Περιβαλλοντικά Θέματα: Η πράσινη ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας…

Γράφει ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Αντώνης Φαναριώτης

   Ολοένα και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό  αναφέρονται στις έννοιες τις πράσινης ανάπτυξης ή πράσινης οικονομίας. Είναι γεγονός πως σε αρκετές χώρες τα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας χαρακτηρίζονται από ενεργειακές τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και προσοδοφόρες. Οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.   

    Τι είναι όμως η πράσινη ανάπτυξη; Η έννοια αυτή δεν έχει αποκτήσει ακόμα  διεθνώς μια σαφώς καθορισμένη σημασία. Οπωσδήποτε όμως χαρακτηρίζεται από κάποιες αναγκαίες και αλληλένδετες προϋποθέσεις, όπως είναι η εξοικονόμηση, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η δημιουργία απασχόλησης. Πράσινες θέσεις εργασίας είναι εκείνες που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, που συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, που μειώνουν την κατανάλωση νερού, που οδηγούν σε μια οικονομία χρήσης άνθρακα και περιορίζουν την παραγωγή αποβλήτων και ρύπων.
    
 Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως η τόνωση της οικονομίας μέσω επένδυσης δημόσιων πόρων στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, απ’ ότι αν τα χρήματα αυτά διοχετευτούν στην ιδιωτική κατανάλωση. Η πράσινη ανάπτυξη προβάλλει ως μία ασφαλιστική δικλείδα στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που απειλούνται ή και στη δημιουργία νέων ώστε να ξανακερδηθεί  η αναπτυξιακή ορμή που απαιτείται για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αυτές οι θέσεις εργασίας αφορούν τομείς της οικονομίας που είτε δεν έχουν παραλύσει τελείως από το χτύπημα της κρίσης είτε κρίνονται ως απαραίτητοι για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας πολιτικής απασχόλησης βρίσκονται οι τομείς εκείνοι που μας οδηγούν σε μία οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, η οικολογική δόμηση και οι πράσινες μεταφορές φαντάζουν πια ως το μαγικό ραβδί που μπορεί να δώσει ελπίδα σε ένα κόσμο φοβισμένο και απαισιόδοξο.

      Η λέξη  “πράσινο” είναι τι αντίδοτο  στο χτύπημα της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Η πράσινη ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί ένα βήμα από τα πολλά που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος στο έπακρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο