Ιπποφαές:Ένα μαγικό και κερδοφόρο φυτό!!!

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης 
Αποτελεί γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης που διανύει η χώρα μας καινοτόμες καλλιέργειες κάποιων ειδών είναι ικανές να αποφέρουν ένα πολύ σημαντικό εισόδημα για τον καθένα από εμάς. Αναφέρομαι στην καλλιέργεια του ιπποφαούς, ενός αγνώστου προϊόντος μέχρι πρότινος για τους περισσότερους.
Το ιπποφαές είναι έναν από τα αρχαιότερα φυτά στην γη. Είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και διακρίνεται από ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα. Έχει μεγάλη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες.

Αυτό το πολύτιμο είδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και ζωοτροφή για την παραγωγή χυμών. Οι χυμοί αυτοί είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες, και έχουν πολύ ωραία γεύση. Τα φύλλα, οι νεαροί βλαστοί μετά την επεξεργασία τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή για τα ζώα. Επίσης, χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό. Οι τοπικές εφαρμογές του ελαίου του ιπποφαούς είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος, δερματίτιδων, εκζεμάτων κ.λπ. Το έλαιο του ιπποφαούς, που προέρχεται από τους σπόρους του, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες (C, Ε, Α, Β1, Β2, Β6, Β12, F, Κ, Ρ).

Αναφορικά με την επένδυση της καλλιέργειας, το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 800 €, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση μετά τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί να φτάσει τον 1 τόνο, αποφέροντας έσοδα της τάξης των 1.700 € ανά στρέμμα. Μέχρι το τέταρτο έτος, όταν αρχίζει η παραγωγή των καρπών, το ετήσιο κόστος είναι μικρό, της τάξεως των 50-70 ευρώ το στρέμμα. Με την έναρξη της παραγωγής, αυτό διαμορφώνεται κυρίως από τα έξοδα συγκομιδής των καρπών και των φύλλων. Το κόστος αυτό ποικίλλει από 600 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το αν η συγκομιδή γίνεται με ένα μηχάνημα δόνησης ή απορρόφησης των καρπών ή με τα χέρια. Υπολογίζεται ότι με μια μέση παραγωγή 1.000 κιλών ανά στρέμμα, το ιπποφαές μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα στον παραγωγό περί τα 1.700 ευρώ.

Συνοψίζοντας, αυτήν την δύσκολη περίοδο, τέτοιες καλλιέργειες οι οποίες αποδεδειγμένα προσφέρουν σημαντικό εισόδημα, αποτελούν τεράστιο κίνητρο ώστε να επενδύσει κανείς σε αυτές. Εξάλλου οι ευκαιρίες για κέρδη πλέον είναι λίγες οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να στρεφόμαστε σε επενδύσεις με σίγουρο εισόδημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο