Υπογράφουν για μισθούς πείνας, υπό τον φόβο απόλυσης και στην Ημαθία

Μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία είχε σήμερα (18/2) η Ένωση Παλαιών Προσκόπων της Βέροιας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ της Βέροιας. Πέρα όμως από αυτή την δράση, στην οποία συμμετείχαν τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης,  Βερόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μαρινόπουλος, Μασούτης και Lidl, κάποιοι από τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένη αλυσίδα κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να υπογράψουν συμβάσεις με δραματικές μειώσεις σε μισθούς και αν δεν το έκαναν, θα βρίσκονταν στο δρόμο.   

Καλώς συμμετάσχουν τα σούπερ μάρκετ σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αλλά θα περιμέναμε ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες (όχι μόνο φυσικά στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε άλλους, όπως βιοτεχνίες, καταστήματα, εφημερίδες, γραφεία παροχής διαφόρων υπηρεσιών κλπ) να δείχνουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους πρώτα στους "δικούς τους" ανθρώπους, τους υπαλλήλους τους, και μετά στους υπόλοιπους...

Υπογραφή συμβάσεων με πετσοκομμένους μισθούς (που πλησιάζουν της... Αλβανίας), μαύρη εργασία, εικονικές αμοιβές, πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ψυχολογική βία, είναι μερικά από αυτά που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) εργαζόμενοι στην Ημαθία. 

Οι μεν "πατούν" στην ανάγκη, οι δε υποκύπτουν εξ ανάγκης...

Και το πιο αδιανόητο είναι ότι οι πιο υγιείς επιχειρήσεις "χτυπήθηκαν" (όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον) πρώτες - πρώτες, ενώ άλλοι (οι μη... νοικοκυραίοι όπως λένε οι "υγιείς") κρατάνε με νύχια και με δόντια τους υπαλλήλους σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Ανώνυμος18/2/12, 10:06 μ.μ.

  Εμείς ως συνειδητοί καταναλωτές προτιμούμε να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, από ελληνικά σουπερμάρκετ, ακόμη κι όταν αυτά είναι πιο ακριβά. Όμως, όταν ακούμε για τέτοια μεταχείριση του προσωπικού (και νομίζω όλοι ξέρουμε για ποια αλυσίδα μιλάμε), προβληματιζόμαστε. Ώστόσο αν δεν κάνουν επίσημες καταγγελίες, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να δικαιωθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος19/2/12, 3:16 μ.μ.

  Μήπως είναι προτιμότερο να μείνουμε άνεργοι??? όλοι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις για να επιβιώσουμε! Οι εργοδότες δεν είναι οι αντίπαλοι μας αλλα οι πολιτικοί που ψηφίσαμε κ μας έφεραν σε αυτη τη θέση!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/2/12, 1:32 π.μ.

  Μην αγοραζετε απο σ.μ τα βασικα. Μαναβικη κρεοπωλεια κλπ ετσι σβηστηκαν απ τον χαρτη σοβαρεΣ μικροτερεσ επιχειρηΣΕΙΣ με σαφωΣ ποιοτικοτερα αγαθα!!! Τσαμπα μαγκεΣ γινανε ολα αυτα τα κορακια! !!!! ΚοψτεΣ τουσ κ προτιμηστε τα μαναβικα μπακαλικα κρεοπωλεια τησ γειτονιαΣ σαΣ. Κ να δουμε που θα πανε ολα αυτα τα μαγκακια που δεν τιμουν κ σεβονται τον δικο τουΣ ανθρωπο κ συμπολιτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα Σ/Μ η μόνη συμμετοχή που είχαν στη δράση αυτή ήταν το ότι έδωσαν την άδεια ( τυπικά ) στο να παρευρίσκονται οι πρόσκοποι από έξω για την συλλογή των τροφίμων.

  Η Δράση αυτή έχει διοργανωθεί από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ημαθίας και όχι από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων. Η Ένωση Π.Π. Βέροιας όμως υποστήριξε την δράση με ότι μέσα μπορούσε.

  Στην δράση αυτή οι μόνοι που ήταν εμπλεκόμενοι ήταν οι Πρόσκοποι της Ημαθίας σε Βέροια και Αλεξάνδρεια.

  http://www.pefim.gr/?p=3861
  http://www.pefim.gr/?p=3851

  Ο Δήμος Βέροιας δεν είχε καμία σχέση με την δράση παρόλο που έτσι παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Κου. Αυτιά στον Σκαι.
  http://www.youtube.com/watch?v=VWHYFjA8kDI&feature=player_embedded

  Σε κάθε περίπτωση παρ όλη την Παραπληροφόρηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την ανταπόκριση του και σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό της δράσης ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές.

  Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως η δράση αυτή γίνεται κάθε χρονιά τα τελευταία 16 χρόνια σε μια ημερομηνία κοντά στην 22α Φεβρουαρίου όπου οι πρόσκοποι γιορτάζουμε την Ημέρα Σκέψεως Και Φιλίας ( Γενέθλια ημέρα του Ιδρυτή του Προσκοπισμού ) και πάντα κάνουμε μια δράση προσφοράς όπως μόνο οι πρόσκοποι στην Ελλάδα κάνουν στην ιστορία των 100 χρόνων τους στη Χώρα.

  Μας είχε μια πικρία από τον τρόπο που ενημερώθηκε ο κόσμος για τη δράση αλλά αυτή έχει ήδη χαθεί μαθαίνοντας το πόσο αλληλέγγυος είναι ο κόσμος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

  Γιώργος Μπίκας
  Έφορος Διοικήσεως Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ημαθίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστούμε για την παρέμβαση κ. Μπίκα. Ελπίζουμε μόνο η παρατήρηση περί παραπληροφόρησης να μην αφορά εμάς, καθώς η μόνη πρόκληση για την συγκεκριμένη δράση, μας ήρθε από την Ένωση των Παλαιών Προσκόπων.

  Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί σε ξεχωριστή ανάρτηση, προκειμένου να τύχει της δέουσας προσοχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο