Σαν Σήμερα: 17 Μαρτίου (Η Μάνη κηρύττει το πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)

17 Μαρτίου…

Γιορτάζει: Αλέξιος, Αλεξία

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1821: Η Μάνη κηρύττει το πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Μάνη λέγοντας εννοούμε τις τέως επαρχίες Οιτύλου και Γυθείου, όπου έως το 1936 συναποτελούσαν το νομό Λακωνικής. ΜΑΝΗ, ένα όνομα εθνικά υπερήφανο, γεμάτο ιστορία περιστατικών, θρύλων, ηρωϊσμού και δόξας. Ένα κομμάτι 100 περίπου χιλιομέτρων στη νοτιότερη γωνιά της Πελοποννήσου, ένας τόπος αδούλωτος με περισσότερο ενδιαφέρον, γιατί εκεί βρίσκει κανείς τη μόνη αδιατάραχτη συνέχεια του αρχαίου ελληνισμού.

Στην αδούλωτη ηρωϊκή Μάνη η μοίρα έμελλε να εμπιστευθεί τη καλλιέργεια του σπόρου της ελευθερίας, όπου οι Μανιάτες πότισαν επί σειρά ετών με ποταμούς αιμάτων έως ότου βλαστήσει και γιγαντωθεί σε δέντρο καρποφορώντας το πλήρωμα του χρόνου την επανάσταση του 1821, όπου η αδούλωτη Μάνη κήρυξε επίσημα στις 17 Μαρτίου τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
Και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναστάσεως οι εμπειροπόλεμοι Μανιάτες, βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή, πολεμώντας σε όλα τα πεδία των μαχών για την ελευθερία της Ελλάδος. Ακόμη και όταν ο οδοστρωτήρας του Ιμπραήμ, έσβησε κάθε εστία αντιστάσεως στην Πελοπόννησο, οι Μανιάτες τον ταπείνωσαν και κατάστρεψαν τις στρατιές του στις μάχες του Πολυάραβου, του Αλμυρού, και ιδιαιτέρως στον όρμο του Δυρού, όπου και οι Μανιάτισσες όρμησαν με τα δρεπάνια και αποδεκάτισαν τα αποβατικά τμήματα των Τουρκο-Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1931: Οι αρτοποιοί Αθήνας - Πειραιά κηρύττουν γενική απεργία, ενώ εκδίδεται διάταγμα επιστράτευσής τους.

1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.

   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο