Σαν Σήμερα: 20 Μαρτίου (1984: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

20 Μαρτίου…

Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους

Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
 
Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1984: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1984 με το Προεδρικό Διάταγμα 83/1984. Σημαντική χρονιά - σταθμός για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν το 1997. Τότε με το Π.Δ. υπ' αριθμ. 316(2)/ΦΕΚ 223/τεύχος Α/4.11.1997 ιδρύθηκαν νέες σχολές και τμήματα στα νησιά. Αναδιαρθρώθηκαν οι ήδη υπάρχουσες σχολές και ρυθμίστηκαν τα θέματα της αυτοδύναμης λειτουργίας Τμημάτων, ίδρυσης θέσεων, διαδικασίας πλήρωσης των πρώτων θέσεων Δ.Ε.Π., Γραμματείας Σχολής-Τμήματος και θεσπίστηκαν μεταβατικές-τελικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα.

Σήμερα, μόλις μια δεκαπενταετία μετά, με 17 τμήματα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ Τμήματα λειτουργούν σήμερα στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, Χίου, Καρλοβάσου, Ρόδου και Σύρου, συνιστώντας ένα πανεπιστήμιο-Δίκτυο σε όλους τους νόμους του Αιγαίου. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) ξεκίνησε την λειτουργία του στη Ρόδο το ακαδημαϊκό έτος 1986-1987.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσεται ως θεσμός με μεθοδικότητα και επιμονή, σύμφωνα με τα Πενταετή Προγράμματα Ανάπτυξης του, τα οποία τεκμηριώνονται μέσα από τις εμπειρίες που αποκτιούνται ως προς τις δυνατότητες και τις δυσκολίες λειτουργίας πανεπιστημιακών Τμημάτων σε ακριτικά νησιά, καθώς και της επικοινωνίας μέσα σε ένα πανεπιστήμιο-Δίκτυο και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας.
Τη λειτουργία Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην ίδια γεωγραφική περιοχή είχε οραματισθεί και ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κ. Καραθεοδωρή. Δεν μπόρεσε όμως ποτέ να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

2006: Η Ε.Ρ.Τ. θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο