Δέκα συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στην θέρμανση (του Στ. Ταρατσίδη)

Γράφει o 
Θερμοϋδραυλικός εγκαταστάτης  
Στέλιος Ταρατσίδης


Στην σημερινή για όλους δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, με συνεχής μειώσεις μισθών και συγχρόνως αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, αυξάνεται καθημερινά η ανάγκη για φθηνή θέρμανση. Ήδη, τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουν γίνει ευρέως γνωστές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν αντικατασταθεί πολλά από τα κλασικά συστήματα θέρμανσης, με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.  

Πολλές οικίες έχουν βελτιώσει την ενεργειακή τους απόδοση, συμμετέχοντας  στο  πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον", εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια έως και 70%, αλλά και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται όμως για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, του οποίου τα κριτήρια πληρούν λίγες  κατοικίες.

Εφόσον δεν είναι εφικτή η συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα, εξοικονόμηση ενέργειας για την θέρμανση της κατοικίας μας, μπορεί να γίνει και από απλές μικρές παρεμβάσεις - αλλαγές  του τρόπου ζωής, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα θέρμανσης μας.

Ειδικότερα, για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας πρέπει να:
  • Μην τοποθετείτε μπροστά στα θερμαντικά σώματα, έπιπλα και μεγάλα αντικείμενα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  • Περιορίσετε την υγρασία.
  • Κάνετε σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη. Μην  υπερβάλετε στην θερμοκρασία που επιλέγετε για το χώρο σας. Οι χώροι µε υπερβολική θερμοκρασία δεν είναι υγιεινοί, προκαλούν δυσφορία και συνεπάγονται μεγάλο κόστος σε χρήµα και ενέργεια.
  • Κάνετε προγραμματισμένο αερισμό του σπιτιού.
  • Τις βραδινές ώρες ρυθμίζεται την  θερμοκρασία χώρου 3°C με 4°C χαμηλότερη από αυτήν που διατηρείτε στο χώρο σας τις ώρες της ημέρας.
  • Εγκαταστήστε στα θερμαντικά σας σώματα θερμοστατικούς διακόπτες, ώστε να θερμαίνετε τους χώρους σας ομοιόμορφα και όσο ακριβώς χρειάζεται.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα σώματα είναι ζεστά σε όλη την επιφάνεια τους. Εφόσον δεν είναι, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε εξαέρωση.
  • Συντηρείτε τον καυστήρα σας κάθε χρόνο. Η συστηματική συντήρηση συνεπάγετε εξοικονόμηση καυσίμου αλλά και μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
  • Στεγανοποιείστε την κατοικία σας. Μεγάλες απώλειες θερμότητας οφείλονται  σε χαραμάδες από παράθυρα και σε διάκενα από πόρτες.
  • Χρησιμοποιείστε (εφόσον είναι εφικτό) στις εγκαταστάσεις σας ελεγκτή αντιστάθμισης. Με τον ελεγκτή αντιστάθμισης η λειτουργία του καυστήρα εξαρτάται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και μπορούμε να επιτύχουμε έως και 30% οικονομία στο καύσιμο.

Έτσι, με απλές, μικρές παρεμβάσεις κερδίζουμε εμείς αλλά και το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να μας επισκεφθείτε στην διεύθυνση Παπάγου 18, στη Βέροια.
Tηλ-fax: 23310 71691 / e-mail: taratsidis@hotmail.gr - gtaratsidis@gmail.com / site:  www.taratsidis.gr


Καλό και ζεστό χειμώνα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο