«Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους Νάουσας

Στο πλαίσιο της 9ης εκδήλωσης (26-30 Σεπτεμβρίου) το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας ως κατεξοχήν παιδευτικός και αναπτυξιακός φορέας διοργανώνει τη διημερίδα με θέμα: «Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση». Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2012 και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διημερίδα πρόκειται να εστιάσει στη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου. Θα επιχειρηθεί να γίνει διακριτή η έννοια του πολιτικού σινεμά, να αναλυθεί η επιρροή της πολιτικής στην κινηματογραφική δημιουργία, να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα των κινηματογραφικών ταινιών ως μέσου επίτευξης πολιτικών στόχων.

Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθεί να αποσαφηνισθεί η προσέγγιση ιστορικών γεγονότων μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, η σύνδεση της έβδομης τέχνης με τις διεθνείς σχέσεις, η σχέση κράτους – σινεμά, η αποτύπωση της εθνικής ταυτότητας στη μεγάλη οθόνη, η θέση της προπαγάνδας, του πολέμου, των κρίσεων στην κινηματογραφική παραγωγή.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα κληθούν να αναπτύξουν θέματα σχετικά με τις κεντρικές θεματικές της διημερίδας σε διάστημα 15 λεπτών, ενώ μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η διημερίδα ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων, παράθεσης θέσεων που θα συμβάλλει στην κατανόηση της σχέσης πολιτικής και κινηματογράφου. Επιπλέον, προσδοκία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ πολιτικών, κινηματογραφιστών, ακαδημαϊκών και του κοινού για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Βασικό μας μέλημα είναι να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην ανάδειξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας ως πρότυπου πόλου παιδείας και ανάπτυξης, ως μοντέλου για την οικονομική και κοινωνική λειτουργία των σύγχρονων ευρωπαϊκών περιφερειών, ως παράδειγμα συνεργασίας, προόδου και ευημερίας για τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόγραμμα  (η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους) 

Ημέρα Πρώτη

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, 11.30


Διεθνείς Σχέσεις, πόλεμος και πολιτική στον κινηματογράφο

Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Κινηματογράφος - Μέσο άσκησης πολιτικής

Απόστολος Τζιτζικώστας, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης


Οι πολιτικοί πατούν στη γη του Ιταλικού σινεμά

Βασίλης Κεχαγιάς, Κριτικός κινηματογράφου


Ντοκυμαντέρ και πολιτική

Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος 

Ημέρα Δεύτερη

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, 11.30

Το σύχγρονο αμερικανικό σινεμά του φανταστικού και η πολιτική του τρόμου

Χρήστος Μήτσης, Κριτικός κινηματογράφου


Το χρονικό ενός μακρύ χειμώνα: ημερολόγιο κρίσης

Χριστίνα Αδάμου, Επίκουρη Καθηγήτρια θεωρίας κινηματογράφου και τηλεόρασης


Ο κινηματογράφος ως πηγή πληροφορίας για την πολιτική

Χρήστος Χέλμης, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Colibr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο