Τα σύκα - σύκα και την σκάφη - σκάφη (περί συνοριοφυλάκων...)

Γράφει ο Νίκος Βουδούρης*

Σίγουρα, ο καθένας που μπήκε (όπως και να μπήκε) στο Δημόσιο, και ειδικότερα στα Σώματα Ασφαλείας, έχει δικαιώματα, είναι άνθρωπος, έχει οικογένεια ή υποχρεώσεις και έχει ένα πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει από μόνο του πως για χάρη του ατομικού "βολέματος", να χάνεται η ουσία των πραγμάτων... Ο λόγος για το θέμα που προέκυψε με την επιστροφή των συνοριοφυλάκων (συνοριακοί φύλακες....) στον φυσικό τους χώρο, στα σύνορα...   

Όταν στις "χρυσές" εποχές των υπέρμετρων προσλήψεων στα Σώματα Ασφαλείας (βλέπε ΕΠΥ. ΕΠ.ΟΠ., ειδικοί φρουροί, συνοριοφυλακες κλπ) έβγαιναν οι προκηρύξεις, οι περισσότεροι (ελέω ανασφάλειας στον ιδιωτικό και σιγουριάς στον δημόσιο τομέα) κατέθεταν τα χαρτιά τους και οι... τυχερότεροι ή ικανότεροι, προσλαμβάνονταν, με σαφείς - ωστόσο - αρμοδιότητες.

Έτσι, οι ΕΠΥ, ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ. ξέρουν πως θα είναι μία ζωή "στρατιώτες" ή "υπαξιωματικοί", που θα υπηρετούν το μεγαλύτερο διάστημα σε νησιά και παραμεθορίους. Οι Ειδικοί Φρουροί, θα φυλάγουν κτίρια και πρόσωπα, ενώ οι συνοριοφύλακες (όπως το λέει και το όνομα!!!), θα φυλάσσουν τα σύνορα...

Τώρα, αν οι ψηφοθηρικές πρακτικές των υπουργών Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη τόσα χρόνια άλλαξαν τις έννοιες, μεγάλη μερίδα των συνοριοφυλάκων την μετέτρεψαν σε αστυφύλακες κλπ, για τους δικούς τους λόγους, μπορεί μεν να εξυπηρέτησε πολλούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έγινε ορθώς.

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται έχει δύο άξονες, εν πολλοίς λαϊκίστικη και παλαιοκομματική:

Ο ένας, αναφέρει πως αν φύγουν οι συνοριοφύλακες από το εσωτερικό της χώρας, θα αποδυναμωθούν οι αστυνομικές διευθύνσεις... Σαν γεγονός, σε μεγάλο βαθμό ισχύει, αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να λυθεί από το Υπουργείο συνολικά, δηλαδή και να φροντίσει να κάνει ορθολογική κατανομή των αστυφυλάκων στις αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά και να τάξει "έκαστον εφ ω ετάχθη"...
Το παραπάνω επιχείρημα το χρησιμοποίησε και η Δήμαρχος Βέροιας, σε επιστολή της στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Δεν είδαμε όμως η Δήμαρχος να παίρνει, για παράδειγμα, τους υπαλλήλους που έχει στα γραφεία και - συχνά πυκνά - δεν προλαβαίνουν να λύνουν πασχέτζες, για να τους βάλει στην καθαριότητα, που έχει έλλειψη... Πως ζητάει κάτι αντίστοιχο για άλλους υπαλλήλους; (Παράδειγμα το παραπάνω, έστω και χωρίς απόλυτη αντιστοιχία).

Το δεύτερο επιχείρημα (το πιο φαιδρό κατά τη γνώμη μας), είναι ότι οι εκατοντάδες συνοριοφύλακες έχουν τόσα χρόνια πιστέψει πως θα μείνουν στην ενδοχώρα, έχουν αγοράσει σπίτια, τα παιδιά τους πάνε σχολείο κλπ κλπ, και τώρα θα αναγκαστούν να αλλάξουν την ζωή τους (έστω και αν η μεταφορά τους στα σύνορα είναι προσωρινή...).
Με όλο τον σεβασμό στο σύνολο των συνοριοφυλάκων, προς όσους αναφέρουν το παραπάνω ως επιχείρημα (ως προσωπικό παράπονο είναι απολύτων σεβαστό), η πρέπουσα απάντηση είναι μία: Ας πρόσεχαν!

Στην ουσία τώρα. Σαφώς ορθή - με την πρώτη ματιά - η απόφαση για το αυτονόητο, να πάνε δηλαδή οι συνοριοφύλακες στα σύνορα (εκτάκτων τώρα, λόγω της αναμονής προσφυγικού κύματος λόγω των γεγονότων στην Συρία), οι αστυνομικοί να φύγουν από την φύλαξη προσώπων (ο "υπουργός των αστυνομικών" Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ολόκληρο... τμήμα είχε στην δούλεψή του) κ.α. 
Συνεπώς, με την προσεχτική κατανομή, χωρίς "βύσματα" πάλι, οι συνοριοφύλακες που θα πάνε εκεί που προβλέπεται, θα αντικατασταθούν από τους αστυνομικούς (και... καμαριέρες μέχρι χθες), αφού θα αποδεσμευτούν.

Αν γίνει έτσι, θα είναι ένα σωστό μέτρο, το οποίο μάλιστα θα ισχύει σε πρώτη φάση από τις 2/8, όταν 1881 συνοριοφύλακες θα μεταβούν εκτάκτως στον Έβρο. Ωστόσο, το ίδιο άμεση πρέπει να είναι και η αποδέσμευση και μετάθεση των συναδέλφων τους αστυφυλάκων.

Αν, από την άλλη, αρχίσουμε πάλι τα "εγώ θα εξαιρεθώ, επειδή έχω γυναίκα, παιδιά και μπάρμπα στην... Κορώνη" (το γνωστό Ελληνικό σύστημα), και τα σύνορα θα παραμείνουν "ξέφραγα αμπέλια" και οι περιοχές της ενδοχώρας θα εξακολουθήσουν να είναι στο έλεος των... εγκληματιών.

* Ο Νίκος Βουδούρης είναι δημοσιογράφος και ένας από τους διαχειριστές του InVeria.gr

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/8/12, 10:19 μ.μ.

    ΕΠειδη ειστε διαχειριστης του site,παρακαλω οταν γραφετε για καποιο θεμα,να ενημερωνεστε καλυτερα.Οι πρωην σ/φ και νυν αστυφ. οταν προσεληφθησαν μεσω ασεπ το 2000,προυποθεση για νσ προσληφθουν ηταν η εντοπιοτητα και το αμεταθετο.Μετσκινουνται στα συνορα εδω και 3 χρονια και το ελληνικο δημοσιο δεν εχει πληρωσει τιποτα απο την προσληψη τους και μετα αφου οι θεσεις τους επιδοτουνται απο το ταμειο εξωτερικων συνορων.εχει και αλλα που μπορω νσ γραψω αλλα δεν θελω ουτε να δημιουργησω ενταση και θελω και εσεις να το ψσξετε κσλυτερα γιστι δεν σας πρεπει τετοια αρθρογραφια.ευχαριστω και συγνωμη αν σας εθιξα,αλλα δεν μπορει κανεις σε 2000 οικογενειες να πει οτι ειναι βισματιες και ανευ αντικειμενου.Ρωτηστε στην Α.Δ Ημαθιας για την προσφορα τους σε ολο τον νομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/8/12, 10:21 μ.μ.

    Συμφωνώ απόλυτα. Το ζόρι των βολεμένων είναι να μην ξεβολευτούν και αυτών που τους βολέψανε να μην τους πειράξουν τα δικά τους τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/8/12, 10:27 μ.μ.

    και κστι σκομσ:δεν υπσρχουν στον νομο μας σ/φ αλλα μονο αστκες.αν ειναι σωστο η οχι η ομογενοποιηση τους δεν μπορω να απαντησω αλλα αν ειναι νομιμος ο διαχωρισμος τους πιστευω πως οχι.Πανω και σε αυτην τη βαση να ψαξετε.συγνωμη και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταρχας κυριε βουδουρη δεν θα γραψω τιποτα γιατι αυτα που πρεπει να σας πω για να καταλαβεται το τι ειναι η συνοριακη φυλαξη και το τι συμβαινει ειναι τοσα που θα επρεπε να γραφω ενα 24ωρο και δεν μπορω να το κανω.
    θα σου προτεινα να κανουμε μια κουβεντα απο κοντα για να μαθεις καποια πραγματα για την αστυνομια και για την συνοριακη φυλαξη και για το πως προσληφθηκαμε και γενικος για ολα αυτα τα οποια ανεφερεις στο <> σου.
    η πικρια που βγαζεις εχει να κανει με κατι προσωπικο???
    επιδει εισαι παντελως ασχετος με το θεμα που πας να πιασεις θα σε παρακαλουσα ,αν πρωτα δεν ενημερωθης, παρατατω γιατι ξεφτιλιζεις ενα απο τα μπλοκ που διαβαζω κατα διαστηματα.
    αν υπονοεις οτι μπηκε καποιος απο τους αστυφυλακες προερχομενος απο συνοριακος φυλακας με αδιαφανη τροπο πες ονομα η ονοματα, γιατι δεν ανεχομε απο κανενα ασχετο να με προσβαλει μεσα απο μια γενικευση,και η γενικευση να ξερεις οτι ειναι γνωρισμα του ανικανου και του απαιδευτου για να μην πω και τα αλλα που εχω στο μυαλο μου!!!
    και κατι απλο,ετσι για να αρχισεις να σκεφτεσε και καπως αλλιως,την λαθρομεταναστευση στην ενδοχωρα ποιος θα τη διωκη???γνωριζεις τιποτα για α και β ζωνη στη διωξη λαθρομεταναστευσης??? εχεις την αποψη οτι μπορουν να σφραγιστουν τα συνορα ακομα και αν πανε 100.000 συνοριακοι στα συνορα???
    μιλα με καποιον πρωτα να σου μαθει πεντε πραγματα και μετα γραφε!!!!
    σε καποια εχεις δικιο, αλλα σε ενα αρθρο τετοιου μεγεθους αν πας να θιξεις και να απαντησεις σε πραγματα τα οποια ειναι τοσο σοβαρα και εχουν να κανουν με την ασφαλεια της χωρας αλλα και των πολιτων και δεν εισαι και ενημερωμενος επι των θεματων ,τοτε το μονο που καταφερνεις ειναι να .................
    καληνυχτα και καλη τυχη,ειδικα και οχι γενικα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχάς, ελπίζουμε να μας επιτρέπεται το δικαίωμα της άποψης, όπως επιτρέπεται το δικαίωμα του αντιλόγου από την πλευρά σας.

    Αλλά, κάτι ψευτομαγκιές και υφάκια, όχι, δεν τα ανεχόμαστε. Εκφράστηκαν κάποια επιχειρήματα, εκφράστε και εσείς τα δικά σας.

    Τα περιττά δεν χρειάζονται, όσο και αν διαφωνείτε. Όσο και αν δεν έχετε μερικοί, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και, προς θεού, δεν είπε κανείς πως οι συνοριακοί δεν κάνουν καλή και χρήσιμη δουλειά στην Ημαθία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά που επιλαμβάνονται δεν αφορούν άμεσα την λαθρομετανάστευση. Γεγονός θετικό για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας της Ημαθίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, αλλού εστιάστηκε η άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μακαρι να ειχατε επειχειρηματα!!!οσο για ψευτομαγκιες και υφακι να ειστε σιγουρος οτι αν τα ειχαμε θα τα καταλαβαινατε.
    οσο για μαγκιες και υφακι θα σε παρακαλουσα να πας με τις αναρτησης σε ενα αποστασιοποιημενο για να σου εξηγηση ποιος κανει χρηση αυτον!!
    οσο για το δικαιωμα της αποψης μην γελιοποιησε!!!!σε εμποδισε ποτε κανενας να εκφραστης απο τους συνοριακους???????
    οσο για τα περιτα,καλο θα ηταν πρωτα να κανεις ενα τεκμηριομενο αρθρο για αυτο που θες να πεις για τους συνοριακους φυλακες και μετα να κανουμε ενα διαλογο με επιπεδο του επιπεδου σου!!!!
    οσο για το αν εχουμε επιπεδο η οχι μερικοι απο εμας θα σε παρακαλουσα να μην γινεσαι τοσο αυθαδης γιατι δεν ταιριαζεις σε ενα μπλοκ που κανει και τη χρηση του ονοματος της βεροιας με την ολη ιστορια της!!!
    αυτα και τελος,αν θελεις να μιλησουμε ξερεις που θα μας βρεις η με βρεις για να βοηθηθεις και εσυ αλλα και εμεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.eglimatikotita.gr/2012/08/blog-post_3998.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/8/12, 5:22 μ.μ.

    Εγώ ξέρω κάποιους συνοριοφύλακες που παρακαλάνε να πάνε στον Έβρο γιατί πέρνουν έξτρα 800 ευρώ από τον μισθό τους. Τώρα αν σε κάποιους χάλασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δημοκρατία έχουμε και ας κινηθούν δικαστικά έναντι της πολιτικής και φυσικής τους ηγεσίας...

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63693096

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/8/12, 5:55 μ.μ.

    Αγαπητοί,
    Διαβάζω με ενδιαφέρον το σχόλιο του in Veria, το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς και τις παρακάτω απόψεις του εμφανιζόμενου ως «συνοροφύλακα» σχολιαστή, και η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργείται είναι η εξής: Πως θέλει ο παραπάνω σχολιαστής να μας πείσει ότι δεν μπήκε στο Σώμα με μέσο, αφού από τις λίγες μόνο σειρές των σχολίων του μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι πρόκειται για άτομο εντελώς ανορθόγραφο, γεγονός που δημιουργεί (εύλογα) στον κάθε αναγνώστη (μέσης μόρφωσης) την υποψία ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποιον που μετά βίας τελείωσε κάποιο Λύκειο και στη συνέχεια βολεύτηκε στο δημόσιο? Όπως και να έχει το θέμα η ουσία είναι ότι οι βολεμένοι των προηγούμενων ετών θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο κόσμος ζητά να δει έργα κοινωνικής συνοχής και όχι μικροπροσωπικά συμφέροντα. Στο κάτω – κάτω σε όποιον δεν αρέσει η δουλειά του μπορεί να την αλλάξει. Τι θα πει διοριστήκαμε με «κριτήριο την εντοπιότητα και το αμετάθετο»? Οι εποχές αλλάζουν, όποιος δεν θέλει να προσαρμοστεί να πάει σπίτι του.
    Υ.Γ. Στη θέση σας κ. Βουδούρη θα το σκεφτόμουν πολύ να δημοσιεύσω ορισμένα από τα παραπάνω σχόλια, το οποία προσβάλουν όχι μόνο το Σώμα της Αστυνομίας, που συντηρεί στους κόλπους του τέτοια άτομα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Και μόνο το γεγονός ότι ο παραπάνω σχολιαστής επιλέγει ως όνομα το ειρωνικό και απαξιωτικό (για έναν δοκιμαζόμενο λαό) σύνθημα «ζήτω η Παλαιστίνη», φανερώνει το επίπεδο που έχουν ορισμένα από τα μέλη της Αστυνομίας. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/8/12, 7:23 μ.μ.

    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΠΡΟΣΛΗΒΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙς ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΌΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/8/12, 3:22 π.μ.

    .Τα γραφόμενά σας,κύριε,τα έχετε αλιεύσει είτε από άλλους ιστότοπους είτε από σχόλια που ακούτε στην τηλεόραση ή ακόμα χειρότερα στην Υπηρεσία σας.Όσο για το(...στη συνέχεια βολεύτηκε στο δημόσιο),πρέπει να γνωρίζετε οτί η ΕΛ.ΑΣ δεν είναι δημόσιο,δεν έχει ωράριο και όλο το 24ωρο είσαι σε υπηρεσία.Δεν με πειράζει η κριτική από όπου και αν προέρχεται,αρνητική ή θετική,απλώς να στηρίζεται κάπου.Όσο για τον παραπάνω συνάδελφο,καλό θα ήταν να εκφράζεται πιο κόσμια.Εν κατακλείδι,κύριε, εγώ το καθήκον μου θα το κάνω και θα πάω όπου με διατάξει η Υπηρεσία μου, όπως το κάνω και το κάνει εδώ και καιρό, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου.Μην στεναχωριέστε.Οι τελευταίοι που θα σταματήσουν να δουλεύουν σε αυτό το κράτος θα είμαστε εμείς.Να είμαστε κοντά στον πολίτη και όπου μας χρειαστεί η Πατρίδα.Μη κρίνετε,ίνα μη κριθή τε.Αυτό για τα συντακτικά και ερμηνευτικά λάθη σας.Δεν είστε και φιλόλογος.Να βάλουν πέρα από ορθογραφικό έλεγχο και συντακτικό.Χιούμορ κάνω,μην με καταγγείλετε,σας παρακαλώ!
    Καλό βράδυ!
    1 ταπεινός,βισματίας,αμόρφωτος,βολεψακιας αστυφύλακας,πρωην σ/φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ζήτω η Βέροια!8/8/12, 6:44 μ.μ.

    Και ποιος είπε ότι για να κυνηγάει κανείς λαθρομετανάστες χρειάζεται ορθογραφία; Καλή φυσική κατάσταση χρειάζεται, ήθος, θάρρος και όρεξη και για δουλειά!
    Και δεν καταλαβαίνω γιατί επικροτείτε το να φύγουν οι συνοριοφύλακες από την πόλη μας, όπου προσφέρουν, έστω και σαν αστυνόμοι (αλλά και στον εντοπισμό και τη φύλαξη λαθρομεταναστών), και να πάνε στον Έβρο. Τελικά όλους τους Βεριώτες θα βλάψει αυτή η μετακίνηση. Αλλά δυστυχώς κυριαρχεί η νοοτροπία "φίδι που δεν δαγκώνει εμένα, να ζήσει χίλια χρόνια", τουτέστιν, αφού δεν πάω εγώ στον Έβρο, ας πάνε όλοι οι άλλοι...
    Κάποτε όμως θα έρθει και η σειρά μας, και τότε κανείς δεν θα βρεθεί να μας υπερασπιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/8/12, 6:27 μ.μ.

    Το λεει και η λεξη συνοριοφυλακας!Απο τοτε που μπηκε ο συνδικαλισμος στα σωματα ασφαλειας χαθηκαν ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο