Τιμητική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα ο Δ. Βέροιας και η πρεσβεία του Ισραήλ

Σήμερα στις 25 Ιουνίου, η ώρα 6.00μ.μ ο Δήμος Βέροιας και η Δήμαρχος, κυρία Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου θα φιλοξενήσουν ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα βραβευθούν Έλληνες ήρωες που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος και η Παναγιώτα Λαναρά καθώς και ο Πάτερ Νέστορας Καραμητσόπουλος από την περιοχή της Βέροιας θα βραβευθούν μετά θάνατον με τον τίτλο του "Δικαίου των Εθνών" για το τρομερό θάρρος που επέδειξαν στην διάσωση του Έλληνα – Εβραίου Ιωσήφ Ντανιέλι, της συζύγου του Μπουένα και των δέκα παιδιών τους από τις διώξεις των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα βραβεία θα παραδοθούν στους συγγενείς των οικογενειών Λαναρά και Καραμητσόπουλου.  Ο Σιμόν Ντανιέλι, γιός του Ιωσήφ, ο οποίος σήμερα είναι 82 ετών και διαμένει στο Ισραήλ, θα ταξιδέψει στην Βέροια ειδικά για την εκδήλωση.

Ο τίτλος του "Δικαίου των Εθνών" δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ίδρυμα και Μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η υψηλή αυτή τιμητική διάκριση απονέμεται σε άτομα που έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο για να διασώσουν Εβραίους από τους Ναζιστές.  Για την απονομή του τίτλου διενεργείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και απαιτείται ειδική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Οι τιμώμενοι λαμβάνουν διπλώματα και μετάλλια από το Γιάντ Βασέμ ενώ αναρτάται και πλακέτα με το όνομα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου σε τελετή που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιωσήφ Ντανιέλι, έμπορος σιτάρων από την Βέροια, η σύζυγός του Μπουένα και τα δέκα παιδιά τους, μεταξύ τον οποίων και ο Σίμον, αναζήτησαν καταφύγιο στο χωριό Συκιά το 1942 μετά την Ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και την επιβολή αντι-εβραϊκών νόμων.  Η οικογένεια Λαναρά παρείχε στέγη στους Ντανιέλι και τους βοήθησε να κρυφτούν στα γύρω δάση, πολλές φόρες ακόμα και για λίγες εβδομάδες, όταν έρχονταν Γερμανοί στρατιώτες στο χωριό.

Μια ημέρα οι Ναζιστές έκαναν επιδρομή στην Συκιά και απαίτησαν από τον Ιερέα Νέστορα Καραμητσόπουλο να τους αποκαλύψει τους Εβραίους που κρύβονταν στο χωριό. Ο ιερέας αρνήθηκε πεισματικά ότι υπήρχαν Εβραίοι εκεί εξοργίζοντας τους στρατιώτες οι οποίοι έκαψαν το σπίτι του και τον βασάνισαν ξεριζώνοντας την γενειάδα του.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΝΤΑΝΙΕΛΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Οι σωτήρες:
Ο Γεώργιος Λαναράς, που γεννήθηκε στις 10.05.1904, στην Ελαφίνα και απεβίωσε στις 21.10.1973, στη Συκιά Πιερίας.
Η σύζυγός του Παναγιώτα.
Ο Νέστορας Καραμητσόπουλος, γεννήθηκε στις 06.08.1888, στα Ρυάκια Πιερίας και απεβίωσε στις 10.12.1965, στη Συκιά Ημαθίας.

Οι διασωθέντες:
Ιωσήφ Ντανιέλι, η σύζυγός του Μπουένα και τα δέκα παιδιά τους.

Η ιστορία της διάσωσης:

Η οικογένεια Ντανιέλι ζούσε στη Βέροια.  Ο Ιωσήφ Ντανιέλι ήταν έμπορος σιτηρών και συντηρούσε την οικογένειά του αξιοπρεπώς.  Το 1941 η Ελλάδα κατελήφθη από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Σύντομα εφαρμόστηκαν αντιεβραϊκά διατάγματα.  Απαγορεύτηκε  στους Εβραίους να κυκλοφορούν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις έξι το πρωί της επόμενης ημέρας και υποχρεώθηκαν  να φορούν το κίτρινο αστέρι.

Το 1942 ο Ιωσήφ Ντανιέλι αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένειά του στο χωριό Συκιά. Εκεί, ο Λαναράς, γεωργός το επάγγελμα, τους παραχώρησε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο του σπιτιού του. Όταν υπήρχε ανάγκη, ο Ντανιέλι εξαργύρωνε τα χρυσά νομίσματα που είχε στην κατοχή του για να αγοράσουν τρόφιμα.  Συχνά υπήρχε ο φόβος των Γερμανών που έρχονταν στο χωριό. Τότε, ο Λαναράς βοηθούσε την οικογένεια Ντανιέλι να κρυφτούν στο δάσος. Εκεί κρύβονταν για κάποιο διάστημα, από κάποιες ώρες μέχρι και λίγες εβδομάδες. Ο Λαναράς βοήθησε την οικογένεια Ντανιέλι να κτίσει ένα υπόστεγο στο δάσος για να προστατεύεται από τον καιρό και τα άγρια ζώα που υπήρχαν στο δάσος, όπως λύκοι και αλεπούδες.

Μια ημέρα, οι Γερμανοί έκαναν επιδρομή στο χωριό και απαίτησαν από τον ιερέα Νέστορα Καραμητσόπουλο να τους αποκαλύψει τους Εβραίους που κρύβονταν στο χωριό. Ο ιερέας, με κίνδυνο της ζωής του, αρνήθηκε πεισματικά ότι υπήρχαν Εβραίοι στο χωριό. Οι Γερμανοί δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντησή του και έλεγξαν συστηματικά όλα τα σπίτια. Βρήκαν κρυμμένους Εβραίους σε οκτώ σπίτια. Οι Γερμανοί έκαψαν ολοσχερώς τα οκτώ αυτά σπίτια, ενώ ο ιερέας δεν γλύτωσε από την οργή τους. Έκαψαν το σπίτι του και τον βασάνισαν ξεριζώνοντας τη γενειάδα του. 
Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος της οικογένειας Λανάρα και του Ιερέα Καραμητσόπουλου ολόκληρη η οικογένεια Ντανιέλι διασώθηκε.  Ο Ιωσήφ Ντανιέλι, η σύζυγός του και τα δέκα παιδιά τους επέστρεψαν στην πρότερη κατοικία τους στη Βέροια, ταλαιπωρημένοι, αλλά ζωντανοί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο