Επιστολή Δημάρχου Βέροιας για το Τελωνείο και το Χημείο της Βέροιας

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων κ.Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο απέστειλε σήμερα η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:  
 
"Κύριε Υπουργέ, πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις Επιτροπών... στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών με γνώμονα την περικοπή δημόσιων δαπανών, μεταξύ των οποίων και πρόταση για την κατάργηση του Τελωνείου και του Χημείου της Βέροιας.

Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των τοπικών φορέων και τα πραγματικά στοιχεία που συνθέτουν την ύπαρξη και λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών στο νομό μας.

Τόσο το Τελωνείο όσο και το Χημείο της Βέροιας εξυπηρετούν εκατοντάδες παραγωγικές επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Η κατάργηση τους θα πλήξει καίρια όλες αυτές τις επιχειρήσεις, σε μια εποχή κατά την οποία το ζητούμενο είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας για να διατηρηθούν κατά το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η Βέροια βρίσκεται επί της Εγνατίας οδού και πολύ κοντά στο σταυροδρόμι της ΠΑΘΕ – Εγνατίας και μπορεί και πρέπει να είναι ο τόπος λειτουργίας υπηρεσιών όπως το Χημείο, το Τελωνείο κ.α. που εξυπηρετούν τις βιομηχανικές, εμπορικές και εξαγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής των νομών Ημαθίας και Πέλλας.

Συνεπώς η εύρυθμη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, λόγω της κεντροβαρούς θέσης της Βέροιας, αλλά και η άρτια εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων επιβάλει την διατήρηση της λειτουργίας τους στη Βέροια, απ όπου διέρχονται στο σύνολο τους όλα τα εμπορεύματα για τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας προς τη δυτική Ευρώπη μέσου του Λιμένος της Ηγουμενίτσας.

Σε ενδεχόμενη μετεγκατάσταση - κατάργηση του Χημείου και του Τελωνείου της Βέροιας, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με την επιπρόσθετη χιλιομετρική απόσταση (έως και 200 χλμ) που πρέπει να διανύουν τα φορτηγά προς Θεσσαλονίκη και συνέχεια να επιστρέφουν δια μέσω της Εγνατίας προς Ηγουμενίτσα ή άλλες κατευθύνσεις.

Ο Δήμος Βέροιας δεν ρωτήθηκε απ το πολιτικό προσωπικό ή τους τεχνοκράτες των Επιτροπών, γεγονός που μας αναγκάζει να εκφράσουμε την αντίθεση μας δια της παρούσης επιστολής.

Ήδη έχετε στα χέρια σας, σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας (20 Νοεμβρίου 2012 α.π. 10547/φ.10.54) που σας έχει σταλεί (Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγιάννη), και στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα μεγέθη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ημαθίας, ενώ δίνεται και συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της π. Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας, την οποία ο Δήμος Βέροιας θεωρεί ρεαλιστική και θα πρέπει να εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν ενεργά τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη, την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας δια του Δήμου Βέροιας καθώς και εκείνη των επίσημων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κείμενο του Επιμελητηρίου, εξετάζοντας τις πραγματικές παραμέτρους του θέματος με κριτήριο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και όχι την επιβάρυνση της".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο