσφέροντας τροφή και καταφύγιο. Η εκμετάλλευση των δασών από τα δασαρχεία και τους δασικούς συνεταιρισμούς προσφέρει εργασία άρα και εισόδημα στους ορεινούς πληθυσμούς. Τέλος, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι τα δάση μας, προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες αναψυχής.

    Όσον αφορά τις έμμεσες ωφέλειες, αυτές είναι πολλές και έχουν σημαντική επίδραση τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον. Το δάσος αποτρέπει διαβρώσεις και πλημμύρες, συγκρατώντας τις ποσότητες των κατακρημνισμάτων. Μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες εμποδίζοντας ένα μέρος από την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους. Λειτουργεί σαν μέσο μείωσης των θορύβου στην περίπτωση που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε πηγές θορύβων (βιομηχανίες) και κατοικημένες περιοχές. 

     Συνοψίζοντας, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα μας πως το δάσος αποτελεί πηγή ζωής. Είναι υποχρέωση όλων μας λοιπόν, να συμβάλλουμε όσο μπορεί ο καθένας στην προστασία και διατήρηση του δασικού πλούτου της χώρας μας για να παραμείνει ως έχει και να μην «θυσιαστεί» ώστε να ικανοποιηθούν οι βλέψεις κάποιων επιτήδειων με σκοπό το κέρδος. Τέλος, και η πολιτεία από την μεριά της υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του δασικού πλούτου και να εφαρμόζει τους νόμους που αφορούν την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων…

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΕΡΓΚ26/2/12, 7:50 μ.μ.

    Όπως πάντα σοβαρός. Περνάτε πολλά μηνύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο