Τι θα γίνει στην επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Βέροια; Θα γίνει η παρέλαση και πως;

Μεγάλες διαστάσεις έχουν προσδώσει τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια στις ενδεχόμενες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επετείου της 25ης Μαρτίου, έπειτα και από τα δρακόντεια μέτρα που παίρνει η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις, προς αποφυγή εκτρόπων. Γιατί όμως φοβούνται τόσο πολύ τις διαμαρτυρίες και τι προβλέπεται να γίνει στην Βέροια;  

Καταρχάς, πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα: 

Γιατί επιλέγονται οι εθνικές επέτειοι; 

Η απάντηση, δεδομένης της σχετικής εμπειρίας του παρελθόντος, είναι ότι μόνο τότε ο κόσμος κατεβαίνει μαζικά σε ένα σημείο της πόλης.

Πόσο αποδεκτές είναι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον κόσμο;

Η προφανής απάντηση ίσως ήταν "αρκετά" ή "πολύ", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στέλνεται κανένα μήνυμα "μαζικού ξεσηκωμού", όταν σε άλλες περιπτώσεις που γίνονται διαμαρτυρίες στο κέντρο της Βέροιας τα άτομα δεν ξεπερνούν, συνήθως, τα 100...

Γιατί ο κόσμος δεν συμμετέχει;

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα και αφορούν τρεις κατηγορίες: Αυτούς που δεν έχουν κανένα λόγο να διαδηλώσουν (βολεμένοι κλπ), αυτούς που ναι μεν επηρεάζονται από την ασκούμενη πολιτική αλλά προτιμούν την διαμαρτυρία του καναπέ και, τέλος, αυτούς που και θέλουν να πάνε και το κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ενοχλούνται από την προσπάθεια ορισμένων προσώπων ή κομματικών ομάδων καπηλείας της λαϊκής αγανάκτησης προς ίδιος όφελος.

Αφού ξεκαθαρίσαμε τα παραπάνω, κατά την άποψή μας βέβαια, ας επιχειρήσουμε να "προβλέψουμε" τι θα γίνει το πρωί της Κυριακής στη Βέροια:

Από νωρίς, πολίτες που αυτοαποκαλούνται "αγανακτισμένοι" (απλοί πολίτες ορισμένοι ενδεχομένως και οι υπόλοιποι μέλη κομμάτων της αριστεράς ή άλλων πολιτικών κινήσεων), φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα ("εεε, οοο πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ" και άλλα παρόμοια) θα επιχειρήσουν να ανέβουν την Μητροπόλεως. Επειδή όπως φαίνεται υπάρχει εντολή άνωθεν για αυστηρή φρούρηση από την Αστυνομία, ή δεν θα τους αφήσουν καθόλου να ανέβουν και θα αρχίσουν πάλι να σπρώχνονται ή θα περάσουν και θα σταθούν λίγα μέτρα μακριά από τους επισήμους (όσους είναι!).

Από την άλλη, το ΚΚΕ, θα προχωρήσει στην ειρηνική του διαμαρτυρία, χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα (όπως δεν έχει προκαλέσει ποτέ σε αντίστοιχες διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα), ενώ και άλλες ομάδες πολιτών (εργαζομένων, συνταξιούχων κ.α.) θα προχωρήσουν σε σιωπηλή διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην παρέλαση.

Σίγουρα, ορισμένοι πολίτες, μέλη κυρίως πολιτικών κινημάτων με πιο ακραίες πρακτικές, θέλοντας ενδεχομένως να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να "διαφημίσουν" το κόμμα τους, ίσως δημιουργήσουν φασαρία, χωρίς ωστόσο να γενικευθεί. Το ίδιο θα επιχειρήσουν και ορισμένοι για αυτοπροβολή, ωστόσο και αυτή θα απομονωθούν από την πλειοψηφία του κόσμου.


Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, η άποψή μας είναι πως προφανώς και δεν μπορεί κανένας να στερήσει το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην διαδήλωση ή διαμαρτυρία (δικαιολογώντας τα απολύτως ενδεχομένως), αλλά από την άλλη, κανείς δεν μπορεί εν ονόματι αυτών, να επιβάλει την δική του άποψη και πρακτική, ετσιθελικά και με τραμπουκισμό.
Άλλωστε, η Δημοκρατία είναι οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώνονται τέτοιες μέρες στον δρόμο, και κανείς άλλος, είτε φέρει πολύχρωμες σημαίες ή όχι.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Χρ. Παπαθανασίου24/3/12, 9:23 π.μ.

    Την θέση μου για την παρέλαση ήδη την έχετε αναρτήσει προ 20ημέρου.

    Απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι καλά θα κάνουν αυτές οι μειοψηφίες που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και να αυτοπροβάλλονται ίσως με αυτό τον τρόπο, να αφήσουν την παρέλαση να γίνει κανονικά.

    Στα πρόσωπα των επισήμων τους παρακαλώ να φαντάζονται τα παιδιά τους για να μπορέσουν να διώξουν την αγανάκτηση που έχουν .Πάντως η καλλίτερη λύση θα ήταν να μην ανέβουν επίσημοι στην εξέδρα.

    Παραδόξως χθες που περνούσα από εκεί είδα ότι η εξέδρα έχει μικρύνει κατά πολύ και δεν είναι όπως της άλλες φορές μεγάλη και με πολλά σκαλιά.

    Πάντως θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε ψυχραιμία και να χειροκροτήσουμε τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/3/12, 11:17 π.μ.

    συφμωνώ με όσα λες αλλά θέλω να πω πως αυτοί που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια αύριο στην παρέλαση να λάβουν υπόψη και την αγανάκτηση του κόσμου που θα θέλει να δει τα παιδιά του και να τα καμαρώσει.
    Ναι αυτοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για ότι συμβαίνει στις μέρες μας αλλά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν και να τα καμαρώσουν. Να φροντίσουν λοιπόν να μην διακόψουν την παρέλαση για κανέναν λόγο.

    Άλλωστε όλα αυτά είναι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας που είναι κρίμα να αμαυρώνονται έτσι. Έχουν και τα παιδιά δικαίωμα να έχουν αναμνήσεις όπως είχαμε και εμείς οι παλιότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις ἄκουσα τὴν δήμαρχο νὰ δηλώνῃ ἀπὸ τηλεοράσεως ὅτι κανεὶς ἀπὸ τοὺς κυρίους «ναὶ σὲ ὅλα» βουλευτὲς «μας» καὶ κανεὶς ἐκπρόσωπος τῆς δωσιλογικῆς κυβερνήσεως δὲν δήλωσε ὅτι θὰ παραστῇ.

    Ἑπομένως, δὲν θ' ἀμαυρωθῇ ἡ Ἐθνικὴ Ἐπέτειος ἀπὸ αὐτούς. Ἂς πράξουν ἀναλόγως καὶ οἱ πολῖτες. Οἱ ὅποιες διαμαρτυρίες δὲν ἐπιτρέπεται νὰ γείνουν αἰτία ἢ ἀφορμὴ γιὰ νὰ ματαιωθῇ ἡ παρέλασι, ὅπως κάκιστα ἔγεινε στὶς 28 Ὀκτωβρίου 2011._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκλαιγαν στην προηγούμενη ματαίωση της παρέλασης κάποιοι μαθητές, ειδικά όσοι ήταν γύρω από τη σημαία. Επίσης των περισσοτέρων η απογοήτευση ήταν μεγάλη.

    Ακόμη και οι μαθητές που δήλωναν ότι θα διαμαρτυρηθούν στρέφοντας το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά των επισήμων,δυσανασχέτησαν. Ήταν προβληματισμένοι που ομοϊδεάτες εν τους επέτρεψαν να εκδηλώσουν την αποστροφή τους προς το πολιτικό σύστημα.

    Αυτή ήταν η εικόνα των μαθητών. Εύχομαι να καμαρώσουμε τους μαθητές μας αύριο και να επικρατήσει η δημοκρατία των πολλών και όχι των λίγων.
    Να βρούμε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας και όχι την ημέρα Εθνικής Μνήμης. Και μάλιστα αυτήν την ημέρα να ματαιώσουμε κάθε σπίθα λαχτάρας και λεβεντιάς των παιδιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΤΟΝ ΚΟΛΗΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ .
    ΑΝΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο