"Θα μας τρελάνετε; Ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς Η/Υ;"


Της Σοφίας Γκαγκούση

Τραγελαφικές καταστάσεις θα βιώσουν ασθενείς, ασφαλισμένοι, γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί από την 1η Απριλίου που παράλληλα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί και η υποχρεωτική συνταγογράφηση κατά 50% γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων. 
Που σημαίνει ότι πολλοί ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, αφού τα νέα φάρμακα θα λαμβάνονται με βάση τη δρασική ουσία και όχι την πρόταση του γιατρού τους, ενώ ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί και τα ποσοσστά συμμετοχής κάποιων ομάδων ασθενών στο κόστος των φαρμάκων.  

Τις προάλλες τα είπαν οι φαρμακοποιοί και τα περιέγραψαν με κατάμαυρα χρώματα, και χθες τα είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Μπορεί να είναι γνωστά λίγο πολύ, εμείς όμως θα σταθούμε στο ελληνο-γελοίο διαδικαστικό της περίφημης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως διευκρινίστηκε λοιπόν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού (Μελίκη, Μακροχώρι, Κοπανός κ.λπ.) που συνήθως γράφουν κατά μέσο όρο πάνω από 200 συνταγές την ημέρα, καλούνται να πληρώνουν «πρόστιμο» αξίας 1 ευρώ για κάθε συνταγή που γράφουν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά.

Το 1 ευρώ που θα παρακρατείται από το μισθό τους θα πηγαίνει στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα πρέπει να μετατρέπουν την χειρόγραφη συνταγή σε ηλεκτρονική. Γιατί όμως οι γιατροί θα πληρώνουν αυτή την ποινή; Διότι δεν ξέρουν να γράφουν στον υπολογιστή και να εκτυπώνουν; Όχι βέβαια… Απλά, διότι τα περιφερειακά Ιατρεία δεν έχουν ακόμα ούτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ούτε ίντερνετ, ούτε σύνδεση στο σύστημα… Hello… κύριε υπουργέ και κύριοι “αρχιτέκτονες” τέτοιων νομοσχεδίων!!

Έλεος, δεν μπορούμε πλέον ούτε να παρακολουθήσουμε αυτή την κωμωδία, της οποίας απερίγραπτες σκηνές διαδραματίζονται σε ίντερνετ καφέ, σε εκκλησίες ή σε σχολεία, όπου προσφεύγουν κάποιοι γιατροί για να χρησιμοποιήσουν τους εκεί υπολογιστές. Πώς είναι δυνατόν σ’ αυτή τη χώρα να ρίχνουμε πλάκα πρώτα στην ταράτσα και μετά στο ισόγειο; Και απευθυνόμαστε και στις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) που, όπως τονίστηε, είναι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για την εγκατάσταση Η/Υ. Κάντε κάτι το συντομότερο δυνατό!

Γιατί η φαρσοκωμωδία δεν θα έχει τέλος εάν δεν το φροντίσετε εγκαίρως...

Πάντως οι γιατροί μπορεί να εξυπηρέτησαν, λένε, μέχρι χθες την κατάσταση, όμως από τον Απρίλιο κατεβάζουν τα στυλό και στέλνουν πίσω τα συνταγολόγια!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν καταλαβαίνω που υπάρχει το πρόβλημα. Ένας υπολογιστής κοστίζει από 300€. Αν γράφουν από 200συνταγές/μέρα, μπορούν να ζητήσουν από τους ασφαλισμένους 0.50€/συνταγή. Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουν να αγοράσουν υπολογιστές και να παρακάμψουν την ελληνική γραφειοκρατία. Προφανώς όμως κανείς δεν θέλει να το πράξει αυτό για τους δικούς του χαζούς λόγους. Λύσεις υπάρχουν, ανώδυνες κιόλας. Μην αναφέρεστε σε φαρσοκωμωδίες κλπ, υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά είναι πολύ καλύτερη από την χειρόγραφη. Επιτέλους ας πάμε μπροστά και όχι πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο