Περιβαλλοντικά Θέματα: Οι "θησαυροί" της Ημαθίας

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης

Υπάρχουν τοποθεσίες στο νομό Ημαθίας που πολύς κόσμος έχει επισκεφτεί άπειρες φορές. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν το πόσο σημαντικά είναι κάποια από αυτά τα μέρη για το περιβάλλον και είναι αναγνωρισμένα διεθνώς βάση της νομοθεσίας. Φυσικά γίνεται λόγος για τις προστατευόμενες περιοχές του νομού. Ποιες είναι αυτές; Οι πλάτανοι της Βέροιας που δεσπόζουν στην οδό κεντρικής και οι περιοχές NATURA 2000: το όρος Βέρμιο και τα στενά Αλιάκμονα.  

Στην χώρα μας φυσικές περιοχές αναγνωρίζονται ως προστατευόμενες είτε μέσω του χαρακτηρισμού τους με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, είτε με την κατοχύρωσή τους στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα και διεθνών ή Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όσον αφορά τις περιοχές NATURA 2000, Το Δίκτυο NΑTURA 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών: Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα, και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)».

 Οι πλάτανοι της Βέροιας αποτελούν μνημεία της φύσης. Είναι σπάνια φυσικά στοιχεία και η προστασία τους είναι πρωταρχικής σημασίας. Αναφορικά με τις περιοχές NATURA 2000, τόσο τα στενά Αλιάκμονα όσο και το όρος Βέρμιο αποτελούν αξιόλογες και σημαντικές περιοχές του νομού. Το όρος Βέρμιο χαρακτηρίζεται για την βλάστηση που διαθέτει και για την ποικιλία των δρυοδασών. Η ποικιλία των δασών του, οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο την γεωγραφική θέση και το κλίμα της περιοχής. Τα στενά Αλιάκμονα, είναι ένα φαράγγι που σχηματίζει με βράχους ο ποταμός Αλιάκμονας. Είναι μία σημαντική περιοχή για αρπακτικά και πτηνά που παρέχει θέσεις διατροφής, φωλεοποίησης και καταφυγίου. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν σπάνια φυτικά είδη.

 Σίγουρα όλα τα παραπάνω αποτελούν μία μικρή αλλά αντιπροσωπευτική πληροφόρηση για αυτές τις ανεκτίμητες περιοχές. Θα μπορούσαν να παρατεθούν αμέτρητες πληροφορίες για αυτούς τους θησαυρούς της Ημαθίας. Η προστασία τους κρίνεται επιτακτική. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος  και η προστασία του πρέπει να αποτελεί ανάγκη του καθενός από εμάς.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Alexandros berg11/3/12, 1:23 μ.μ.

    Για μία ακόμα φορά αναδεικνύετε τις ομορφιές του νομού μας και τονίζετε την επιτακτική ανάγκη για την προστασία αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο