Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση κρουσμάτων λύσσας στη χώρα μας και με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Αλεξάνδρειας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, προχώρησε καταρχήν στη λήψη των απαραίτητων Αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στη συνέχεια στην υλοποίηση των πρώτων προληπτικών αντιλυσσικών εμβολιασμών σε αδέσποτους σκύλους.
Στη διενέργεια των εμβολιασμών, λόγω της αδυναμίας παροχής κτηνιάτρου από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της ΠΕ Ημαθίας, ζητήθηκε να συμμετέχουν εθελοντικά οι ιδιώτες κτηνίατροι της Αλεξάνδρειας Ιωάννης Κεμπαπίδης και Αναστάσιος Θεοδωρίδης καθώς και η δημόσιος υπάλληλος κτηνίατρος Κατερίνα Παπαποστόλου, οι οποίοι προς τιμήν τους δέχθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Εκτός αυτών, στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν ενεργά και ζωόφιλοι δημότες μας, χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατη η προσέγγιση και ο εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων.
Τα ζώα σημαίνονται με φωσφοριζέ περιλαίμιο (πορτοκαλί για τα θηλυκά και κίτρινο για τα αρσενικά) ώστε να είναι ευδιάκριτο από απόσταση ότι έχει πραγματοποιηθεί αντιλυσσικός εμβολιασμός. Στο σημείο αυτό παρακαλούμε τους δημότες να μην αφαιρέσουν για οποιοδήποτε λόγο το περιλαίμιο, αφενός γιατί θα είναι αδύνατη η αναγνώριση των εμβολιασμένων ζώων και αφετέρου γιατί το περιλαίμιο είναι κωδικοποιημένο και ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να καθίσταται άχρηστο μετά την τυχόν αφαίρεσή του.
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, θα συνεχίσει τους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς σε αδέσποτα ζώα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, στα πλαίσια των υποχρεώσεών τους, να πράξουν το ίδιο, ώστε όλοι μαζί να περιορίσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα εμφάνισης της λύσσας στο Δήμο μας.
Επίσης επιβάλλεται να γίνει άμεσα, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των κατοικιδίων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), ηλικίας άνω των τριών μηνών. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να περιορίζονται εντός του χώρου ιδιοκτησίας ώστε να μην εισέρχονται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστους χώρους.
Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ζώα που περιφέρονται ελεύθερα, ακόμη κι αν φαίνονται φιλικά.
Οι κυνηγοί να εμβολιάσουν άμεσα τα κυνηγόσκυλά τους.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι να εμβολιάσουν άμεσα τα ποιμενικά σκυλιά.
Σε κάθε περίπτωση εντοπισμού νεκρού ζώου ή ζώου με συμπεριφορά ύποπτη (νευρικότητα ή έντονη επιθετικότητα, σιελόρροια, βραχνό και τραχύ ουρλιαχτό), πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δήμος Αλεξάνδρειας: 23333 -50127, -50112
Κτηνιατρείο Αλεξάνδρειας 2333023596
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ημαθίας: 23313 -50130, -50132
Αναλυτικά ενημερωτικά φυλλάδια υπάρχουν σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και στα ΚΕΠ.
Η Λύσσα αποτελεί επικίνδυνη νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων των δημοτών στην πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)