Περιβαλλοντικά Θέματα: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δάση

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης

Τα δάση αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Οι λειτουργίες τους είναι πολλές, όπως κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και φυσικά είναι αλληλοσυνδεόμενες μεταξύ τους. Η κλιματική αλλαγή όμως τείνει να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα δασικά οικοσυστήματα. 

Η κλιματική αλλαγή σίγουρα προκαλεί ξηρασία και αύξηση της θερμοκρασίας. Το αποτέλεσμα είναι εύλογο. Αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας πυρκαγιών. Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι καταστροφικές. Θύματα, καταστροφή περιουσιών, μείωση της γονιμότητας του εδάφους.
Μία άλλη επικίνδυνη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής είναι η δημιουργία θυελλών. Εξαιτίας αυτών μετακινούνται μεγάλες ποσότητες πεσμένων δένδρων πολλά από τα οποία έχουν σπάσει τελείως. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η δυνατότητα πώλησης τους. Άρα εδώ μιλάμε για κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πέρα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Δασικής Έρευνας «Η κλιματική αλλαγή κατά το δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα έχει ήδη πλήξει τα δασικά οικοσυστήματα και θα τα πλήξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ο ρυθμιστικός ρόλος των δασών στο διοξείδιο του άνθρακα κινδυνεύει να χαθεί εξ ολοκλήρου, εκτός εάν μειωθούν δραστικά τα ανθρακούχα αέρια που εκπέμπονται σήμερα· το αποτέλεσμα θα είναι η ελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εντείνοντας την κλιματική αλλαγή».

Είναι αναγκαία λοιπόν η λήψη μέτρων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις της αγγίζουν πολλούς τομείς και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Τα δάση βρίσκονται σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης".  Ίσως η πρόταση του Hansen, ενός εκ των κορυφαίων επιστημόνων της NASA πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου για τις εκπομπές ρύπων. Οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι προκλήσεις καθιστούν αναγκαία την επιβολή αυτού του φόρου. Tα δάση καταστρέφονται και πρέπει να σταματήσει άμεσα ο θάνατος τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο