Έφυγε από τη ζωή ο "Δάσκαλος" Χρίστος Τσολάκης - Καθηγητής του ΑΠΘ και ιδρυτής του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας

Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 30/7, σε ηλικία 77 ετών, ο ομότιμος καθηγητής της παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ Χρίστος Τσολάκης, μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων και της παιδείας στη χώρα μας. Ο Χρίστος Τσολάκης που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Βέροια όπου είχε διοριστεί στο τότε Γυμνάσιο Θηλέων, υπήρξε ιδρυτής του Μουσείου Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας στο οποίο παραχώρησε τη συλλογή του από εκπαιδευτικά εγχειρίδια και τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Βεροιείς και τις τοπικές αρχές.   

Η κηδεία έγινε το πρωί της Τρίτης 31/7 από τον Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Δήμου Βέροιας, με επικεφαλής τη Δήμαρχο, η οποία εκφώνησε επικήδειο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Χρίστου Τσολάκη από τη  Δήμαρχο Βέροιας, τα μέλη των Διοικήσεων και τους  συνεργάτες του Μουσείου Εκπαίδευσης

Η Δήμαρχος, τα μέλη των Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό με θλίψη υποδέχθηκαν την είδηση του θανάτου του Χρίστου Τσολάκη του μεγάλου δασκάλου της πατρίδας μας του μεγάλου οραματιστή που εμπνεύστηκε και μόχθησε για την ίδρυση του μουσείου μας, στην πλαγιά του Βερμίου ανάμεσα στην ιερή γη της Βεργίνας και της Πέλλας. 
Δίκαια θεωρείται ο πατέρας του Εθνικού Μουσείου της εκπαίδευσης καθώς έβαλε τη σφραγίδα του σ’ όλα τα στάδια της δημιουργίας του από την σύλληψη της ιδέας και το σχεδιασμό μέχρι και τον τρόπο λειτουργίας του. Υπηρέτησε με μοναδικό ζήλο και αυταπάρνηση την υπόθεση αυτή θεωρώντας ως το επιστέγασμα των επιστημονικών και παιδαγωγικών του μελετών με τη φιλοδοξία να καταστήσει το Μουσείο ζωντανό οργανισμό καταγραφής και μελέτης  της ιστορίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και πνευματικό χώρο προώθησης των επιστημονικών αναζητήσεων και ερευνών .
Οι οραματισμοί του αυτοί αποτελούν για μας ιερό συμβόλαιο που παρά τις οικονομικές αντιξοότητες θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε. Το έργο του πρέπει να μείνει αθάνατο και να λαμπρύνει τον τόπο μας. Θα συνεχίσουμε δάσκαλε.


Ο επικήδειος λόγος της Δημάρχου Βέροιας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου:

Μεγάλε δάσκαλε,

Μετά από πολλά χρόνια φιλίας και συνεργασίας ήρθε η δύσκολη στιγμή.
Αυτή η γλώσσα η ελληνική, η γλώσσα που τόσο αγάπησες και φρόντισες, ακόμα και αυτή αποδεικνύεται τόσο φτωχή για να σταθεί την ύστατη τούτη ώρα απέναντί σου, για το στερνό αντίο. Δεν φταίει φυσικά η γλώσσα, όπως καλά ξέρεις και όπως επί δεκαετίες δίδασκες. Το ακούραστο πνεύμα και σώμα ενός ανθρώπου που όρκισε τη ζωή του στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και των Γραμμάτων, όπως εσύ, ούτως ή άλλως ξεπερνά κάθε τρόπο και κάθε μέσο επικοινωνίας, εξήγησης, ερμηνείας.
Γιατί το ηθικό ανάστημα και η ψυχή ενός ανθρώπου, δάσκαλε Χρίστο Τσολάκη, δεν περιγράφονται με λόγια. Για το ήθος, την ψυχή και τη συνέπειά σου θα μιλούν μια ζωή τα έργα σου, οι μαθητές σου, οι συνεργάτες σου.
Προσηνής και ευπροσήγορος, ευγενής και μειλίχιος, υπήρξες υπόδειγμα προς μίμηση. Ταπεινός στη μορφή, ασυγκράτητος όμως στα εκπαιδευτικά σου οράματα, χαλύβδωσες με την επιστημονική σου παρουσία την εκπαιδευτική και γλωσσική αλήθεια του τόπου μας.
Δεν μας έδωσες όμως μόνο γράμματα,  στη Βέροια. Μας έδωσες ένα μοναδικό Μουσείο Εκπαίδευσης, το οποίο σήμερα διασώζει σχεδόν έναν αιώνα εφαρμοσμένης εκπαιδευτικής πρακτικής και γνώσης.
Φίλη Στάσα, θα γίνουν όλα όπως πρέπει . Εσείς θα ορίσετε ένας μέλος της οικογένειας για το Δ.Σ. του Μουσείου Εκπαίδευσης στη θέση του Χρίστου κι εμείς θα πράξουμε το θλιβερό καθήκον : «Θα βαφτίσουμε αυτό “το παιδί του” με τ’ όνομά του.
Υπήρξες αποτελεσματικός και σε αυτή την περίπτωση. Συνέπεια λόγων και έργων. Τα γράμματα, η Βέροια και η πατρίδα μας, χάνουν σε μια κρίσιμη περίοδο έναν επιφανή άνδρα. Έσπειρες όμως καρπούς πολύτιμους, Χρίστο Τσολάκη. Καρπούς που ρίζωσαν καλά στα γόνιμα εδάφη μιας νεολαίας που αναζητά με αγωνία πρότυπα, λύσεις, διεξόδους.

Θα δρέψουμε με σεβασμό και σύνεση τους καρπούς του πνεύματός σου.

Καλό σου ταξίδι, μεγάλε Δάσκαλε, Χρίστο Τσολάκη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο