Ομορφαίνει και καθαρίζει το Δημοτικό Άλσος Βέροιας

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης

Το Δημοτικό Άλσος Βέροιας (Άλσος Παπάγου) βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης σε επαφή με τα τελευταία σπίτια του συνοικισμού Παπάγου, από όπου πήρε και το όνομα με το οποίο είναι γνωστό. Εκτείνεται σε πλαγιά με βορειοανατολική έκθεση με ήπιες ως μέτριες κλίσεις. Η συνολική έκταση του είναι 168 στρέμματα. Ανήκει κατά αποκλειστική νομή και κυριότητα στον Δήμο Βέροιας και διαχειρίζεται με ευθύνη της αντιδημαρχίας καθαριότητας.

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση του, δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό απέδειξε και η επιτόπια αυτοψία από δασολόγους της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου συμπεριλαμβανομένου και εμού. Έτσι αποφασίστηκε να εκπονηθεί δασοτεχνική μελέτη κλαδεύσεων - καθαρισμού - καλλιέργειας του άλσους, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Τα δασοκομικά μέτρα τα οποία θα προτείνονται, θα αποβλέπουν στην βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, την ανάδειξη της στους επισκέπτες και την αντιπυρική της προστασία. Αυτά αφορούν κλαδεύσεις ανόροφου σε ύψος όπου δεν θα υπερβαίνει το 1/3 του ύψους των δενδρυλλίων και μέχρι 4 μέτρα. Με αυτό το μέτρο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς διότι δημιουργούνται στεγασμένες ζώνες αντιπυρικής προστασίας. Επιπροσθέτως, προβλέπεται ευνόηση των καλύτερων ατόμων της περιοχής και απομάκρυνση των νεκρών και κακόμορφων δασοπονικών ειδών και κλαδιών, και μεταφορά τους σε επιλεγμένες θέσεις θρυμματισμού.
Εδώ είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να προβλεφθεί ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ώστε να ωφεληθούν στην θέρμανση τους (εφόσον διαθέτουν τζάκι ή σόμπες). Κρίνεται απαραίτητη επίσης, η τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης η οποία θα καταδεικνύει τα δασοπονικά είδη της περιοχής ώστε οι επισκέπτες που άλσους να ενημερώνονται για τα διάφορα είδη δένδρων κατανοώντας καλύτερα το δασικό περιβάλλον προς όφελος της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης.
Επίσης αναγκαίες θεωρούνται πινακίδες στις εισόδους του άλσους, οι οποίες θα περιέχουν γενικές πληροφορίες για την εν λόγω περιοχή προϊδεάζοντας τον επισκέπτη γι αυτό που θα δει. Άκρως αναγκαία, τέλος, θεωρείται η πρόσληψη προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα (δασοφύλακες) για την φύλαξη του άλσους σε ετήσια βάση. Έτσι και θα προστατεύεται ο σημαντικός αυτός πνεύμονας πρασίνου της πόλης και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αυτές είναι μερικές από τις λύσεις που θα προτείνονται στην δασοτεχνική μελέτη του Άλσους. Μετά την υλοποιήση της θα αλλάξει μορφή η περιοχή προς το καλύτερο και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Βέροιας για δασική αναψυχή.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αλέξανδρος Μπεργκ8/1/13, 6:55 μ.μ.

    To άλσος του Παπάγου είναι ένα από τα στολίδια της πόλης μας. Οι ενέργειές και οι επισημάνσεις της Δασολογικής ομάδας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο