Περιβαλλοντικά Θέματα: PELLETS, το αντίπαλο δέος στο πετρέλαιο

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης  

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα pellets. Με τον όρο pellets ορίζεται μια μορφή βιομάζας, η οποία προκύπτει από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού και ξυλοτεμαχιδίων, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών. Τα pellets όταν παράγονται με τήρηση των κανόνων τεχνολογίας και είναι πιστοποιημένα, αποτελούν το καλύτερο προϊόν ξύλου για παραγωγή θερμικής ενέργειας, διότι έχουν μεγάλη θερμαντική αξία και επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον.  

Η αγορά των pellets στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της αυξανόμενης τιμής των ορυκτών καυσίμων και του πετρελαίου. Πότε είναι συμφέρουσα όμως η παραγωγή pellets; Όταν η  πρώτη ύλη για την παραγωγή τους έχει μικρό κόστος προμήθειας. Επιπλέον, από άποψη ποιότητας, καλύτερη πρώτη ύλη για παραγωγή pellets θεωρείται το ξύλο θρυμματισμού (τμήματα του κυρίως κορμού και χονδρών κλαδιών  δασικών δένδρων με διάμετρο από 6 εκ. και πάνω, τα οποία δεν κάνουν για πρίση). 
Ακόμη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε κάποιες ακόμη κατηγορίες πρώτης ύλης για pellets, όπως: (α) τα υπολείμματα των μονάδων ξυλοπλακών (μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, ινοσανίδες), (β) τα προς ανακύκλωση προϊόντα ξύλου από έπιπλα, κουφώματα, διάφορες ξυλοκατασκευές,

Στην Ελλάδα, υπάρχουν και λειτουργούν έξι μονάδες παραγωγής. Επίσης αρκετοί επιχειρηματίες, ξεκίνησαν την ίδρυση μονάδας pellets και άλλοι σκέπτονται  να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα.
Συνοψίζοντας, τόσο τα pellets όσο και τα καυσόξυλα σίγουρα μπορούν να κάνουν τους καταναλωτές να ξεχάσουν την λέξη «πετρέλαιο». 
Με κατάλληλο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες πλήρης αξιοποίησης της διαθέσιμης δασικής βιομάζας για την παραγωγή αυτής της τόσο σημαντικής  μορφής θέρμανσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο