Συνέδριο για τον Αγ. Γρηγόριο Παλαμά και στη Βέροια

Το Σάββατο 10 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στη Βέροια οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Η έναρξη και οι εργασίες των τριών πρώτων ημερών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, ενώ θα συνεχιστούν και στη Νεάπολη.  

Στη Βέροια οι εργασίες έλαβαν χώρα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, καθώς επίσης και οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος. Επίκαιρους ύμνους απέδωσε χορός πατέρων από την μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Βεροίας και Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η λειτουργική τιμή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Βέροια».

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο με ειδική αναφορά στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά».

Τρίτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, με θέμα: «Η πατερική βάση της προόδου του Αγίου Πνεύματος στο έργο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Norman Russell, Καθηγητής στο ορθόδοξο Ινστιτούτο Cambridge Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα: «Το χριστολογικό πλαίσιο της προσέγγισης του Παλαμά στη θέωση».

Το μεσημέρι παρατέθηκε στους συνέδρους γεύμα στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά, ενώ το απόγευμα τελέστηκε στη μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του αγίου Γρηγορίου Παλαμά χοροστατούντος του Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησε επίσκεψη στο ιερό σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και δείπνο που παρέθεσε η ιερά μονή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο