Διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου για να απαντήσουν στις κριτικές της μειοψηφίας

Με ένα σχόλιο για την αύξηση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια της Αγοράς, ξεκίνησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου σχετικά με την κοινωνική πολιτική του Δήμου.
Με αφορμή μια ακόμη διάρρηξη κοσμηματοπωλείου, χθες τα ξημερώματα στην Κεντρικής (Παναγιωτίδης), η δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα και από την Αστυνομία και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες με την ενεργοποίηση και των πολιτών αλλά και με μια προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας για περιπολίες.  

Και αμέσως μετά η Δήμαρχος, μπήκε στο «ψητό» απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κριτικές που της άσκησαν δημοσίως την περασμένη εβδομάδα τόσο ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης όσο και ο πρ. δήμαρχος Χρ. Σκουμπόπουλος.

«Τελευταία, ακούγονται διάφορες απελπισμένες κραυγές προσωπικών φιλοδοξιών, που ανταγωνίζονται  η μία την άλλη , σε μια εποχή που τις αναδεικνύει φάλτσες κι αταίριαστες με το κοινωνικό τοπίο της εποχής.
Κατηγορηματικά φωνάζω προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο κόσμος δεν νοιάζεται ποιοι ετοιμάζονται για βουλευτές κι ακόμη περισσότερο ποιοι ετοιμάζονται για δήμαρχοι και περιφερειακοί, σε εκλογές που ενδεχόμενα θα γίνουν μετά από δυόμιση χρόνια….
Όσο για τα ψεύδη και τις ανακρίβειες, οι απαντήσεις θα δοθούν, με νούμερα και στοιχεία, όπως πρέπει κι όπου πρέπει, γιατί και ο λαϊκισμός και η ασύστολη ψευτιά, έχουν τα όριά τους» τόνισε η κα Ουσουλτζόγλου και προχώρησε στο προγραμματισμένο θέμα της συνέντευξης Τύπου που αφορούσε την κοινωνική πολιτική του Δήμου.
Για τον λόγο αυτό ήταν παρόντες ο Παύλος Παυλίδης υπεύθυνος του νέου Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βαρβάρα Σταυροπούλου, ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου υπεύθυνος Δημοτικού Ιατρείου και η αρμόδια για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Χριστίνα Γαϊτάνου.
Η κοινωνική πολιτική είναι η προτεραιότητά μας τόνισε η δήμαρχος προσθέτοντας ότι ο Δήμος Βέροιας είναι ένας από τους λίγους που διαθέτει ισχυρή θωράκιση σε τέτοια θέματα.

«Ο Δήμος που άνοιξε εδώ και 3 χρόνια μια ζεστή αγκαλιά και τη διευρύνει διαρκώς με νέες κοινωνικές δομές και παροχές, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μπορώ γενικά να πω ότι ο Δήμος Βέροιας είναι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που διαθέτει τόσο ισχυρή θωράκιση σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει τα πάντα. Η πληροφορία όμως για όλα αυτά δεν διαχέεται ικανοποιητικά στην κοινωνία και εν τέλει στους ωφελούμενους» επεσήμανε η κα Ουσουλτζόγλου και συμπλήρωσε: «Όμως, ισχυροποιούμε τα ήδη υπάρχοντα.
Τα κλασσικά υπάρχοντα είναι οι Παιδικοί Σταθμοί που κινούμαστε για να τους πιστοποιήσουμε και να συνεχίσουν να ενισχύονται οικονομικά από τα υπάρχοντα προγράμματα, το ΒσΣ, και ΚΗΦΗ που παλεύουμε σε κεντρικό επίπεδο τη διατήρησή τους, την υποστήριξη ανέργων.
Σημαντική είναι η συνεργασία με εθελοντές (οργανώσεις εθελοντών) στον τομέα της προστασίας του παιδιού και της αντιμετώπισης φαινομένων βίας στην οικογένεια. Είναι γνωστό πως τα οικονομικά προβλήματα αυξάνουν τα κοινωνικά. Παρεμβαίνουμε στον τομέα της περίθαλψης ευπαθών κοινωνικών ομάδων  και την πρόληψη- Ενισχύουμε τον τομέα ανακύκλωσης αγαθών, τροφίμων και ρούχων (το Κέντρο Αλληλεγγύης του Δήμου), δημιουργούμε δημοτικούς κοινωνικούς λαχανόκηπους για να διαθέσουμε χώρο για την καλλιέργεια κηπευτικών σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που ζούν στο πυκνοδομημένο αστικό κέντρο και δεν διαθέτουν άλλη περιουσία».
Μάλιστα η δήμαρχος εξομολογήθηκε πως μετάνοιωσε που έκανε πίσω στο θέμα αυτό, όταν πρωτοξεκίνησε η διαδικασία και υπήρξε ελάχιστο ενδιαφέρον. «Κακώς άκουσα κάποιες μομφές τότε και δεν το συνέχισα… Σήμερα θα υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον…» είπε.

Κάνοντας μια πολιτικοκοινωνική προσέγγιση στα προβλήματα και τα νέα δεδομένα της κρίσης ανέφερε ότι «Σε μια εποχή που όλα δείχνουν ότι η κοινωνία εισέρχεται σε μια απροσδιόριστη χρονικά βαθιά περίοδο οικονομικής κρίσης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να οργανώσουν τον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων…
Η κρίση βέβαια δεν είναι κάτι που αφήνει ανεπηρέαστους τους Δήμους, που πλήττονται βαθιά με την δραματική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και την απαγόρευση ενίσχυσης τους με προσωπικό στους τομείς που επιθυμούν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες».
Και πριν δώσει το λόγο στους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους κατέληξε: «Παρ όλα αυτά, ο Δήμος Βέροιας πολύ πριν η Κρίση αποκτήσει τις σημερινές διαστάσεις, απ την περασμένη 4ετία,  είχε ξεκινήσει την οργάνωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών και πλέον η μέριμνα μας για περισσότερες και ποιο ποιοτικές κοινωνικές παροχές εντείνεται».

Ο Τηλ. Χατζηαθανασίου
Στο Δημοτικό Ιατρείο και τη φιλοσοφία λειτουργίας του αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, επισημαίνοντας ότι αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη της νοοτροπίας κοινότητας και στην εθελοντική προσφορά, χωρίς δαπάνες.
Μάλιστα ενημέρωσε ότι χθες υπήρξε ενδιαφέρον από δύο ακόμη γιατρούς, γυναικολόγους. «Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της πρόληψης και η συνεργασία με τους Φορείς Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία του Οικογενειακού Προγραμματισμού θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Ιατρείο ώστε να βοηθήσει παράλληλα και στη μόνιμη πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας» ενημέρωσε ο κ. Χατζηαθανασίου τονίζοντας ότι το Δημοτικό Ιατρείο εναρμονίζει επίσης τις δραστηριότητές του με το Διαδημοτικό Δίκτυο ενώ μπαίνει και στο πεδίο εφαρμογής προγραμμάτων σε συνεργασία με σχολεία για θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ανακύκλωσης, διατροφής, οστεοπόρωσης κ.λ.π. Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της Μονάδας Θεραπείας απεξάρτησης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σε οικόπεδο πλησίον του Νοσοκομείου ενώ απευθυνόμενος στους φαρμακοποιούς τους παρότρυνε να ενισχύσουν το Δημοτικό Ιατρείο με φάρμακα που περισσεύουν στα φαρμακεία τους.
Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση για τη λειτουργία του πολυιατρείου στα Ριζώματα.

Η Β. Σταυροπούλου
Στο σύστημα Τηλεϊατρικής που είχε εγκατασταθεί στον πρώην Δήμο Μακεδονίδος αναφέρθηκε η κα Σταυροπούλου, λέγοντας ότι αυτό θα επαναλειτουργήσει με ευθύνη του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας μετά από συνεννόηση με τον δ/ντή  κ. Καρούλια.
Επίσης ενημέρωσε ότι προχωράει η πρόταση για δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών που θα μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή SOS 15900 σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πανελλαδικού Δικτύου παρόμοιων Κέντρων αλλά και δίκτυο ξενώνων που θα μπορούν να φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.
Οσο για τους άστεγους, είπε ότι σε συνεργασία με το γηροκομείο μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί, εάν είναι ηλικιωμένοι, εφόσον δεν έχουν προβλήματα υγείας ενώ για τους πιο νέους υπάρχει συνεργασία με ξενοδοχεία τα οποία μπορούν επίσης να τους φιλοξενήσουν για μικρό ωστόσο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης και στο χώρο ημιαυτόνομης διαβίωσης ΑμΕΑ, κοντά στο Νοσοκομείο.

Η Χρ. Γαϊτάνου
Για το πρόγραμμα που αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και θα ισχύσει μέχρι το 2013 μίλησε η κα Γαϊτάνου ενημερώνοντας ότι από αυτό θα εξυπηρετηθούν 350 οικογένειες, ενώ για κάθε παιδί αναλογούν 3.500 ευρώ το χρόνο.

Ο Π. Παυλίδης
«Η ανάπτυξη και η κοινωνική πολιτική δεν είναι ζήτημα του ενός και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε ο καθένας με τον τρόπο του ιδιαίτερα τώρα που η εποχή είναι δύσκολη και ευαίσθητη» είπε ο υπεύθυνος του Κ.Α.Π.Α. κ. Παύλος Παυλίδης μιλώντας κυρίως για την «Ανάσα Ζωής», το κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου που αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και έχει «εγκατασταθεί» στην οδό Ζωγιοπούλου με τη λειτουργία – εντός των ημερών – του κοινωνικού παντοπωλείου και του «βεστιάριου», του ισόγειου δηλαδή χώρου που θα συγκεντρώνονται ρούχα για τους συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Ηδη υπάρχουν καταγεγραμμένοι 425 άποροι και οικογένειες (200 περισσότεροι από πέρσι) οι οποίοι μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα και ρουχισμό που προσφέρει ο κόσμος στο κοινωνικό ταμείο του Δήμου, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ψυχικής υγείας και τηλεϊατρικής στη συγχώνευση πολλών ΚΑΠΗ με το «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ από Σεπτέμβριο – όπως είπε – θα λειτουργήσει ο βρεφονηπιακός στο Παλατίτσια λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος, εξέφρασε την πικρία του για την αθηνοκεντρική νοοτροπία του κράτους,  που δίνει προτεραιότητες κυρίως στις ανάγκες του Κέντρου και όχι της Περιφέρειας.

Πηγή: Εφημερίδας "Λαός", της Σοφίας Γκαγκούση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο