Πως έγινε η δωρεά αγάλματος του Απ. Παύλου στη Βέροια



Στις 7 Ιουνίου 2013, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Απ. Παύλου, στο "Βήμα" της Βέροιας. Πως όμως δρομολογήθηκε η δημιουργία και η δωρεά αυτού του αγάλματος στη Βέροια;

Η πρώτη επίσημη επαφή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, όταν ο ο πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, παγκοσμίου φήμης καθηγητής Ζουράμπ Τσερετέλι (Ζ. Tsereteli) επισκέφθηκε την Μονή Παναγίας Δοβρά, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Σε εκείνη την σημαντική συνάντηση, ο Ρώσος καλλιτέχνης εξέφρασε την επιθυμία του να δωρήσει δύο αγάλματα, του Μ. Αλεξάνδρου και του Απ. Παύλου, αλλά τελικά, βλέποντας την ανέγερση του Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη Μονή, δέχτηκε να φιλοτεχνήσει και να δωρήσει στη Μητρόπολη και τρίτο, με την μορφή του Αγίου.

Σε ρεπορτάζ του Νίκου Βουδούρη (υπογράφοντος και το παρόν) για λογαριασμό της εφημερίδας "Λαός", γράφτηκε για το θέμα:

Την πρόθεσή του να προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας τρία γλυπτά που απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού, ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, παγκοσμίου φήμης καθηγητής Ζουράμπ Τσερετέλι (Ζ. Tsereteli), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια, το μεσημέρι της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου 2009.


Τον διάσημο γλύπτη, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πολλά έργα που κοσμούν σημαντικές περιοχές ανά την υφήλιο, όπως το γλυπτό στο «σημείο 0» στο Μανχάταν των ΗΠΑ, όπου έγινε η τραγωδία των δίδυμων πύργων, υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, οι βουλευτές του Νομού Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο διοικητής του Β’ Σ.Σ. αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπαδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Ταξίαρχος Σταύρος Γαϊτανίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας Πύραρχος Διονύσης Ντόβας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Αργύρης Γκαμπέσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Χαλκού της Ρωσίας Στέφανος Κασίδης και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στη Ρωσία Σίμος Παναγιωτίδης (σ.σ. οι δύο τελευταίοι έκαναν τις σχετικές επαφές).
Παρόντες στην υποδοχή ήταν επίσης ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά Αρχιμ. Παντελεήμων Κορφιωτάκης και πλήθος πατέρων της Μονής.


Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε για την ευγενική χειρονομία του προέδρου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα και συζητήθηκαν οι πιθανές θέσεις που θα τοποθετηθούν.

Ο κ. Τσερετέλι ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και έκανε μια μικρή παρουσίαση των έργων του σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, θα παραδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το άγαλμα του Απ. Παύλου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ σε επόμενη φάση, θα παραδοθεί και το άγαλμα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού, ο ναός του οποίου, άλλωστε, χτίζεται εντός της Μονής της Δοβρά.

***

Τέσσερα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για να εκπληρωθεί η υπόσχεση του Ρώσου καλλιτέχνη και τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος, συμπίπτουν με την επίσκεψη στην πόλη της Βέροιας του Πατριάρχη των Ρώσων, της μεγαλύτερης σε αριθμό πιστών Ορθόδοξης εκκλησίας.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο