Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Άλλαξαν από χθες, 1 Απριλίου, τα φάρμακα που θα γράφουν οι γιατροί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού η συνταγογράφηση για 5 κατηγορίες σκευασμάτων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία που περιέχει το φάρμακο και όχι την εμπορική ονομασία.

Αυτό σημαίνει ότι την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία. Στην περίπτωση που ο ασθενής εμμένει σε άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο θα πληρώνει τη διαφορά στην τιμή καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μιας από τις δέκα δραστικές ουσίες.

Πάντως, η εφαρμογή των γενόσημων βρίσκεται προς το παρόν στον «αέρα» καθώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν στα χέρια τους τη σχετική λίστα του ΕΟΦ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το φθηνότερο σκεύασμα που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία, ενώ ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να υποστηρίξει το μετρό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο