Ξεκίνησε στη Σουμελά το "14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων"

Περισσότεροι από 600 νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετέχουν φέτος στο 14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που διοργανώνει από 19 έως 22 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά.  

Ο θεσμός αυτός αγκαλιάζει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερους νέους ποντιακής καταγωγής και η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας όλων, με σκοπό τη συνέχιση της μοναδικής παράδοσης, ηθών, εθίμων και ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πρόγραμμα λατρευτικής ζωής, επιστημονικές διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικά δρώμενα, γνωριμία με τα μορφωτικά πολιτιστικά αξιοθέατα της Ημαθίας και συζητήσεις που αφορούν σε θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Βασικοί στόχοι του φετινού 14ου Συναπαντήματος είναι η βιωματική επαφή των νέων με το Προσκύνημα και το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο, καθώς και τις χριστιανικές παραδόσεις των Ποντίων. Η ευαισθητοποίησή τους στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ενίσχυση της προσπάθειας των οικογενειών τους αλλά και των ιδίων να γνωρίσουν καλύτερα τη λαϊκή μας παράδοση. Η γνωριμία τους με τα γειτονικά της Παναγίας Σουμελά αξιοθέατα της Μακεδονίας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, της οικολογίας, του περιβάλλοντος και η δυσκολίες για την εύρεση εργασίας. Τέλος η αλληλοενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες των άλλων ενεργών νεολαιών, καθώς και η αλληλογνωριμία νέων από διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας και τον απόδημο Ελληνισμό.

Η επίσημη τελετή έναρξης του Συναπαντήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο με την παρουσία των τοπικών αρχών.

Τους νέους και νέες του 14ου Συναπαντήματος καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, Πρόεδρος του Πανελληνίου Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής κ. Κ. Γιοβανόπουλος, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γ. Τανιμανίδης.

Στην τελετή έναρξης τιμήθηκε ο κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, από την Γερμανία, για την εν γένει προσφορά του στον απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος με πολλή συγκίνηση αποδέχθηκε την τιμητική διάκριση υποσχόμενος ότι παραμένει πάντα στις επάλξεις αγωνιζόμενος για τη διατήρηση των παραδόσεών μας και τη μετάδοσή τους στους νεότερους, ιδιαίτερα στον απόδημο Ελληνισμό.

Ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον κ. Κ. Φωτιάδη, ιστορικό καθηγητή ΑΠΘ με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου», και από τον κ. Δ. Πιπερίδη, εκδότη του περιοδικού «ΑΜΑΣΤΡΙΣ» με θέμα: «Ποντιακή Νεολαία και Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική».

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με παραδοσιακή μουσική, δείπνο και στη συνέχεια πρόγραμμα με κρητικούς χoρούς από το Λαογραφικό Σύλλογο Κρητικών «Τα Αγρίμια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο