Πραγματοποιήθηκε το 15ο "Συναπάντημα" Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Το 15ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε από 18 έως 21 Ιουλίου 2013, στους χώρους του Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. 

Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 700 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιελάμβανε διαλέξεις-εισηγήσεις, από ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα ήταν επετειακό, διότι συμπληρώθηκαν  15 χρόνια από την καθιέρωση του ως θεσμό στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Εισηγήσεις έγιναν από τους:
Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και  Καμπανίας  κ. Παντελεήμονα
Μητροπολίτη  Δράμας κ. Παύλο
Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  Συγγραφέα
Θωμά Σαββίδη , Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου τμ. Βιολογίας Α.Π.Θ
Σίμο Παλτσανιτίδη, Ολυμπιονίκη- Πρόεδρο Παραολυμπιονικών
Εύθυμη Κτενίδη , Προπονητή Στίβου Παραολυμπιονίκων
Μιχάλη Καραβελά , Ερευνητή- Μελετητή Ιστορίας Ποντιακού Ελληνισμού

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι παρακολούθησαν στην πράξη την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων  από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας , αλλά και την αναπαράσταση του Πυρρίχιου χορού ΣΕΡΡΑ από τον  Σύλλογο Ποντίων Εύοσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ»

Τέλος, βραβεύτηκαν χορευτές από το  πρώτο χορευτικό συγκρότημα του σωματείου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» της περιόδου 1969-1975.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο